Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012 07:56

"Εμφραγμα" στη Δικαιοσύνη από τις συνεχείς κινητοποιήσεις και τις ελλείψεις προσωπικού

Γράφτηκε από την

Πλήθος από υποθέσεις εκκρεμούν προς εκδίκαση στα Δικαστήρια της Καλαμάτας εξαιτίας και των επαναλαμβανόμενων κινητοποιήσεων δικηγόρων, δικαστών και δικαστικών υπαλλήλων. Στο Μονομελές Πρωτοδικείο Καλαμάτας δίκες έχουν φτάσει να προσδιορίζονται έως και το 2015. Παράλληλα μεγάλα είναι τα κενά από τις αποχωρήσεις και συνταξιοδοτήσεις δικαστικών υπαλλήλων. Η καθυστέρηση στην εκδίκαση των υποθέσεων έχει οδηγήσει σε ταλαιπωρία των πολιτών και κλονισμό της εμπιστοσύνης τους στη Δικαιοσύνη, αφού η καθυστέρηση είναι μεγάλη και φτάνει στα όρια της αρνησιδικίας.  

Σχολιάζοντας το έμφραγμα στα Δικαστήρια ο Κώστας Μαργέλης, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, υπενθύμισε ότι «οι δικηγόροι είμαστε σε αποχές από το μήνα Απρίλιο - Μάιο του 2012 μέχρι σήμερα, έχουν γίνει αλλεπάλληλες αποχές από τους δικαστικούς υπαλλήλους, και οι στάσεις των δικαστών από τα καθήκοντά τους από τις 17 Σεπτεμβρίου έχει προκαλέσει ένα εξαιρετικό μπλοκάρισμα στις υποθέσεις - ουσιαστικά μιλάμε για ένα έμφραγμα στα δικαστήρια». Είπε ακόμη ότι πολλές υποθέσεις μένουν αδίκαστες και αυτές που αναβάλλονται έχουν αρχίσει να γεμίζουν τα πινάκια μέχρι το 2015. 

Αποτέλεσμα είναι «οι συμπολίτες μας που έρχονται εδώ να ταλαιπωρούνται και θα συνεχίσουν να ταλαιπωρούνται μέχρι να εκδικαστεί η υπόθεσή τους σε πρώτο βαθμό. Φανταστείτε μετά σε δεύτερο βαθμό, μέχρι το Εφετείο, πόσο θα καθυστερήσουν!», ανέφερε ο Κώστας Μαργέλης - ενώ πρόσθεσε: «Δυστυχώς παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των δικαστών, οι υποθέσεις δεν μπορούν να προχωρήσουν. 

Ο αριθμός των δικαστών μένει σταθερός ενώ υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις στον αριθμό των δικαστικών υπαλλήλων, με συνέπεια να ταλαιπωρείται ο κόσμος αλλά και οι δικηγόροι, γιατί ο δικηγόρος ζει από τις υποθέσεις που εκδικάζονται». Ωστόσο -τόνισε- η παράταση κατά δύο ώρες των συνεδριάσεων των δικαστηρίων που σχεδιάζει το υπουργείο Δικαιοσύνης, δεν θα δώσει λύση. Οπως λέει ο Κώστας Μαργέλης πρόκειται για ένα αποσπασματικό μέτρο που έτσι κι αλλιώς θα συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις. 

«Θα συναντήσει σφοδρή αντίδραση και από τους δικαστικούς υπαλλήλους και από τους Δικηγορικούς Συλλόγους. Αλλωστε δεν πρόκειται να εκδικαστούν παραπάνω από μια - δυο υποθέσεις από τις 3 μέχρι τις 5 το απόγευμα», σημείωσε. Και τόνισε πως «δεν θα λύσει το πρόβλημα της Δικαιοσύνης η παράταση του ωραρίου, η οποία μας γυρίζει σε παλαιότερες εποχές. Οι δικηγόροι θα είμαστε εξουθενωμένοι, αλλά και ο δικαστής είναι άνθρωπος με αντοχές και δεν μπορεί να δικάζει από τις 9 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα. Καταλαβαίνετε ότι με το πέρας της ώρας υπάρχει μια φυσιολογική κόπωση», είπε καταλήγοντας.