Δευτέρα, 12 Νοεμβρίου 2018 09:55

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου στην Καλαμάτα για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Γράφτηκε από την

Καθηλωτική και με καίριο λόγο η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου άνοιξε χθες τις εργασίες της ημερίδας "Παιδί σε κίνδυνο. Από τον εντοπισμό στην παρέμβαση", που διοργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Ανηλίκων (ΕΠΑ).

Μεταξύ άλλων η ανώτατη δικαστική λειτουργός εστίασε στην ανάγκη να υπάρχει σε κάθε ενέργεια η συμμετοχή και η συναίνεση του ανηλίκου: "να τον πείσουμε να δεχτεί", όπως χαρακτηριστικά είπε. Επίσης ανέπτυξε το γιατί η αντιμετώπιση ενός παιδιού θύτη ή θύματος δεν είναι ποτέ υπόθεση του ενός.

Η ημερίδα της εταιρείας προσέλκυσε το ενδιαφέρον αρκετού κόσμου που γέμισε το αμφιθέατρο του Πνευματικού Κέντρου Καλαμάτας.

 

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΩΝ ΑΝΗΛΙΚΩΝ

Παρούσα ήταν και η βουλευτής Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη η οποία στον σύντομο χαιρετισμό της εστίασε στην αναγκαιότητα της ενεργού συμμετοχής του κόσμου στην όλη προσπάθεια. Εκανε επίσης μια σύντομη αναδρομή στα χρόνια που το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων στην Καλαμάτα παρέμεινε κλειστό, και ζήτησε τη βοήθεια της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ώστε να έρθει ένας ακόμα επιμελητής ανηλίκων και ένας επαγγελματίας για την κοινωνική αρωγή. Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το γραφείο λειτουργεί με την κοινωνική λειτουργό - επιμελήτρια ανηλίκων Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου.

Η πρόεδρος της ΕΠΑ εφέτης Καλαμάτας Γιαννούλα Γεωργούλια μίλησε για την ανασύσταση της ΕΠΑ, τους σκοπούς και το ρόλο της στην προστασία του παιδιού και του ανήλικου παραβάτη. Στους λίγους μήνες λειτουργίας της εταιρείας, όπως είπε, τους έχει ανησυχήσει το πώς η εγκατάλειψη του σχολείου μπορεί να οδηγήσει σε απρόβλεπτες καταστάσεις. Μια ανησυχία που ανέπτυξαν και άλλοι ομιλητές, ενώ πιο επισταμένα μίλησε στην εισήγησή του για το ρόλο του εκπαιδευτικού στην αναγνώριση, τη διασύνδεση και τη στήριξη του παιδιού σε κίνδυνο, ο περιφερειακός διευθυντής Εκπαίδευσης Πελοποννήσου Πάνος Πετρόπουλος.

 

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΞΕΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Η Ξένη Δημητρίου τόνισε την ανάγκη στήριξης του έργου της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων από την κοινωνία των πολιτών της Καλαμάτας. Μίλησε με καλά λόγια για τις μέχρι τώρα πρωτοβουλίες της ΕΠΑ, αλλά και για την χθεσινή ανταπόκριση επαγγελματιών και κόσμου, με τη συμμετοχή τους στην ημερίδα.

Μιλώντας από καρδιάς αλλά και με την εμπειρία της μέσα από τη δουλειά της με ανήλικους παραβάτες και κακοποιημένα παιδιά, η κ. Δημητρίου άγγιξε ψυχές όταν παραδέχτηκε πως πολλές φορές αισθάνθηκε άχρηστη και ανεπαρκής στο πώς να συμπεριφερθεί στα ανήλικα θύματα και τους παραβάτες. Στη συλλογή των αποδεικτικών στοιχείων, "κακοποιούσα για δεύτερη φορά αυτά τα παιδιά" μοιράστηκε με το κοινό, για να καταλήξει στη διαπίστωση ότι κανένας επαγγελματίας δεν μπορεί να σηκώσει μόνος ένα τέτοιο βάρος: Χρειάζεται όλοι μαζί, δάσκαλοι, εισαγγελείς δικαστές, γιατροί, ιατροδικαστές, Αστυνομία, παιδοψυχίατρος και εκκλησία, να έχουν το παιδί στο κέντρο και να είναι γύρω του.

Κλείνοντας την ομιλία της, η κ. Δημητρίου κάλεσε την κοινωνία των πολιτών της Καλαμάτας να ορκιστεί ο καθένας ξεχωριστά να παίξει το ρόλο που του αναλογεί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της παραμέλησης και κακοποίησης ενός παιδιού, για να είναι ξεκάθαρο ποιος κάνει τι και να είναι πιο αποτελεσματικοί οι φορείς, χωρίς να προκαλέσουν βλάβη.

