Πέμπτη, 22 Απριλίου 2021 11:40

Πώς δρούσε η εγκληματική οργάνωση σε Μεσσηνία και Αττική - Σήμερα και αύριο οι απολογίες

Γράφτηκε από την


Στη σύλληψη μιας 29χρονης Μολδαβής και τριών ακόμα αλλοδαπών γυναικών στην Αττική και ενός 44χρονου στην Καλαμάτα για διακίνηση κοκαΐνης, χασίς και κλεμμένων ή πλαστογραφημένων διαβατηρίων και εγγράφων αλλοδαπών αρχών, προχώρησαν τη Δευτέρα αστυνομικοί του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας, σε συνεργασία με αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών Αττικής, της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, των Αστυνομικών Τμημάτων Γαργαλιάνων και Πύλου και της ΟΠΚΕ Μεσσηνίας.


Η 29χρονη Μολδαβή κατηγορείται ως ο ιθύνων νους της φερόμενης εγκληματικής οργάνωσης στην οποία φέρεται να συμμετείχε και ένας ακόμη 45χρονος Ελληνας του εξωτερικού, ο οποίος δεν συνελήφθη μαζί με τους άλλους 5 κατηγορούμενους ως μέλη της οργάνωσης. Πρόκειται για μια ακόμα υπόθεση με παρακολουθήσεις τηλεφωνικών συνδέσεων, που ξεκίνησαν τον περασμένο Ιανουάριο.

ΔΙΑΚΙΝΗΣΗ ΧΑΣΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΑΪΝΗΣ ΣΤΗ ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Οι 3 συλληφθείσες στην Αττική, η 29χρονη φερόμενη ως αρχηγός, μία 32χρονη Βουλγάρα που φέρεται να ήταν η αποθηκάριος της οργάνωσης και μία 33χρονη Αλβανή, φερόμενη ως η μεταφορέας των ναρκωτικών στη Μεσσηνία, κατηγορούνται ότι συνεργάζονταν στην Καλαμάτα με τον 44χρονο και την 35χρονη Αγγλίδα. Ο 44χρονος Καλαματιανός και η 35χρονη Αγγλίδα φέρονται ότι προμηθεύονταν τις ποσότητες κοκαΐνης και χασίς από την οργάνωση μέσω της 33χρονης Αλβανής, πουλώντας το γραμμάριο, ανάλογα με τη ναρκωτική ουσία και την ποιότητα, από 80-100 ευρώ. Η παράνομη διακίνηση κλεμμένων και πλαστών διαβατηρίων, ταυτοτήτων και άλλων εγγράφων, φαίνεται ότι γινόταν αποκλειστικά στην Αττική.

ΣΗΜΕΡΑ ΚΑΙ ΑΥΡΙΟ ΣΤΟΝ ΑΝΑΚΡΙΤΗ
Σε βάρος των 5 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για σύσταση εγκληματικής οργάνωση και για -τις κατά περίπτωση- παραβάσεις των νομοθεσιών για τα ναρκωτικά, τα όπλα, την πλαστογραφία, την αποδοχή και διάθεση προϊόντων εγκλήματος και την παράνομη κατοχή και διακίνηση ταξιδιωτικών εγγράφων σε συνδυασμό με τη νομοθεσία περί αλλοδαπών. Οπως προαναφέρθηκε, η σχηματισθείσα δικογραφία περιλαμβάνει ακόμη έναν 45χρονο, επίσης κατηγορούμενο ως μέλος της φερόμενης ως εγκληματικής οργάνωσης. Στις έρευνες της Αστυνομίας που έγιναν κατά τις συλλήψεις σε Αττική και Μεσσηνία κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ποσότητες κοκαΐνης, διαβατήρια και δελτία ταυτότητας αλλοδαπών αρχών, καθώς και πάνω από 2.000 ευρώ, ενώ οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην εισαγγελέα και τον ανακριτή Καλαμάτας, απ’ όπου πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα ο Ελληνας, η Αγγλίδα και η Αλβανή και αύριο Παρασκευή η Μολδαβή φερόμενη ως αρχηγός και η Βουλγάρα κατηγορούμενη ως αποθηκάριος.

