Δευτέρα, 05 Σεπτεμβρίου 2022 11:50

Η Ρωσία ρίχνει την ισοτιμία του ευρώ κάτω από το όριο των 0,99 δολαρίων

Το φράγμα των 0,99 δολαρίων έσπασε η ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο καταγράφοντας χαμηλά 20ετίας.

Η ενεργειακή κρίση, η απόφαση της Ρωσίας να κλείσει τη στρόφιγγα στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 1, αλλά και οι όλο και αυξανόμενοι φόβοι ότι ο χειμώνα θα είναι εξαιρετικά δύσκολος εξαιτίας των «παιχνιδιών» της Ρωσίας με το φυσικό αέριο, αλλά και των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα, οδήγησε το ευρώ κάτω από το 0,99 δολάρια.

Οι εξελίξεις μετατρέπουν σε ασφυκτική την πίεση προς τις ευρωπαϊκές οικονομίες, με τις τιμές ενέργειας να εκτινάσσονται καθημερινά. Το ευρώ υποχώρησε έως και 0,7 %, φτάνοντας στο χαμηλό των 0,9888 δολαρίων στις απογευματινές συναλλαγές της Δευτέρας στην Ασία σηματοδοτώντας την πτώση του ευρωπαϊκού νομίσματος για πρώτη φορά, εδώ και 20 χρόνια, κάτω από το όριο των 0,99 δολαρίων.

Οι νέο κύκλος ανησυχίας σχετικά με την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, προκαλούν έντονη ανησυχία αναφορικά με την πορεία των Ευρωπαϊκών Οικονομιών, ειδικά σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός πλήττει το σύνολο των προϊόντων και υπηρεσιών. Κυβερνήσεις και αγορές έχουν στραμμένο το βλέμμα τους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) η οποία εξετάζει την αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής, αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 75 μονάδες βάσης στη συνεδρίασή της προσεχούς Πέμπτης.

Η Ρωσία κλείνει τις στρόφιγγες

Το νέο αρνητικό ρεκόρ στην ισοτιμία ευρώ/δολαρίου ήρθε μετά την απόφασης της Ρωσίας να αναστείλει επ’ αόριστον τις ροές φυσικού αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream 1, περιορίζοντας περαιτέρω τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης και εντείνοντας τους κινδύνους ύφεσης στο μπλοκ.

Παρά το γεγονός ότι η κρατική Gazprom ανακοίνωσε ότι η αναστολή οφειλόταν σε τεχνικό λάθος, αγορές, κυβερνήσεις και καταναλωτές ανησυχούν για τις επόμενες κινήσεις της Ρωσίας και τα προβλήματα που μπορεί να προκληθούν στην Ευρωπαϊκή Οικονομία, αλλά και την ενεργειακή επάρκεια των νοικοκυριών.

Η ανακοίνωση της Gazprom ήρθε λίγες ώρες αφότου οι χώρες της G7 ανακοίνωσαν σχέδια για επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου σε μια προσπάθεια να μειώσουν τα έσοδα που ρέουν στη Μόσχα, τα οποία με τη σειρά τους θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της εισβολής της στην Ουκρανία.

Πηγή: tvxs.gr