Πέμπτη, 18 Ιουλίου 2024 19:00

Βουλή: Ψηφίστηκε η διάταξη που δίνει τον λόγο και στους δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους

Βουλή: Ψηφίστηκε η διάταξη που δίνει τον λόγο και στους δικαστές για την επιλογή της ηγεσίας τους

«Ιστορικής σημασίας» χαρακτήρισε ο υπουργός Δικαιοσύνης Γ. Φλωρίδης, τη διάταξη που παρέχει στις ολομέλειες των Ανωτάτων Δικαστηρίων, τη δυνατότητα να διατυπώνουν γνώμη για την επιλογή των ηγεσιών τους.

Τοποθετούμενος στο πλαίσιο συζήτησης του νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου για το ενέχυρο, στο οποίο και ενετάχθη η συγκεκριμένη διάταξη, ο κ. Φλωρίδης τόνισε ότι αποτελεί καλή στιγμή για το ελληνικό κοινοβούλιο, και καλό μήνυμα προς την κοινωνία, να δημιουργεί τη δυνατότητα της συμμετοχής της δικαιοσύνης στην επιλογή των ηγεσιών της. Ο κ. Φλωρίδης παρατήρησε ότι η διάταξη γίνεται με βάση του ισχύον Σύνταγμα, το οποίο επιφυλάσσει στο Υπουργικό Συμβούλιο ευρεία διακριτική ευχέρεια ως προς το ζήτημα της επιλογής των Προέδρων και Αντιπροέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων, καθώς και του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Επίσης, ότι συναντά τη θετική απόκριση των δικαστικών ενώσεων. Ο κ. Φλωρίδης διευκρίνισε ότι τα πρακτικά των ψηφοφοριών θα εμφανίζουν τη σειρά εκλογής.

Το νομοσχέδιο έγινε δεκτό, κατά πλειοψηφία, από την ολομέλεια της Βουλής («ναι» η ΝΔ, «όχι» η αντιπολίτευση). Επί του άρθρου 27 που προβλέπει τη δυνατότητα παροχής γνώμης των δικαστών για την ηγεσία των ανωτάτων δικαστηρίων, «ναι» ψήφισαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, «παρών» δήλωσαν ΣΥΡΙΖΑ, Νέα Αριστερά, Νίκη, Πλεύση Ελευθερίας και ΚΟ Σπαρτιάτες, ενώ ΚΚΕ και Ελληνική Λύση ψήφισαν «όχι».

«Νέο λογισμικό παρακολουθήσεων»

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο εισηγητής της μειοψηφίας και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλ. Αυλωνίτης και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Δ. Μάντζος, αναφέρθηκαν σε δημοσίευμα που φέρει την κυβέρνηση να σχεδιάζει να αποκτήσει «νέο λογισμικό παρακολουθήσεων». Μάλιστα, ο κ. Αυλωνίτης προανήγγειλε την κατάθεση ερώτησης από την αξιωματική αντιπολίτευση για το «εάν η κυβέρνηση θα προβεί στην θέσπιση αυστηρών προϋποθέσεων χρήσης του όποιου προγράμματος δημιουργηθεί, προκειμένου οι έλεγχοι να είναι απολύτως νομότυποι και να αποφευχθούν νέες απόπειρες μαζικής επιμόλυνσης κινητών τηλεφώνων πολιτών με κακόβουλο λογισμικό». Από την πλευρά του, ο κ. Μάντζος αναρωτήθηκε «εάν μπορεί κάποιος να εμπιστευτεί «την κυβέρνηση των υποκλοπών, της παραβίασης θεμελιωδών ελευθεριών και προσωπικών δεδομένων, και του συγκεντρωτικού μοντέλου ελέγχου της εξουσίας».

Σε παρέμβασή της, η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζ. Κωνσταντοπούλου επανέφερε την ανάγκη συνταγματικής αναθεώρησης τόσο για την κατάργηση της βουλευτικής και της υπουργικής ασυλίας, όσο και για την κατάργηση του διορισμού της ηγεσίας της Δικαιοσύνης από την κυβέρνηση, «διότι και οι τρεις αυτές συνθήκες δημιουργούν το πλαίσιο ατιμωρησίας, ανισονομίας, προνομίων του πολιτικού προσωπικού, και λυσσωδών παρεμβάσεων της κυβερνητικής στη δικαστική εξουσία».

ΑΠΕ-ΜΠΕ