Παρασκευή, 22 Οκτωβρίου 2021 08:46

Υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων: Η πρώτη υπόθεση ποινικής διαπραγμάτευσης στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

 

Η πρώτη υπόθεση ποινικής διαπραγμάτευσης στα δικαστήρια της Καλαμάτας εισήχθη χθες στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Αυτή αφορούσε στο πρακτικό που συντάχθηκε μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορουμένου για υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων την περασμένη Τρίτη, σε υπόθεση του Τριμελούς Κακουργιοδικείου Καλαμάτας.

Ο κατηγορούμενος, υπόδικος στις φυλακές Κορυδαλλού για υπεξαίρεση αρχαίων μνημείων και παράλειψη δήλωσής τους, συνέταξε μέσω του συνηγόρου του πρακτικό διαπραγμάτευσης με τον αντεισαγγελέα Εφετών Καλαμάτας, με το οποίο δέχτηκε να εκτίσει ποινή φυλάκισης 5,5 χρόνων για τις πράξεις του, χωρίς να διεξαχθεί δίκη στο ακροατήριο.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι η ποινική διαπραγμάτευση γίνεται ύστερα από αίτημα του κατηγορουμένου όχι μόνο στην προδικασία αλλά και στο ακροατήριο, όπως συνέβη την Τρίτη με την εν λόγω υπόθεση στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Καλαμάτας. Στην περίπτωση αυτή η διαπραγμάτευση γίνεται μεταξύ του κατηγορουμένου και του εισαγγελέα της έδρας. Στο τελικό πρακτικό υπάρχει βεβαίωση της ομολογίας του κατηγορουμένου, προσδιορισμός της συμφωνηθείσας ποινής και ο τρόπος έκτισής της.

ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ

Οπως ορίζει το σχετικό άρθρο του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας του 2019, διαπραγμάτευση μπορεί να γίνει και στο ακροατήριο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου μέχρι την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας, με αίτηση του κατηγορουμένου ή του συνηγόρου του. Σύμφωνα λοιπόν με τη σχετική διάταξη, μέσα σε 5 ημέρες από τη σύνταξη του πρακτικού διαπραγμάτευσης, αυτό επικυρώνεται από το δικαστήριο. Ετσι, η υπόθεση εισήχθη με απευθείας κλήση στο Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων (ή αντίστοιχα στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο αν επρόκειτο για πλημμέλημα) και το δικαστήριο κήρυξε ένοχο τον κατηγορούμενο βάσει του πρακτικού διαπραγμάτευσης και των στοιχείων της δικογραφίας. Σε αυτή την περίπτωση η ποινή που επιβάλλεται δεν μπορεί να υπερβαίνει τη συμφωνηθείσα μεταξύ εισαγγελέα και κατηγορούμενου. Ωστόσο, το δικαστήριο μπορεί να επιβάλει και μικρότερη από τη συμφωνηθείσα ποινή, όχι όμως μεγαλύτερη. Μπορεί επίσης να παύσει την ποινική δίωξη ή να την κηρύξει απαράδεκτη αν υπάρχει δεδικασμένο ή εκκρεμοδικία, καθώς και να αλλάξει τον νομικό χαρακτηρισμό. Μπορεί ακόμα να αθωώσει τον κατηγορούμενο, αν μετά τη μεταβολή κατηγορίας συντρέχουν λόγοι που αποκλείουν την ποινική του ευθύνη ή παύουν υφ’ όρον την ποινική δίωξη.

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΠΡΟΔΙΚΑΣΙΑ

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη σύνταξη του πρακτικού διαπραγμάτευσης κατά την προδικασία είναι ο κατηγορούμενος να συμφωνήσει με τον εισαγγελέα για την επιβλητέα ποινή και στη συνέχεια υπογράφεται από τον εισαγγελέα, τον κατηγορούμενο και τον παριστάμενο συνήγορό του. Το πρακτικό διαπραγμάτευσης περιέχει την ομολογία του κατηγορουμένου για την πράξη για την οποία κατηγορείται, τη συμφωνηθείσα ποινή, καθώς και τον τρόπο έκτισής της. Η προτεινόμενη ποινή καθορίζεται με βάση την απαξία, τις συνθήκες τέλεσης της πράξης, τον βαθμό της υπαιτιότητας, καθώς και την προσωπικότητα και τους οικονομικούς όρους του κατηγορουμένου και δεν μπορεί να υπερβεί τα 5 έτη φυλάκισης στα κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη μέχρι 10 έτη, τα 7 έτη στα κακουργήματα που τιμωρούνται με κάθειρξη άνω των 10 ετών, και τα 2 έτη στα πλημμελήματα, ούτε μπορεί να είναι κατώτερη των 2 ετών στα κακουργήματα που τιμωρούνται με πρόσκαιρη κάθειρξη.

Η ποινική διαπραγμάτευση καλύπτει ένα ευρύ φάσμα εγκλημάτων, τόσο κακουργημάτων όσο και πλημμελημάτων αυτεπαγγέλτως διωκομένων, εξαιρουμένων των εγκλημάτων τρομοκρατίας, των εγκλημάτων κατά της γενετήσιας ελευθερίας και εκείνων που συνδέονται με την οικονομική εκμετάλλευση της γενετήσιας ζωής: βιασμός, γενετήσια πράξη με ανήλικους ή ενώπιόν τους, πορνογραφία ανηλίκων.

Ν.Κ.