Παρασκευή, 03 Μαϊος 2024 08:30

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας: Ζητεί αναστολή των μέτρων για τη χρήση του αιγιαλού

Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας: Ζητεί αναστολή των μέτρων για τη χρήση του αιγιαλού

 

Αναστολή των μέτρων για τη χρήση του αιγιαλού μέχρι το Νοέμβριο ώστε να δοθεί χρόνος στις επιχειρήσεις να εναρμονιστούν ζητεί ο Σύλλογος  Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ).

Στην  ανοιχτή επιστολή προς τους βουλευτές, τον περιφερειάρχη, τους δημάρχους και τους προέδρους οικονομικών φορέων, ο Σύλλογος υποστηρίζει πως «ο οόμος που δημιουργήθηκε για να βάλει τάξη σε υπερκορεσμένες τουριστικά περιοχές θα γίνει ταφόπλακα για τις υγιείς και παρθένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας»  Σε άλλο απόσπασμα της επιστολής ο Σύλλογος επισημαίνει: «Καλούμαστε να ξηλώσουμε καταστήματα που λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια  μέσα σε 10 μέρες ενώ η σεζόν έχει ξεκινήσει»

Αναλυτικά η επιστολή του ΣΚΕΑΚ: «Την Τετάρτη 30 Απριλίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση εργασίας στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας των επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον αιγιαλό με την Κτηματική Υπηρεσία Μεσσηνίας.

Υπήρξε ενημέρωση για το νέο Νόμο 5092/4.3.24 και τις ΚΥΑ 57878/22.4.24. που οριοθετούν τις προδιαγραφές μίσθωσης και εκμετάλλευσης του αιγιαλού. 

Για άλλη μία φορά η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα καλείτε να διαχειριστεί εξοντωτικές ποινές, παράλογες απαιτήσεις και να επωμιστεί κόστη που δεν μπορεί να σηκώσει. Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας χωρίς τουριστική περίοδο καλούνται να πληρώσουν υπέρογκα ποσά για την μίσθωση του αιγιαλού και να λειτουργήσουν κάτω από ένα αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο που φτάνει μέχρι και την αφαίρεση της άδειας λειτουργίας τους.  Ο Νόμος που δημιουργήθηκε για να βάλει τάξη σε υπερ κορεσμένες τουριστικά περιοχές θα γίνει ταφόπλακα για τις υγιείς και παρθένες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας.

Καλούμαστε να ξηλώσουμε καταστήματα που λειτουργούν εδώ και 50 χρόνια  μέσα σε 10 μέρες ενώ η σεζόν έχει ξεκινήσει. Καλούμαστε να επωμιστούμε όλο το κόστος συντήρησης και λειτουργίας των ακτών καθώς και τις πρόσβασης σε αυτές με δικά μας έξοδα. Μισθώνουμε και καταβάλουμε τίμημα για να εκμεταλλευτούμε το 60% της μίσθωσης. Πληρώνουμε τίμημα για 360 ημέρες και διαχειριζόμαστε τον μισθωμένο χώρο μάξιμουμ 120 ημέρες. Είμαστε αβοήθητοι και απροστάτευτοι σε οποιοδήποτε θελήσει να κάνει κακό στην επιχείρηση μας αφού για εμάς δεν υπάρχουν προσωπικά δεδομένα. Έχουμε το ίδιο πλαίσιο λειτουργίας  με την Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κρήτη, τη Ρόδο και όλη την νησιωτική Ελλάδα με το 1/3 της σεζόν τους.

Η επιστολή μας είναι κραυγή αγωνίας για τις παραδοσιακές μικρές επιχειρήσεις που προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες τα τελευταία 50 χρόνια στην περιοχή μας και έκαναν τη χώρα μας νούμερο ένα προορισμό. Η Καλαμάτα, η Μεσσηνία, η Πελοπόννησος γενικότερα δεν είναι Μύκονος.

Έφτασε η ώρα οι Αρχές και οι Φορείς του τόπου μας να πάρουν θέση. Δήμαρχοι της Μεσσηνίας, Περιφερειάρχη Πελοποννήσου, βουλευτές σκύψτε στο πρόβλημα και βοηθήστε να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις μας.  Παρακαλούμε θερμά τον κ. Σαμαρά που γνωρίζουμε την μεγάλη του αγάπη για τον τόπο μας να παρέμβει θεσμικά ώστε να λειτουργήσουν όλες οι επιχειρήσεις τη φετινή σεζόν και να δοθεί χρόνος να εναρμονιστούν μέχρι τέλος Νοεμβρίου. Θέλουμε ελεύθερες τις παραλίες μας ή τις θέλουμε κλειστές;  Όλοι εμείς που κρατάμε ζωντανές τις παραλίες τις θέλουμε οργανωμένες δεν τις θέλουμε καταπατημένες. Μην μας βάζετε στο ίδιο τσουβάλι όλους. Βοηθήστε μας να γίνουμε νόμιμοι και δώστε μας χρόνο να εναρμονιστούμε.

Τα οριζόντια μέτρα δεν βοηθούν την μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, σταδιακά την καταδικάζουν και την αφανίζουν. Μετά το φορολογικό, τα my data, την κάρτα εργασίας, την σύνδεση των ταμειακών με τα pos οι αντοχές μας έχουν εξαντληθεί.»