Πέμπτη, 04 Μαρτίου 2021 09:13

Έλεγχος θυροειδούς - Σημαντικές λεπτομέρειες

Γράφτηκε από την
Έλεγχος θυροειδούς - Σημαντικές λεπτομέρειες

 

Η θυρεοτρόπος ορμόνη (TSH) παράγεται από την υπόφυση, η οποία βρίσκεται στη βάση του εγκεφάλου. Είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση της ποσότητας των ορμονών που απελευθερώνονται από τον θυρεοειδή.

Ο θυρεοειδής είναι μικρός αδένας σε σχήμα πεταλούδας που βρίσκεται στο μπροστινό μέρος του λαιμού. Είναι ένας σημαντικός αδένας που δημιουργεί τρεις πρωτογενείς ορμόνες:

  • Τριιωδοθυρονίνη (Τ3)
  • Θυροξίνη (T4)
  • Καλσιτονίνη

Μέσω αυτών ελέγχει πολλές διαφορετικές σωματικές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του μεταβολισμού και της ανάπτυξης.

Ο Θυρεοειδής συνεργάζεται με την υπόφυση με ένα μηχανισμό αρνητικού feed-back. Αυτό σημαίνει πως όταν μειώνονται τα επίπεδα Τ3 και Τ4 στο αίμα τότε η υπόφυση παράγει περισσότερη TSH για να ανεβάσει τις Τ3 και Τ4 στα φυσιολογικά επίπεδα. Με τον τρόπο αυτό, οι δύο αδένες αλληλοεπιδρούν  ούτως ώστε να παραχθεί η σωστή ποσότητα των θυρεοειδικών ορμονών.

Ωστόσο, όταν αυτή η ισορροπία διαταραχθεί, ο θυρεοειδής μπορεί να παράγει είτε πάρα πολλές είτε πολύ λίγες ορμόνες.

 

ΝΟΣΟΙ ΤΟΥ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ

Οι θυρεοειδικές ασθένειες μπορούν να κατηγοριοποιηθούν ως υποθυρεοειδισμός ή υπερθυρεοειδισμός.

 

ΥΠΟΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Υποθυρεοειδισμός είναι μια ορμονική διαταραχή στην οποία ο θυρεοειδής παράγει πολύ λίγες ορμόνες, προκαλώντας επιβράδυνση του μεταβολισμού. Τα συμπτώματα του υποθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων κόπωση, αδυναμία, και δυσκολία συγκέντρωσης, αύξηση σωματικού βάρους.

Παρακάτω παραθέτουμε μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του υποθυρεοειδισμού:

 

ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΤΙΔΑ

Είναι μια φλεγμονή του θυρεοειδούς αδένα. Συχνά προκαλείται από μια ιογενή λοίμωξη ή μια αυτοάνοση διαταραχή, όπως η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto. Αυτή η διαταραχή  παρεμβαίνει στην παραγωγή θυρεοειδικών ορμονών και τελικά οδηγεί σε υποθυρεοειδισμό.

Αξίζει να αναφερθεί η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό. Είναι μια προσωρινή μορφή θυρεοειδίτιδας που μπορεί να δημιουργηθεί  σε μερικές γυναίκες μετά τον τοκετό.

Επίσης θα πρέπει να αναφερθεί και ο υποθυρεοειδισμός από ανεπάρκεια ιωδίου.Ο θυρεοειδής χρησιμοποιεί ιώδιο για την παραγωγή ορμονών. Μια ανεπάρκεια ιωδίου μπορεί να οδηγήσει σε υποθυρεοειδισμό. Βέβαια αυτό είναι εξαιρετικά σπάνιο  λόγω της ευρείας χρήσης  ιωδιωμένου αλατιού. Ωστόσο, είναι πιο συχνή σε άλλες περιοχές του κόσμου.

 

ΥΠΕΡΘΥΡΕΟΕΙΔΙΣΜΟΣ

Υπερθυρεοειδισμός είναι μια ορμονική διαταραχή  στην οποία ο θυρεοειδής παράγει πάρα πάνω ορμόνες, επιταχύνοντας έτσι τον μεταβολισμό. Τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυξημένη όρεξη, άγχος, και δυσκολία στον ύπνο, απώλεια βάρους.

 

Ακολουθούν μερικές από τις πιο κοινές αιτίες του υπερθυρεοειδισμού:

Η νόσος του Graves. Αυτή είναι μια κοινή διαταραχή στην οποία ο θυρεοειδής διογκώνεται  και παράγει υπερβολική ποσότητα ορμονών.

