Κυριακή, 16 Μαϊος 2021 22:05

ΥΦΥΠΕΞ Τουρκίας: Δεν θα επιτρέψουμε το σφετερισμό των δικαιωμάτων της μειονότητάς «μας»

Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ δηλώνει πως «Οι ομογενείς μας γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πάντα μαζί τους».

Συνέντευξη του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών Γιαβούζ Σελίμ Κιράν σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ελλάδα και τη δυτική Θράκη κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού φιλοξενεί η εφημερίδα «Γενί Σαφάκ», υπό τον τίτλο «Μειονότητες ‘γέφυρα φιλίας’». Ο Τούρκος ΥΦΥΠΕΞ δηλώνει πως «Οι ομογενείς μας γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πάντα μαζί τους. Θεωρούμε την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Η Ελλάδα θα το συνειδητοποιήσει αργά ή γρήγορα».

Περιγράφοντας τις εντυπώσεις του στην εφημερίδα ο Κιράν δήλωσε ότι η επίσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή το 2017 σε επίπεδο προέδρου -μετά από 65 χρόνια- είναι ακόμα ζωντανή στις μνήμες των ‘ομογενών’.

Υπενθυμίζοντας ότι τα μηνύματα, που έδωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την τελευταία συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του, κ. Δένδια, όπως και σε κάθε επαφή, ελήφθησαν από την ελληνική, αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, ο Κιράν σημείωσε: «Το ηθικό των παιδιών μας στα μειονοτικά σχολεία, οι έμποροί μας στην Κομοτηνή και στην Ξάνθη, οι ομογενείς πολιτικοί μας και οι ενώσεις μας είναι πολύ καλά. Φυσικά, γνωρίζουν τα προβλήματα, αλλά ξέρουν ότι η Τουρκία είναι πάντα μαζί τους. Δεν έχουν καμία πρόθεση να παραιτηθούν λόγω των καταπιεστικών πολιτικών και των αρνήσεων της Ελλάδας. Οι ομογενείς μας ενεργούν με ενότητα και αλληλεγγύη».

«Δεν θα το επιτρέψουμε»

Ο Κιράν ανέφερε ότι επισκέφθηκε και τους ψευδο-μουφτήδες της Κομοτηνής και Ξάνθης, προσθέτοντας ότι «ενώ το καθεστώς της τουρκικής μειονότητας της δυτικής Θράκης και η αυτονομία της ως προς την εκπαίδευση και τη θρησκεία καθορίζονται από τη συνθήκη Ειρήνης της Λωζάνης και διασφαλίζονται από το διεθνές δίκαιο, η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τους εκλεγμένους θρησκευτικούς ηγέτες της μειονότητας. Επίσης, παρακωλύει το δικαίωμα επιλογής μουφτή από τους ομογενείς μας. Ο εκλεγμένος από τη μειονότητα μουφτής αντιμετωπίζει φυλάκιση και πρόστιμο για την τέλεση της προσευχής της Παρασκευής και των κηδειών. Η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει εδώ και 20 έτη τις εντολές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Επιπροσθέτως, συνεχίζεται η άσκηση πιέσεων στον μουφτή μας, παρά τη σαφή διεθνή νομολογία επ’ αυτού του θέματος».

Δήλωσε δε ότι «δεν θα επιτρέψουμε, με κανέναν τρόπο, το σφετερισμό των δικαιωμάτων που παραχωρήθηκαν στην τουρκική μειονότητα της δυτικής Θράκης με τη Συμφωνία της Λωζάνης».

Δεν υπάρχουν μέτρα κατά ρατσιστικών επιθέσεων

Ο Κιράν ισχυρίστηκε ότι «οι ομογενείς στη δυτική Θράκη έχουν υποστεί ρατσιστικές και αντι-ισλαμικές επιθέσεις όπως στην Ευρώπη» και συνέχισε λέγοντας ότι πως «δυστυχώς, διαπιστώνουμε ότι η (ελληνική) κυβέρνηση δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα ενάντια στις αυξανόμενες ρατσιστικές τάσεις στην Ελλάδα, ιδίως κατά της τουρκικής μειονότητας. Σε αυτό το σημείο, τόνισα ένα πράγμα κατά τις επαφές μου. Θεωρούμε την τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και την ελληνική ορθόδοξη μειονότητα στην Τουρκία ως γέφυρα μεταξύ των χωρών μας. Πιστεύω ότι η Ελλάδα θα συνειδητοποιήσει αυτό το γεγονός αργά ή γρήγορα.

Περιμένουμε από όλους τους συνομιλητές μας να δείξουν την απαραίτητη αυτοπεποίθηση, να δημιουργήσουν παρόμοιες ζωγραφιές αδελφοσύνης και να χτίσουν γέφυρες φιλίας και συνεργασίας».

Περισσότερα στο ethnos.gr