Τρίτη, 14 Δεκεμβρίου 2021 10:04

Τσαβούσογλου: Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας

Προειδοποίηση σε Ελλάδα, Κύπρο, αλλά και ΗΠΑ-Κατάρ για την ανατολική Μεσόγειο έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μιλώντας την Δευτέρα το βράδυ στη βουλή με αφορμή τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό.

«Είμαστε έτοιμοι για όλα!»

«Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο και στο πεδίο της μάχης και στο τραπέζι για να προστατεύσουμε τα νόμιμα δικαιώματα και συμφέροντα της χώρας μας και της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου στην ανατολική Μεσόγειο. Συνεχίζουμε να κάνουμε ό,τι χρειάζεται. Φέτος, η Ελλάδα και η Ε/Κυπριακός Τομέας προσπάθησαν να στείλουν ερευνητικά πλοία με σημαία τρίτων χωρών στην υφαλοκρηπίδα μας 6 φορές. Τους εμποδίσαμε όλους με τις πρωτοβουλίες που λάβαμε απέναντι στις εμπλεκόμενες χώρες και την παρουσία των ενόπλων δυνάμεών μας στο πεδίο της μάχης. Όπως έχουμε ξαναπεί, είμαστε έτοιμοι για όλα. Θέλουν στο τραπέζι; Στο τραπέζι. Θέλουν στο πεδίο της μάχης; Στο πεδίο», είπε με νόημα, ενώ έφερε για άλλη μια φορά στη συζήτηση το θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, κατηγορώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι το επέτρεψε από το ‘60 κι έπειτα κι όχι το κυβερνών ΑΚΡ.

«ΗΠΑ και Κατάρ μας υποσχέθηκαν ότι δεν θα εισέλθουν στην τουρκική υφαλοκρηπίδα του 5»
Όσον αφορά τη συμφωνία Qatar Petroleum-Exxon, o Τούρκος υπουργός Εξωτερικών προειδοποίησε ότι «κανείς δεν θα εισέλθει στην υφαλοκρηπίδα μας χωρίς την άδειά μας και κανείς δεν θα εισέλθει στις περιοχές που έχει αδειοδοτήσει η ΤΔΒΚ χωρίς την άδειά μας. Όποιος κι αν είναι αυτός. Στο κάτω μέρος του τεμαχίου 5, υπάρχει δική μας υφαλοκρηπίδα. Στο τεμάχιο 5, οι ΗΠΑ και το Κατάρ υποσχέθηκαν ότι δεν θα μπουν στην υφαλοκρηπίδα μας», ισχυρίστηκε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «μέχρι να υπάρξει δίκαιη κατανομή, θα συνεχίσουμε για χάρη του τ/κ λαού τις έρευνες και γεωτρήσεις στις περιοχές που έχει παραχωρήσει άδειες η ΤΔΒΚ».


Κυπριακό

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι με την αποφασιστική πολιτική τους άλλαξαν το παιχνίδι στο Κυπριακό και ότι η λύση θα ήταν εφικτή μόνο με την αναγνώριση της «Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των Τουρκοκυπρίων. «Δεν χρειάζεται να καταβληθούν άλλες μάταιες προσπάθειες επιμένοντας στις δοκιμασμένες φόρμουλες», συνέστησε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, ενώ επανέλαβε ότι «για να υπάρξουν νέες διαπραγματεύσεις, θα πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί η κυριαρχική ισότητα και το ισότιμο διεθνές καθεστώς του τουρκοκυπριακού λαού».

Ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας τόνισε ότι δεν έκανε καμία υποχώρηση στο Κραν Μοντανά στο θέμα των εγγυήσεων και του στρατού.

«Όταν έφτασα για πρώτη φορά στο Κραν Μοντανά είπα ότι ούτε στο όνειρό τους να μην ελπίζουν σε μηδενικές εγγυήσεις και μηδέν στρατό. Μάλιστα είπα ότι ‘αν κάποιος κάνει τέτοια όνειρα, ας ξυπνήσει’. Το ίδιο λέμε και σήμερα», υποστήριξε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, ενώ απαντώντας σε βουλευτή της αντιπολίτευσης περί υποχώρησής του στο Κραν Μοντανά, τον παρέπεμψε στα πρακτικά της διάσκεψης που λένε ότι «ο Τσαβούσογλου δεν συμβιβάστηκε ποτέ με την εγγύηση και την ασφάλεια. Εσείς λέτε ότι έκανα παραχωρήσεις. Δυστυχώς, θα συμφωνήσω με την ελληνική πλευρά σε αυτό το θέμα».

