Παρασκευή, 21 Σεπτεμβρίου 2012 09:18

Κάθειρξη 610 ετών σε 3 Σύριους για διακίνηση μεταναστών

Γράφτηκε από την
Κάθειρξη 610 ετών σε 3 Σύριους για διακίνηση μεταναστών

 

Ποινή κάθειρξης 610 ετών και χρηματική ποινή 6,2 εκατομμυρίων ευρώ στον καθένα επέβαλε το Μονομελές Εφετείο Καλαμάτας σε 3 Σύριους, που κρίθηκαν ένοχοι για τη μεταφορά 119 Ιρανών και Αφγανών από την Τουρκία στην Ελλάδα. Μεταξύ των λαθρομεταναστών ήταν και 23 παιδιά, που μαζί με τους γονείς τους ταξίδευαν για περίπου 4 μέρες στη θάλασσα πάνω σε ένα ιστιοπλοϊκό με χωρητικότητα για μόλις 23 ανθρώπους, με λιγοστό νερό και φαγητό. Εντοπίστηκαν πέρυσι τον Ιούλιο ανοιχτά των Κυθήρων, όταν ένας από τους λαθρομετανάστες προφανώς δεν άντεξε άλλο την κατάσταση που επικρατούσε και ειδοποίησε κρυφά με το κινητό του τις αρχές. Όπως προέκυψε από τις καταθέσεις λαθρομεταναστών που διαβάστηκαν στο δικαστήριο, γίνονταν καβγάδες για τη μοιρασιά του ψωμιού, ενώ το νερό τους το πωλούσαν οι δουλέμποροι με τη δικαιολογία ότι δεν φτάνει για όλους. Για αρκετή ώρα κατέθετε χθες ο κυβερνήτης του ναυαγοσωστικού σκάφους του Λιμεναρχείου Μονεμβασιάς. Το συγκεκριμένο σκάφος ήταν το πρώτο το οποίο προσέγγισε το ύποπτο ιστιοφόρο και το παρακολουθούσε μέχρι που μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα. Ο κυβερνήτης του ναυαγοσωστικού αναγνώρισε με βεβαιότητα στο πρόσωπο του ενός εκ των κατηγορουμένων τον καπετάνιο του ιστιοπλοϊκού. Είπε ότι παρακολουθώντας με τα κιάλια το τι γινόταν πάνω στο σκάφος με τους λαθρομετανάστες, διέκρινε τα τατουάζ στο δεξί χέρι του κατηγορουμένου. Τους άλλους δύο κατηγορούμενους υπέδειξαν ως συγκυβερνήτες οι λαθρομετανάστες στις καταθέσεις τους, οι οποίοι νόμιζαν ότι είχαν αποβιβαστεί στην Ιταλία. Το ιστιοφόρο οδηγήθηκε στο λιμάνι της Νεάπολης, αφού πρώτα μπήκε σε ελληνικά χωρικά ύδατα και βρισκόταν 4 ναυτικά μίλια ανοιχτά του Προφήτη Ηλία Λακωνίας. 

Πάντως και οι τρεις κατηγορούμενοι αρνήθηκαν κατηγορηματικά ότι συγκυβερνούσαν το σκάφος. Επικαλέστηκαν πως και οι ίδιοι ήταν λαθρομετανάστες με προορισμό την Ιταλία και πλήρωσαν όπως και οι άλλοι για να τη μεταφορά τους. Μάλιστα υπονόησαν πως ο καπετάνιος κατέβηκε από το ιστιοφόρο και επιβιβάστηκε σε άλλο σκάφος, όταν κατάλαβε ότι οι ελληνικές αρχές τους εντόπισαν. Ο ισχυρισμός τους βασίστηκε στο ότι αρχικά ο θάλαμος επιχειρήσεων του υπουργείου Ναυτιλίας έδωσε εντολή για την παρακολούθηση δύο ιστιοφόρων που διέρχονταν ανοιχτά της Λακωνίας. Ωστόσο όπως κατέθεσαν οι αξιωματικοί του Λιμενικού, το άλλο ιστιοφόρο ελέγχθηκε και δεν είχε καμία σχέση με τους λαθρομετανάστες. Μετά από επίμονες ερωτήσεις της έδρας, οι κατηγορούμενοι υποστήριξαν ότι επειδή το πλοίο είχε μείνει ακυβέρνητο, έπαιρναν το τιμόνι εκ περιτροπής, όπως έκαναν και άλλοι λαθρομετανάστες. 

Σοβαρές ενστάσεις για το αν οι κυβερνήτες του ιστιοφόρου ήταν οι συγκεκριμένοι, διατύπωσαν και οι συνήγοροι υπεράσπισης Γιώργος Ράλλης και Δημήτρης Καούνης. Μάλιστα ο κ. Ράλλης στάθηκε στο γεγονός ότι ο καπετάνιος είχε βάλει λευκό σεντόνι για να κρύβει το τιμόνι και τριγύρω λαθρομετανάστες ώστε να μην εντοπιστεί η ταυτότητά του από τα σκάφη του Λιμενικού. 


NEWSLETTER