Πέμπτη, 21 Μαϊος 2020 18:20

Καλαμάτα: Αύριο αγορεύσεις εισαγγελέα και συνηγόρων υπεράσπισης στη δίκη για την διακίνηση χασίς

Γράφτηκε από την

Με την αγόρευση του εισαγγελέα και των συνηγόρων υπεράσπισης θα συνεχιστεί αύριο η δίκη στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Καλαμάτας για τους 13 κατηγορούμενους (15 συνολικά στη δικογραφία, αλλά οι δύο είναι φυγόδικοι), οι οποίοι φέρονται ότι συγκρότησαν και εντάχθηκαν σε εγκληματική οργάνωση, ώστε να καλλιεργούν και να διακινούν χασίς, έχοντας αναπτύξει δίκτυο προώθησης σε όλη την Πελοπόννησο.

Η δίκη μετά από μια 24ωρη διακοπή που δόθηκε την Τρίτη, χθες ξεκίνησε κανονικά με την κατάθεση μαρτύρων, ενώ έφτασε μέχρι τις απολογίες των κατηγορουμένων. Οι πέντε από τους κατηγορούμενους, οι οποίοι κάθισαν στο εδώλιο, είναι υπόδικοι από το Δεκέμβριο 2018, οπότε εξαρθρώθηκε η ομάδα από το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Καλαμάτας. Από τους συνολικά 13 οι οποίοι δικάζονται ενώπιον του δικαστηρίου, οι 10 από αυτούς κατηγορούνται ότι συγκρότησαν και εντάχθηκαν στην οργάνωση.
Θυμίζουμε ότι ως αρχηγός της οργάνωσης κατηγορείται ένας 51χρονος σήμερα Γαργαλιανιώτης ο οποίος, σύμφωνα με αστυνομικούς, έχει... γράψει ιστορία ως χασισοκαλλιεργητής, ενώ και τα δύο φερόμενα ως πρωτοκλασάτα μέλη της εγκληματικής ομάδας, ένας 63χρονος από τους Γαργαλιάνους και ένας 55χρονος Χωραΐτης, έχουν επίσης ένα "ζηλευτό" ποινικό παρελθόν.
Στους τρεις τους οι αστυνομικοί χρεώνουν δύο από τις μεγαλύτερες και καλύτερα οργανωμένες φυτείες χασίς: μία στην αγροτοδασική περιοχή "Κοκκινοχώραφα" Γαργαλιάνων, με 1.142 δέντρα μέχρι 4,5 μέτρα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017 (η απόδοση που θα είχαν τα δέντρα εκτιμάται ότι θα απέφερε κέρδη πάνω από 3 εκατ. ευρώ!) και τη φυτεία με 2.071 δενδρύλλια χασίς τον Αύγουστο 2018, σε μία έκταση 2,5 στρεμμάτων, πάνω από απόκρημνη παραλία στο Βρωμονέρι Γαργαλιάνων.
Στην εξάρθρωση της ομάδας -όπως προέκυψε και από τις καταθέσεις μαρτύρων- οι τεχνολογίες δεν βοήθησαν μόνο στην παρακολούθηση και καταγραφή των συνομιλιών μεταξύ των κατηγορουμένων. Οι αστυνομικοί εκμεταλλεύτηκαν σύγχρονες μεθόδους εντοπισμού και κατέγραψαν με μεγάλη ακρίβεια το γεωγραφικό στίγμα των φυτειών, αναλύοντας συγκεκριμένα πράγματα και στοιχεία από τις συνομιλίες που άκουγαν.
Οπως κατέθεσαν μάρτυρες, οι παρακολουθήσεις των τηλεφώνων ξεκίνησαν έναν χρόνο περίπου πριν τις συλλήψεις, όταν από τα εργαστήρια της ΕΛΑΣ ήρθαν απαντήσεις για την πιθανή ταυτότητα των καλλιεργητών της φυτείας στα "Κοκκινοχώραφα". Στη διάρκεια των παρακολουθήσεων και όσο περνούσε ο χρόνος οι αστυνομικοί ξεκίνησαν να αναλύουν κάποια τεχνικά στοιχεία, που τελικά οδήγησαν στον εντοπισμό της φυτείας στο Βρωμονέρι.

Ν.Κ.