Εξομάλυνση με χώρες του Κόλπου

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, υπήρξαν σημαντικές εξελίξεις φέτος στις σχέσεις με τις χώρες του Κόλπου. «Ανοίξαμε χώρο για διπλωματία και διάλογο. Αρχίσαμε να έχουμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα με τις επισκέψεις υψηλού επιπέδου».

Λιβύη
Για τη Λιβύη ανέφερε ότι «συνεχίζουμε να είμαστε το κλειδί για την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Λιβύη. Είμαστε σε επαφή με όλα τα κόμματα πριν από τις εκλογές. Αύριο, μια μικτή κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία θα έρθει στη χώρα μας υπό τον αντιπρόεδρο του λιβυκού κοινοβουλίου».

Ρωσία - Ουκρανία
Όσον αφορά την κρίση μεταξύ Ρωσίας-Ουκρανίας, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται σε έντονες διπλωματικές διαβουλεύσεις για να αμβλυνθεί η κλιμακούμενη κρίση μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας.

«Η περιοχή μας δεν μπορεί να αντέξει μια νέα σύγκρουση. Τόσο ο πρόεδρός μας όσο και εγώ είμαστε σε τακτική επαφή με τους ομολόγους μας», είπε.

Υπόθεση Καβάλα και διασύνδεση με δυτική Θράκη
Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου επανέλαβε ότι η Άγκυρα εξακολουθεί να έχει την πολιτική βούληση να προχωρήσει τις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση στη βάση μιας προοπτικής πλήρους ένταξης, και με θετική ατζέντα, ωστόσο στο θέμα της δικαστικής υπόθεσης του Τούρκου ακτιβιστή Οσμάν Καβάλα, επιχείρησε εκ νέου «διασύνδεση» με την Ελλάδα.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι τα τουρκικά δικαστήρια εφάρμοσαν την απόφαση του ΕΔΑΔ για τον Καβάλα και αφέθηκε ελεύθερος.

«Όμως ο Καβάλα δεν αποφυλακίστηκε γιατί υπήρχαν και άλλες υποθέσεις εναντίον του. Αλλά αυτή η απόφαση (του ΕΔΑΔ) εφαρμόστηκε. Οι αποφάσεις του ΕΔΑΔ ισχύουν μόνο για την Τουρκία ή και για τα 47 του μέλη;», αναρωτήθηκε για να ρίξει έπειτα τα βέλη του κατά της Ελλάδας.

«Εναντίον της Ελλάδας υπάρχουν 14 αποφάσεις για τους Τούρκους της δυτικής Θράκης, η Γαλλία δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ εδώ και 10 χρόνια, η Νορβηγία εδώ και 2 χρόνια, η Γερμανία εδώ και 5, η Φινλανδία, η Ιρλανδία, το Βέλγιο… Όλες αυτές αφορούν παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Γιατί η Επιτροπή Υπουργών του ΕΔΑΔ στοχοποιεί μόνο την Τουρκία, ενώ όλες αυτές οι χώρες δεν το κάνουν; Εδώ υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά, εδώ υπάρχει πολιτική», υπογράμμισε.

Εξομάλυνση σχέσεων με Αρμενία
Η είδηση πάντως από την ομιλία Τσαβούσογλου στην τουρκική βουλή ήταν ότι ανακοίνωσε διορισμό αντιπροσώπων μεταξύ Τουρκίας – Αρμενία για εξομάλυνση σχέσεων. «Αντιπρόσωποι θα διοριστούν και από τις δύο πλευρές στο πλαίσιο των βημάτων εξομάλυνσης με την Αρμενία. Θα ανοίξουμε πτήσεις τσάρτερ με την πρωτεύουσα της Αρμενίας Ερεβάν», δήλωσε.

Στα ΗΑΕ ο Τσαβούσογλου 14-15 Δεκέμβρη
Στο μεταξύ, τα ΗΑΕ θα επισκεφτεί σήμερα και αύριο ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατόπιν πρόσκλησης του Άραβα ομολόγου του. Σύμφωνα με το τουρκικό ΥΠΕΞ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και θα υπάρξει ανταλλαγή απόψεων για περιφερειακά και διεθνή ζητήματα. Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου αναμένεται επίσης να συναντήσει Τούρκους επιχειρηματίες στο Ντουμπάι και να επισκεφθεί το τουρκικό περίπτερο στον χώρο της Expo 2020.

Πηγή: ethnos