Τετάρτη, 21 Σεπτεμβρίου 2016 09:22

11 συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών - Ειχαν αφήσει 67 μετανάστες στη Σαπιέντζα 

11 συλλήψεις για διακίνηση μεταναστών και ναρκωτικών - Ειχαν αφήσει 67 μετανάστες στη Σαπιέντζα 

Βρέθηκαν και συνελήφθησαν τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης που είχαν φέρει στις 17 Αυγούστου από την Αθήνα στη Μεσσηνία τους 67 μετανάστες, οι οποίοι ναυάγησαν στις 18 του ίδιου μήνα στη Σαπιέντζα.

Πρόκειται για 11 άτομα, από τα οποία 6 Αλβανοί, ένας Ιρακινός και ένας Τούρκος, καθώς και 3 Ελληνες από την Αττική και την Κορινθία. Ολοι συνελήφθησαν σε αστυνομικές επιχειρήσεις που έγιναν από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Αργολίδας στις προαναφερόμενες περιοχές. 

Το κύκλωμα παρακολουθούσε το Τμήμα Ασφαλείας Αργους από πέρυσι το καλοκαίρι, σε συνεργασία με τα Τμήματα Ασφαλείας Ναυπλίου και Κορίνθου. Τα μέλη της οργάνωσης φέρονται να συμμετείχαν, εκτός από  τη διακίνηση μεταναστών, σε ληστείες και διακίνηση ναρκωτικών. Να σημειωθεί ότι στις αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας συμμετείχαν και αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, για ενίσχυση. 

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα κατά περίπτωση αδικήματα της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης, της διάπραξης ληστειών, της παράβασης των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, τα βεγγαλικά και τους αλλοδαπούς, της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, της πρόκλησης ναυαγίου και της έκθεσης σε κίνδυνο ζωής. Η δικογραφία που σχηματίστηκε για την υπόθεση, περιλαμβάνει ακόμη δύο άτομα, μέλη της οργάνωσης, καθώς και άτομα στα οποία αποδίδονται κατηγορίες για παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Αστυνομίας διενεργήθηκε μεγάλος αριθμός ερευνών σε σπίτια και οχήματα και κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων, όπλα, οχήματα και χρήματα. 

Οσον αφορά δε την περίπτωση των μεταναστών αφγανικής, ιρανικής, πακιστανικής, ιρακινής, σομαλικής και αιγυπτιακής υπηκοότητας, μέλη του κυκλώματος τους παρέλαβαν με δικά τους οχήματα από περιοχή της Αττικής στις 17 Αυγούστου, με σκοπό να τους μεταφέρουν στην Ιταλία. Την επομένη τους επιβίβασαν από ακτή της Μεσσηνίας σε ένα σκάφος, το οποίο λόγω μηχανικής βλάβης προσάραξε σε βραχονησίδα νότια της νήσου Σαπιέντζας, βάζοντας έτσι σε κίνδυνο τη ζωή των μεταναστών, οι οποίοι εντοπίστηκαν και διασώθηκαν από λιμενικούς της Καλαμάτας.   

Σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών (κυρίως κοκαΐνη) την έκαναν σε χρήστες κυρίως της Κορινθίας και της Αττικής, ενώ οι ληστείες έχουν γίνει στην Αργολίδα και την Κορινθία.