Τρίτη, 24 Μαϊος 2022 08:15

Σε έξαρση οι απάτες σε βάρος ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων

 

Σε έξαρση βρίσκονται το τελευταίο διάστημα οι απάτες σε βάρος ιδιοκτητών τουριστικών καταλυμάτων και πρατηρίων υγρών καυσίμων.

Οι απατεώνες ζητούν το IBAN και τους κωδικούς καρτών δήθεν για να κλείσουν δωμάτιο ή για τον ανεφοδιασμό πρατηρίων με καύσιμα, αποσπώντας σημαντικά χρηματικά ποσά από τραπεζικούς λογαριασμούς. Ένα τέτοιο περιστατικό απάτης συνέβη και στη Μεσσηνία στις 14 αυτού του μήνα με θύμα ιδιοκτήτρια καταλυμάτων στη Γιάλοβα. Οι κυβερνοαπατεώνες “σήκωσαν” 49.000 ευρώ από τον τραπεζικό της λογαριασμό όταν αυτή τους εμπιστεύτηκε τον 6ψήφιο κωδικό της τράπεζας για… να βάλουν την προκαταβολή για το δωμάτιο, δίνοντάς τους πρόσβαση στο λογαριασμό της.  

Μπροστά στην έξαρση του φαινομένου σε διάφορες περιοχές της χώρας, οι αστυνομικές αρχές προειδοποιούν να μην καταχωρούμε το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης της ηλεκτρονικής μας τράπεζας σε ιστοσελίδες ή φόρμες που ανοίγουν μέσω υπερσυνδέσμων (links) και να μην κοινοποιούμε σε άλλα άτομα τους προσωπικούς μας κωδικούς (ΡΙΝ) ή τους κωδικούς επαλήθευσης πιστωτικών καρτών.

Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα στοιχεία του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου, που έχει την πλήρη εικόνα για τις διαδικτυακές απειλές στην Ελλάδα, οι οικονομικές απάτες αποτελούν το 28% των καταγγελιών που δέχτηκε κατά το 2021 η ανοιχτή γραμμή καταγγελιών SafeLine.

 

ΟΙ ΣΥΧΝΟΤΕΡΕΣ ΜΕΘΟΔΟΙ

Συνήθως οι δράστες, για να εξαπατήσουν τα θύματά τους, εκμεταλλεύονται τις τρέχουσες κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, όπως χαρακτηριστικά συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, όπου χρησιμοποιούν προσχήματα με αφορμή την τουριστική περίοδο καθώς και την άνοδο στις τιμές των καυσίμων. Στο πλαίσιο αυτό, απευθύνονται σε επαγγελματίες των κλάδων συγκεκριμένων κλάδων και συγκεκριμένα:

  • Επικοινωνούν τηλεφωνικά με ιδιοκτήτες ξενοδοχείων και καταλυμάτων σε τουριστικούς προορισμούς ως δήθεν ενδιαφερόμενοι για κράτηση δωματίων και με το πρόσχημα της κατάθεσης προκαταβολής, αποσπούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς και στη συνέχεια μεταφέρουν χρήματα σε άλλους λογαριασμούς.
  • Προσποιούνται τους ιδιοκτήτες φορτηγών οχημάτων και με το πρόσχημα του ανεφοδιασμού με καύσιμα, τους πείθουν να αποστείλουν τον αριθμό λογαριασμού (IBAN), προκειμένου να καταθέσουν ηλεκτρονικά το αντίτιμο.

Στη συνέχεια στέλνουν μήνυμα στο κινητό τηλέφωνο του θύματος, ζητώντας να πατήσει στον σύνδεσμο, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται ιστοσελίδα που προσομοιάζει με αυτή της τράπεζας, όπου τα θύματα καταχωρούν τους προσωπικούς τους τραπεζικούς κωδικούς δήθεν για την επιβεβαίωση της συναλλαγής, με αποτέλεσμα οι δράστες να αποκτούν πρόσβαση σε αυτούς και να μεταφέρουν χρηματικά ποσά.

Σε κάθε περίπτωση, περισσότερες συμβουλές για την αποφυγή εξαπάτησης πολιτών είναι διαθέσιμες σε ειδικό banner στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Αστυνομίας www.hellenicpolice.gr.

Επιπλέον πληροφορίες και συμβουλές για περιστατικά ηλεκτρονικών απατών υπάρχουν στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος www.cyberalert.gr.

Ν.Κ.