ΕΜΠΟΡΕΥΟΝΤΑΝ ΚΛΕΜΜΕΝΑ ΔΙΑΒΑΤΗΡΙΑ
Σε ανακοίνωσή της, η Αστυνομία σημειώνει, μεταξύ άλλων, ως προς το χρονικό της εξάρθρωσης ότι “από αστυνομική έρευνα που διεξήγαγε το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Καλαμάτας, αξιοποιώντας κατάλληλα και συνδυαστικά στοιχεία αλλά και αποτελέσματα φυσικών και τεχνικών μεθόδων, προέκυψε ότι τουλάχιστον από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους έως και την περασμένη Δευτέρα οι ανωτέρω συγκρότησαν εγκληματική οργάνωση με ιεραρχική δομή, διακριτούς ρόλους και διαρκή δράση, η οποία δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών, κυρίως κοκαΐνης και κάνναβης, σε περιοχές της Αττικής, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας. Επιπλέον, τα μέλη της οργάνωσης δραστηριοποιούνταν και στην εμπορία κλεμμένων ή αμφιβόλου γνησιότητας ταξιδιωτικών ή μη εγγράφων, τρίτων προσώπων, ευρωπαϊκών και άλλων χωρών, αποκομίζοντας έτσι μεγάλα χρηματικά ποσά”. Μάλιστα, όπως αναφέρουν αστυνομικές πηγές, η τιμή ανά δελτίο ταυτότητας, άλλο έγγραφο ή διαβατήριο, φέρεται να κυμαινόταν από 300-800 ευρώ.

“ΖΑΧΑΡΗ” Ή “ΛΕΥΚΗ”, “ΝΟΜΙΜΟ” ΚΑΙ “ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ”
Στις συνομιλίες που καταγράφονταν, όπως αναφέρει σε άλλο σημείο η ανακοίνωση της Αστυνομίας, “τα μέλη της εγκληματικής οργάνωσης προκειμένου να συγκαλύπτουν την παράνομη δραστηριότητά τους και να αποπροσανατολίζουν τις έρευνες των διωκτικών Αρχών, κατά την μεταξύ τους επικοινωνία χρησιμοποιούσαν συνθηματικές εκφράσεις και προκαθορισμένο κώδικα συνεννόησης”. Ετσι, όταν αναφέρονταν τα φερόμενα ως μέλη στις μεταξύ τους συνομιλίες στην κοκαΐνη χρησιμοποιούσαν σύμφωνα με την Αστυνομία τη συνθηματική λέξη “λευκή” ή “ζάχαρη”. Οταν συνομιλούσαν για την πώληση ενός διαβατηρίου, φέρονται ότι χρησιμοποιούσαν τη λέξη “νόμιμο”, ενώ για τα ταξιδιωτικά έγγραφα η κωδική λέξη φέρεται να ήταν “εισιτήρια”. Τα διαβατήρια και τα άλλα ταξιδιωτικά έγγραφα ήταν, σύμφωνα με την Αστυνομία, κλεμμένα και κάποια “αμφιβόλου γνησιότητας”, τα οποία φέρονται ότι πωλούσαν σε αλλοδαπούς, διευκολύνοντας έτσι την παράνομη έξοδό τους από τη χώρα.

ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ
Σε παράλληλες έρευνες που έγιναν κατά τις αστυνομικές εφόδους τη Δευτέρα στα σπίτια και άλλους χώρους που χρησιμοποιούσαν οι συλληφθέντες, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν:
- Ποσότητες κοκαΐνης, συνολικού βάρους 91,1 γραμ.
- Ποσότητες χασίς, συνολικού βάρους 29,2 γραμ.
- 1 κυνηγετικό όπλο, μετά φυσιγγίου, το οποίο ήταν κλεμμένο.
- 139 δελτία ταυτότητας αλλοδαπών αρχών, εκ των οποίων τα 117 ήταν κλεμμένα και τα 22 αμφιβόλου γνησιότητας.
- 94 διαβατήρια αλλοδαπών αρχών, εκ των οποίων τα 83 ήταν κλεμμένα και τα 11 αμφιβόλου γνησιότητας.
- 9 δελτία αιτούντος διεθνή προστασία Ελλάδας, τα οποία ήταν είτε πλαστά είτε υπό κατάρτιση (ημιτελή).
- 1 άδεια ικανότητας οδήγησης ελληνικών αρχών.
- 1 έγγραφο αρχών Ουγγαρίας.
- 4 ζυγαριές ακριβείας.
- 11 κινητά τηλέφωνα.
- Το χρηματικό ποσό των 2.610 ευρώ.