Τετάρτη, 24 Μαρτίου 2021 09:40

Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή για επιδημιολογικά δεδομένα και lockdown

Γράφτηκε από την
Κορονοϊός: Συνεδριάζει η επιτροπή για επιδημιολογικά δεδομένα και lockdown

Τι θα εξετάσουν οι ειδικοί στη συνεδρίασή τους προκειμένου να πάρουν αποφάσεις για την άρση ή μη του lockdown.

Από την εκτίμηση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας που θα γίνει την Τετάρτη 24 και την Πέμπτη 25 Μαρτίου από τους επιδημιολόγους της επιτροπής, αναμένεται να κριθεί και το πότε θα γίνει μία νέα πιθανή χαλάρωση των μέτρων του lockdown.

Ειδικότερα τις δύο αυτές μέρες η υποεπιτροπή αναμένεται να μελετήσει διεξοδικά τα επιδημιολογικά στοιχεία του κορονοϊού που έχουν προκύψει τις τελευταίες ημέρες ώστε στη συνέχεια τα επεξεργασμένα στοιχεία να εξετασθούν στην ολομέλεια της επιτροπής την Παρασκευή η οποία και θα κάνει τις εισηγήσεις της στην κυβέρνηση.

Αρνητικές εισηγήσεις

Με βάση τις πληροφορίες του ethnos.gr, σχεδόν κανένας επιστήμονας δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή να βάλει την υπογραφή του σε νέα χαλάρωση των μέτρων του lockdown. Εξαιρούνται κάποιοι που θεωρούν πως αν ήταν ανοικτή η εστίαση οι πολίτες δεν θα συνωστίζονταν σε κλειστούς χώρους όπως σε σπίτια για να πάρουν μια ανάσα.

Παρ αυτά οι απόψεις της πλειοψηφίας των ειδικών λένε πως θα πρέπει να περιμένουμε πριν γίνει άλλη μία χαλάρωση όπως αυτή των κομμωτηρίων και των κέντρων περιποίησης άκρων.

Γι' αυτό και όλα δείχνουν ότι το λιανεμπόριο μετατίθεται για την πρώτη εβδομάδα του Απριλίου. Μάλιστα εάν μέχρι τότε δεν πέσουν σημαντικά τα νέα κρούσματα, είναι πιθανό τα καταστήματα να ανοίξουν μόνο με click away και όχι με φυσική παρουσία. Κάτι που θα γίνει πιθανώς μία εβδομάδα μετά δηλαδή στις 12 Απριλίου.

Οι κρίσιμες 10 μέρες του Απριλίου

Πάντως από τις δύο πρώτες εβδομάδες του Απριλίου θα κριθεί και πώς θα περάσουμε το Πάσχα, αναφέρουν υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές στο ethnos.gr.

Εάν δηλαδή αρχίσει η πτωτική πορεία του επιδημιολογικού φορτίου και διαφανεί πως μπορεί μέχρι το τέλος Απριλίου να φθάσουμε σε ικανοποιητικό βαθμό μειωμένων κρουσμάτων, τότε είναι πιθανό να ανοίξει η εστίαση ακόμη και την Μεγάλη Εβδομάδα και ίσως να δοθεί και η δυνατότητα μετακίνησης εκτός νομού.

Η μετακίνηση εκτός νομού βέβαια δεν θεωρείται γενικώς πολύ πιθανή, καθώς θα πρέπει να πέσουν σημαντικά οι νέες λοιμώξεις πριν η κυβέρνηση δώσει το πράσινο φως για να πάμε στα χωριά μας.

Και αυτό διότι οι φόβοι της εστιάζονται εκτός των άλλων πως αν δοθεί η δυνατότητα για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα, το μεγαλύτερο μέρος των κατοίκων ειδικά της Αττικής θα βρεθούν στην περιφέρεια και μπορεί να υπάρξει νέα διασπορά σε χωριά και περιοχές που μπορεί να έχουν γίνει πράσινες μέχρι τότε.

Ταυτόχρονα εάν μέχρι τότε δεν έχει ανοίξει η εστίαση οι φόβοι εστιάζονται σε μαζικά τραπέζια την Κυριακή του Πάσχα που μπορεί να αποδειχθούν άκρως επικίνδυνα. Ειδικά μάλιστα που στις 14 Μαΐου η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει το άνοιγμα του τουρισμού της χώρας μας.

Εξάλλου η κυβέρνηση θεωρεί πως πρέπει να συντρέχουν συγκριμένες προϋποθέσεις για να δοθεί έγκριση για μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Μεταξύ αυτών είναι να έχουν εμβολιασθεί όλες οι ευπαθείς ομάδες και το μεγαλύτερο μέρος των ηλικιωμένων, να έχουν μειωθεί τα κρούσματα σε όλη τη χώρα τουλάχιστον στο μισό από σήμερα και να έχουν ξεκινήσει τα μαζικά self test στον πληθυσμό που θα δείχνουν την επιδημιολογική εικόνα της χώρας.

 


NEWSLETTER