Τετάρτη, 21 Ιουνίου 2017 15:31

Πούλησε το σκάφος και βρέθηκε κατηγορούμενος για μεταφορά μεταναστών

 

Κατηγορούμενοι για απόπειρα μεταφοράς παράτυπων μεταναστών κάθισαν χθες στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ένας επιχειρηματίας γνωστής αλυσίδας καταστημάτων εστίασης, ένας μεσίτης σκαφών αναψυχής και ένας ακόμα κατηγορούμενος ως καπετάνιος του σκάφους που θα μετέφερε τους μετανάστες, όλοι τους κάτοικοι Αθηνών.

Σήμερα δε, αναμένεται και η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση, που ξεκίνησε στις 20 Απριλίου του 2012 όταν μια θαλαμηγός η οποία ανήκε στον πατέρα του επιχειρηματία προσάραξε στη βραχονησίδα Λεπτονήσι κοντά στην Ελαφόνησο. Ενας από τους 151 μετανάστες είχε καλέσει με το κινητό του στο "112" (τον ευρωπαϊκό αριθμό έκτακτης ανάγκης), κι έτσι ειδοποιήθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας, που με τη σειρά του ειδοποίησε το Λιμεναρχείο Νεάπολης. Ενα μήνα νωρίτερα ο μεσίτης είχε μεσολαβήσει για την πώληση του σκάφους σε μια αμερικανική εταιρεία, που προσέλαβε τον τρίτο κατηγορούμενο ως καπετάνιο. 

Ο εισαγγελέας Βασίλης Παπαδάς έχει προτείνει πάντως την αθώωση του επιχειρηματία και του μεσίτη, ενώ πρότεινε την ενοχή του καπετάνιου για απλή συνέργεια στην απόπειρα μεταφοράς - καθώς θεωρεί ότι πληρώθηκε για να δώσει τα στοιχεία του και να αποπλεύσει η θαλαμηγός, αλλά εγκατέλειψε το σκάφος στην πορεία. 

Η θαλαμηγός είχε ξεκινήσει το ταξίδι της δύο μέρες νωρίτερα, στις 18 Απριλίου, με τον κατηγορούμενο ως καπετάνιο, από τη μαρίνα Βουλιαγμένης. Ενα μήνα πριν, κι αφού ο πατέρας του είχε αρρωστήσει, ο επιχειρηματίας ανέθεσε σε συνεργάτιδά τους να πουλήσει το παλιό σκάφος γιατί μόνο τα μηνιαία έξοδα ελλιμενισμού του ήταν 1.300 ευρώ. Η γυναίκα, λογίστρια στο επάγγελμα, ανέθεσε την αγοραπωλησία του σκάφους στον μεσίτη με τον οποίο συνεργάζονταν. Αυτός λοιπόν βρήκε μια εταιρεία στις ΗΠΑ που έδινε 12.000 ευρώ για να το αγοράσει και έτρεξε τις διαδικασίες. Ωστόσο, όπως προέκυψε από την χθεσινή ακροαματική διαδικασία, η εκπρόσωπος της αμερικανικής εταιρείας αφού υπέγραψαν το πωλητήριο κινήθηκε ανεξάρτητα και πριν διαγραφεί από το νηολόγιο Χαλκίδας το σκάφος, έφτιαξε νέο νηολόγιο χωρίς να το γνωρίζουν οι παλιοί ιδιοκτήτες. Το σκάφος μετονομάστηκε, πήρε σημαία Φινλανδίας και με καπετάνιο τον έναν από τους κατηγορούμενους (για να αποπλεύσει έπρεπε να δηλωθεί καπετάνιος και να δώσει τα στοιχεία του), πήρε και το πολυπόθητο δελτίο κίνησης από το Λιμεναρχείο Λαυρίου, με προορισμό τη Μύκονο. Βέβαια, στη Μύκονο δεν έφτασε ποτέ, αφού η πορεία της θαλαμηγού ήταν όπως φάνηκε να φορτώσει παράτυπους μετανάστες από την Πούντα Νεάπολης στη Λακωνία και να τους μεταφέρει στην Ιταλία, με τα ναύλα να έχουν κοστίσει στους μεταφερόμενους κάπου 450.000 ευρώ, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο.

Ν.Κ.