 

ΟΙ ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ

Η παιδοψυχίατρος Παναγιώτα Μπαντή έκανε την πρώτη εισήγηση αναπτύσσοντας τι είναι η επιθετικότητα και απαντώντας με τεκμηριωμένες επιστημονικές προσεγγίσεις στο ερώτημα αν κάποιος γεννιέται παραβάτης ή θύμα. Μεταξύ αυτών που ανέφερε ως παράγοντες κινδύνου ήταν η ελλιπής οικογενειακή φροντίδα και η απουσία υποστηρικτικών δομών - γι' αυτό και τόνισε την ανάγκη για ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού που έχει υποστεί σωματική και ψυχολογική βία, και την παρέμβαση μέσα στην οικογένεια. Αναφερόμενη με νούμερα στα παιδιά και εφήβους που μέχρι σήμερα έχουν δεχτεί υποστήριξη από το γραφείο της επιμελήτριας ανηλίκων και την ΕΠΑ, είπε ότι με δικαστικά επιμορφωτικά μέτρα είναι 142 σε αριθμό στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του γραφείου και τους λίγους μήνες ζωής της εταιρείας, καθώς και 17 ακόμα σε προπαραβατικό στάδιο και πριν την θυματοποίηση, που αναζήτησαν βοήθεια.

Ο διευθυντής Αστυνομίας Μεσσηνίας Παναγιώτης Πούπουζας καθησύχασε ότι δεν υπάρχει αύξηση παραβατικότητας των ανηλίκων, και όπως και η εγκληματικότητα στο νομό έτσι και η παραβατικότητα των ανηλίκων παρουσιάζει από το 2013 και μετά μια φθίνουσα πορεία. Ανέφερε ακόμα ότι αφορά συνήθως αγόρια ηλικίας 14-18 ετών. Μιλώντας με νούμερα σχετικά με τα περιστατικά κλοπών, παραβάσεων ΚΟΚ και παραβάσεων για τα ναρκωτικά, το 2011 συνελήφθησαν 33 ανήλικοι για κλοπές, 674 για ΚΟΚ και 5 για ναρκωτικά. Το 2012 τα αντίστοιχα νούμερα ήταν 57 για κλοπές, 450 για ΚΟΚ και καμία σύλληψη για ναρκωτικά. Το 2013 έγιναν 85 συλλήψεις για κλοπές, 514 για ΚΟΚ και 8 για ναρκωτικά ενώ πέρυσι 25 για κλοπές, 393 για ΚΟΚ και 14 για ναρκωτικά. Ο ίδιος απέδωσε την αύξηση αυτή στην ποιοτική αστυνόμευση και όχι σε κάτι το ανησυχητικό σε σχέση με την ενασχόληση των νέων με τα ναρκωτικά.

Η πρόεδρος Πρωτοδικών Καλαμάτας Δήμητρα Πιπερίγκα αναφέρθηκε στα αναμορφωτικά μέτρα που παίρνει το δικαστήριο μετά από πρόταση της επιμελήτριας ανηλίκων, και τόνισε ότι το δίκαιο των ανηλίκων είναι δίκαιο πρόνοιας και προστασίας.

Η επιμελήτρια ανηλίκων Καλαμάτας Αγγελική Ρουμελιώτου μίλησε για την κοινή αίσθηση ευθύνης που θα πρέπει να αναπτύξουμε για τα παιδιά που πονάνε και είναι δίπλα μας. Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη οι γονείς να θέτουν όρια, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι το “όχι” του γονιού γεννιέται μαζί με το παιδί. Ωστόσο, το "όχι" χωρίς να υπάρχει ένα υποστηρικτικό οικογενειακό περιβάλλον που να δίνει αγάπη, αποδοχή και φροντίδα είναι μια στείρα άρνηση, που μπορεί να φέρει αντίθετα αποτελέσματα. Είπε ακόμα ότι συνήθως ένα παιδί θύτης είναι ένα παιδί με διαλυμένη παιδικότητα, και μίλησε για τη σημασία της έγκαιρης παρέμβασης από μικρή ηλικία - ζητώντας εκεί τη συμβολή των εκπαιδευτικών.

Την ηλεκτρονική παρουσίαση γραμμών και φορέων στήριξης και ενημέρωσης, ώστε να ξέρει ο καθένας πού μπορεί να απευθυνθεί, έκανε η Αγγελική Μαλαπέτσα, κοινωνική λειτουργός ΚΕΦΙΑΠ Καλαμάτας.

Για την προστασία του παιδιού θύματος μέσα από τη δικαιοσύνη μίλησαν οι Σοφία Γκουγκουλιάνα, εισαγγελέας Πρωτοδικών Καλαμάτας, και η Φωτεινή - Χριστίνα Γκιντώνη, αντεισαγγελέας Πρωτοδικών, εισαγγελέας Ανηλίκων Καλαμάτας.

Για το ρόλο της κοινωνικής πρόνοιας στην προστασία του παιδιού μίλησε η Ελευθερία Καρατζόγλου, κοινωνική λειτουργός Διεύθυνσης Πρόνοιας Δήμου Καλαμάτας, ενώ ο Ανδρέας Κασκανιώτης, κοινωνικός λειτουργός, προϊστάμενος Κοινωνικού Τμήματος στο παράρτημα προστασίας Παιδιού «Αγιος Ανδρέας», έθεσε προβληματισμούς και προοπτικές στην προστασία των ανηλίκων.

Ν.Κ.