Τετάρτη, 16 Οκτωβρίου 2024 13:43

Καλαμάτα: Συνελήφθησαν 4 άτομα ως διακινητές των 77 μεταναστών

Καλαμάτα: Συνελήφθησαν 4 άτομα ως διακινητές των 77 μεταναστών

Τέσσερις αλλοδαποί συνελήφθησαν από τις λιμενικές αρχές ως διακινητές των 77 μεταναστών που διασώθηκαν τα ξημερώματα της Δευτέρας 95 ν.μ. νοτιοδυτικά της Πύλου και φιλοξενούνται προσωρινά στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας.

Πρόκειται για υπηκόους από το Ιράν, το Ιράκ και το Τουρκμενιστάν οι οποίοι οργάνωσαν με ιστιοπλοϊκό σκάφος στις 9 Οκτωβρίου το ταξίδι από το λιμάνι της πόλης Φετίγιε της Τουρκίας με προορισμό την Ιταλία, χωρίς να αποκλείεται η τελική κατάληξη τους να ήταν η Ελλάδα.

Πλήρωσαν από 8.500 δολάρια

Οπως προέκυψε από την προανάκριση από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας και σύμφωνα με τα λεγόμενα των διασωθέντων, είχαν ξεκινήσει από την Τουρκία το πρωινό της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου, έχοντας πληρώσει ο καθένας από 8.500 δολάρια στους διακινητές για να τους μεταφέρουν σε λιμάνι της Τουρκίας.
Οι τέσσερις συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες το πρωί στα δικαστήρια της Καλαμάτας, όπου ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν τις επόμενες ημέρες. Σε βάρος τους έχει σχηματιστεί δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα, παράνομη διακίνηση αλλοδαπών, σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων σε συνεργασία με την Λιμενική Αρχή Καλαμάτας αναλύει και επεξεργάζεται εις βάθος όλα τα στοιχεία που έχουν προκύψει και διερευνά την ενδεχόμενη επέκταση της δράσης των μελών της υπόψη εγκληματικής οργάνωσης, όπως επίσης και την συνεργασία τους με έτερα μέλη οργανωμένων κυκλωμάτων με ίδιες ή παρόμοιες εγκληματικές δραστηριότητες. Οι 77 διασωθέντες μετανάστες, εκ των οποίων 21 ανήλικοι, συνεχίζουν να διαμένουν στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας και το πιθανότερο είναι σήμερα να μεταφερθούν σε Οργανωμένη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών.

Παραμένουν οι 78 μετανάστες στο λιμάνι της Πύλου

Οσον αφορά τους 78 μετανάστες που διασώθηκαν τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας όταν το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου 32 ν.μ. ΝΔ της νήσου Σχίζας, συνεχίζουν να διαμένουν προσωρινά στην προβλήτα του λιμανιού της Πύλου. Πρόκειται για υπηκόους από το Αφγανιστάν, το Ιράν, το Ιράκ και την Αίγυπτο, με το Λιμεναρχείο Πύλου να συνεχίζει την προανάκριση για να διαπιστωθεί αν ανάμεσα στα 78 άτομα, υπάρχουν διακινητές.
Το πιθανότερο και σε αυτή την περίπτωση είναι να αναχωρήσουν σήμερα από την Πύλο για κάποια δομή φιλοξενίας μεταναστών.
Κ.Ηλ.