Θυρεοειδίτιδα. Οδηγεί τελικά σε υποθυρεοειδισμό, αλλά βραχυπρόθεσμα, μπορεί επίσης να προκαλέσει υπερθυρεοειδισμό.

Περίσσεια ιωδίου. Η πρόσληψη μεγάλης ποσότητας ιωδίου μπορεί να διεγέιρει  τον θυρεοειδή σε  υπερδραστηριότητα. Αυτό συμβαίνει συνήθως ως αποτέλεσμα της συνεχούς χρήσης φαρμάκων που περιέχουν ιώδιο. Αυτά τα φάρμακα περιλαμβάνουν μερικά σιρόπια για το βήχα, καθώς και την αμιοδαρόνη, η οποία χρησιμοποιείται για τη θεραπεία καρδιακών αρρυθμιών.

Οζίδια του θυρεοειδούς. Αυτά είναι καλοήθεις εξογκώματα που μερικές φορές σχηματίζονται στον θυρεοειδή. Όταν αυτά τα εξογκώματα αρχίζουν να αυξάνονται σε μέγεθος, μπορεί να γίνουν υπερδραστήρια και ο θυρεοειδής μπορεί να αρχίσει να παράγει πάρα πολλές ορμόνες.

 

ΤΙ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΣΤ ΘΥΡΟΕΙΔΟΥΣ;

Πριν από την αιμοληψία δεν πρέπει να έχετε λάβει το χάπι του θυρεοειδή τουλάχιστον για 3 ώρες. Επίσης είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό σας εάν παίρνετε φάρμακα που μπορεί να επηρεάσουν την ακρίβεια της μέτρησης TSH. Μερικά φάρμακα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν μια δοκιμή TSH είναι:

  • Αμιοδαρόνη
  • Ντοπαμίνης
  • Λιθίου
  • Πρεδνιζόνη
  • Ιωδιούχο κάλιο
  • Βιοτίνη

Μπορεί να χρειαστεί να αποφύγετε τη χρήση αυτών των φαρμάκων πριν από τη δοκιμή. Ωστόσο, μην σταματήσετε να παίρνετε τα φάρμακά σας, εκτός αν ο γιατρός σας , σας πει να το κάνετε.

 

ΠΩΣ ΕΚΤΕΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΔΟΚΙΜΗ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ;

Η μέτρηση της  TSH εκτελείται συχνά για να καθορίσει την υποκείμενη αιτία των ανώμαλων επιπέδων θυρεοειδικών ορμονών. Χρησιμοποιείται επίσης για να έχει ο γιατρός μια εικόνα  υπο- ή υπερλειτουργίας του θυρεοειδούς αδένα. Μετρώντας τα επίπεδα της TSH μεσα από εξετάσεις αίματος., ο γιατρός σας μπορεί να καθορίσει πόσο καλά λειτουργεί ο θυρεοειδής.

Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία, εκτελούνται εξετάσεις TSH,T4,T3 και Καλσιτονίνης.

 

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΔΟΚΙΜΗΣ ΘΥΡΕΟΕΙΔΙΚΗΣ ΟΡΜΟΝΗΣ;

Το κανονικό εύρος των επιπέδων TSH είναι 0,3 έως 4,45 μIU/mL. Εάν είστε ήδη σε θεραπεία για μια διαταραχή του θυρεοειδούς, το φυσιολογικό εύρος είναι 0,5 έως 3,0 μIU/mL.

Μια τιμή πάνω από το φυσιολογικό εύρος συνήθως δείχνει ότι ο θυρεοειδής υπολειτουργεί. Αυτό υποδεικνύει υποθυρεοειδισμό.

Μια τιμή κάτω από το φυσιολογικό εύρος σημαίνει ότι ο θυρεοειδής είναι υπερδραστήριος. Αυτό δείχνει υπερθυρεοειδισμό.

Ανάλογα με τα αποτελέσματα, ο γιατρός σας μπορεί να ζητήσει πρόσθετες εξετάσεις για να επιβεβαιώσει τη διάγνωση.

 

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΤΕ ΜΑΖΙ ΜΑΣ

 Στο μικροβιολογικό κέντρο Αγ.Δημητρίου Βιοπαθολογία μπορείτε να λάβετε γρήγορα και αξιόπιστα αποτελέσματα. Καλέστε μας προκειμένου να κλείσουμε το δικό σας ραντεβού.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ

Διεύθυνση: Λεωφ. Αγ. Δημητρίου 177 & Δράμας 2, Αγ. Δημήτριος 17343

Τηλέφωνο: 210 9763716

Websitehttps://biopathologia-clinic.gr/

Al: biopathologia.clinic@gmail.com

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER