Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2018 09:19

Τραγικός απολογισμός τροχαίων για το 2017: 23 νεκροί στους δρόμους της Μεσσηνίας 

Γράφτηκε από την
Τραγικός απολογισμός τροχαίων για το 2017: 23 νεκροί στους δρόμους της Μεσσηνίας 

 

 

Συνολικά 23 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στους δρόμους της Μεσσηνίας πέρυσι, σε 21 θανατηφόρα τροχαία.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου για το 2017, οι υπηρεσίες Τροχαίας και στους 5 νομούς κατέγραψαν συνολικά 531 ατυχήματα και δυστυχήματα με συνολικά 684 παθόντες, εκ των οποίων οι 145 στη Μεσσηνία - ενώ το 2016 στην Πελοπόννησο είχαν γίνει 555 ατυχήματα και είχαν καταγραφεί 757 παθόντες - από τους οποίους οι 155 στην άσφαλτο της Μεσσηνίας.

Πιο αναλυτικά, πέρυσι στο νομό μας έγιναν 21 θανατηφόρα τροχαία και σκοτώθηκαν 23 άνθρωποι, έναντι 20 θανατηφόρων το 2016 με 24 νεκρούς. Σε επίπεδο Περιφέρειας πέρυσι έγιναν συνολικά 63 θανατηφόρα τροχαία και σκοτώθηκαν 69 άνθρωποι, έναντι 73 θανατηφόρων το 2016 με 79 νεκρούς. 

Στη Μεσσηνία συνέβησαν ακόμη 8 σοβαρά ατυχήματα σε σύνολο 47 στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, με 61 σοβαρά τραυματίες, ενώ το 2016 στη Μεσσηνία συνέβησαν 5 σοβαρά τροχαία και 59 σε όλη την Περιφέρεια με 70 σοβαρά τραυματίες. 

Τέλος, πέρυσι και στους 5 νομούς της Περιφέρειας σημειώθηκαν επίσης 422 τροχαία ατυχήματα με 623 ελαφρά τραυματίες, έναντι 433 τροχαίων με ελαφρύ τραυματισμό 618 ατόμων πρόπερσι.

Ο ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΣ ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ

Ο σημαντικότερος παράγοντας σε ένα τροχαίο είμαστε εμείς οι ίδιοι, που από αμέλεια ή και με γνώση κινδύνου άλλες φορές, οδηγούμε επιπόλαια και επιθετικά, αντί να υιοθετήσουμε έναν αμυντικό τρόπο οδήγησης, να συντηρούμε το αυτοκίνητό μας σωστά και να πηγαίνουμε με τη σωστή ταχύτητα, ανάλογα με το δρόμο όπου κινούμαστε. Αυτό το συμπέρασμα προκύπτει από αξιωματικούς της Τροχαίας οι οποίοι ερευνούν τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Λένε λοιπόν ότι τα τροχαία θα ήταν κατά πολύ μειωμένα αν οι οδηγοί τηρούσαν τον ΚΟΚ και δεν παραβίαζαν τα σήματα κυκλοφορίας. Σημαντικός παράγοντας σε ένα ατύχημα είναι επίσης -σύμφωνα με τους ίδιους- και η κατάσταση του επαρχιακού δικτύου και τα προβλήματα που παρουσιάζει. 

Την ίδια ώρα πάντως εμπειρογνώμονες και εκπρόσωποι συλλόγων, όπως ο “SOS Τροχαία εγκλήματα”, αναδεικνύουν επίσης -μεταξύ άλλων- την ανάγκη να τηρείται ο νόμος χωρίς εκπτώσεις, και οι ποινές των δικαστηρίων να γίνουν αυστηρότερες γι' αυτούς που προκαλούν θανατηφόρα τροχαία. 

ΕΙΝΑΙ ΕΠΑΡΚΕΣ ΤΟ ΝΟΜΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ;

Σύλλογοι όπως αυτός ο “SOS Τροχαία εγκλήματα”, με παρουσία και στη Μεσσηνία, θεωρούν σημαντική για τη μείωση των τροχαίων την επιβολή μιας πιο αυστηρής τιμωρίας από τη Δικαιοσύνη στον υπαίτιο ενός θανατηφόρου τροχαίου. Είναι χαρακτηριστικό άλλωστε ότι σπάνια ένας άνθρωπος που θα αφαιρέσει τη ζωή ενός άλλου σε τροχαίο θα καταδικαστεί και θα εκτίσει ποινή. Κι αυτό γιατί στην Ελλάδα κάτι τέτοιο εκδικάζεται ως ανθρωποκτονία από αμέλεια, το οποίο είναι πλημμέλημα - και ακόμα κι όταν ο κατηγορούμενος καταδικάζεται, η ποινή του θα ανασταλεί από το δικαστήριο ή θα εξαγοραστεί. Στην ουσία, δηλαδή, δεν υπάρχει τιμωρία για τον ένοχο, ενώ οι συγγενείς του θύματος ταλαιπωρούνται για χρόνια μέχρι να τελεσιδικήσει στα ποινικά και αστικά δικαστήρια μια τέτοια υπόθεση. Ετσι η απώλεια μιας ανθρώπινης ζωής καταλήγει ως μια αστική διαφορά στα δικαστήρια, για να κοστολογήσει την αξία της η μία ή η άλλη ασφαλιστική εταιρεία.

Ν.Κ.


NEWSLETTER