Πέμπτη, 10 Φεβρουαρίου 2022 09:15

Απόφαση με 6 χρόνια καθυστέρηση: Κανένας ένοχος για τις φονικές πλημμύρες του 2016 στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την
Απόφαση με 6 χρόνια καθυστέρηση: Κανένας ένοχος για τις φονικές πλημμύρες του 2016 στην Καλαμάτα

 

Αθώους κήρυξε χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Καλαμάτας και τους 10 κατηγορούμενους για τις καταστροφικές πλημμύρες της 7ης Σεπτεμβρίου 2016 και το θάνατο μιας 63χρονης με κινητικά προβλήματα στο Πήδημα και μιας 90χρονης γυναίκας στην πόλη της Καλαμάτας.

Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε παρά την αντίθετη εισήγηση του εισαγγελέα, σκορπίζοντας ανακούφιση στους παρόντες κατηγορουμένους.

Νωρίτερα ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή των 9 εκ των κατηγορουμένων για την πρόκληση πλημμύρας από αμέλεια διά παραλείψεως, από την οποία προκλήθηκε κίνδυνος για ξένα πράγματα και για άνθρωπο, και την απαλλαγή τού τότε αντιδημάρχου Οιχαλίας Δημήτρη Καραμπούλα, καθώς ήταν ελάχιστο το χρονικό διάστημα στο οποίο είχε αναλάβει καθήκοντα. Ένοχοι για ανθρωποκτονία εξ αμελείας διά παραλείψεως κατά συρροή πρότεινε να κηρυχθούν οι 7 από τους υπόλοιπους 9 κατηγορουμένους – και συγκεκριμένα ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας και οι τότε αντιδήμαρχοι Σαράντος Μαρινάκης και Ανδρέας Καραγιάννης, ο τότε πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ Γιάννης Καμβυσίδης, ο τότε διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του δήμου Βασίλης Τζαμουράνης, ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος και ο τότε πρόεδρος του ΓΟΕΒ Παμίσου Μιχάλης Μανωλέας. Για τον γενικό διευθυντή του “Μορέα” και το διευθυντή εργοταξίου της Κοινοπραξίας Κατασκευής του αυτοκινητόδρομου πρότεινε την απαλλαγή τους από την εν λόγω κατηγορία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θυμίζουμε ότι ξεκίνησε πέρυσι στις 6 Δεκεμβρίου και χθες ολοκληρώθηκε μετά από δύο συνεδριάσεις.

 

Η ΑΓΟΡΕΥΣΗ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ

Ο εισαγγελέας στην αγόρευσή του επεσήμανε πως η Μεσσηνία είχε συμπεριληφθεί από το 2015 στους νομούς υψηλού πλημμυρικού κινδύνου. Κι αυτό, είπε, θα έπρεπε να χτυπήσει το καμπανάκι στους αρμόδιους ώστε να προβούν σε ενέργειες οι οποίες θα μετρίαζαν τις καταστροφές που προκάλεσε το αναμφισβήτητα έντονο σε διάρκεια και έκταση καιρικό φαινόμενο, που κάθε άλλο παρά κεραυνός εν αιθρία ήταν. Σημείωσε δε πως οι κατηγορούμενοι είχαν το χρόνο να μεριμνήσουν για τη θωράκιση της περιοχής και έτσι να είχε αποφευχθεί ο θάνατος από πνιγμό των δύο γυναικών στο Πήδημα και στην Καλαμάτα.

Θυμίζουμε ότι σύμφωνα με το κατηγορητήριο “άπαντες οι κατηγορούμενοι από συγκλίνουσα αμέλεια ήτοι από έλλειψη της προσοχής που όφειλαν κατά τις περιστάσεις και μπορούσαν να καταβάλουν και ενώ είχαν την ιδιαίτερη νομική υποχρέωση να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την αποτροπή πλημμύρας, δεν παρεμπόδισαν την επέλευση του αποτελέσματος αυτού και προξένησαν πλημμύρα, από την οποία προέκυψε κίνδυνος για ανθρώπους και για ξένα πράγματα χωρίς να προβλέψουν το αξιόποινο αποτέλεσμα που παράχθηκε από τη συμπεριφορά τους”.

 

ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΣ ΣΕ ΕΝΤΑΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΑΣΗ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ

Οι 7 από τους 10 κατηγορούμενους οι οποίοι παρέστησαν στο δικαστήριο μίλησαν στις απολογίες τους για ένα πρωτοφανές γεγονός καθώς έπεσαν τόνοι νερού σε σύντομο διάστημα, με αποτέλεσμα να προκληθούν ζημιές και προβλήματα στις υποδομές και στα ρέματα, εξαιτίας και των αυθαιρεσιών που επί πολλές δεκαετίες είχαν περιορίσει την παροχετευτικότητά τους. Ολοι οι κατηγορούμενοι αρνήθηκαν ότι παρέλειψαν ή αμέλησαν να κάνουν κάτι που αφορούσε την αρμοδιότητά τους και το οποίο θα μπορούσε να εμποδίσει ό,τι έγινε τότε.   

Πιο αναλυτικά, μεταξύ άλλων ο τότε δήμαρχος Καλαμάτας Παναγιώτης Νίκας είπε στην απολογία του πως δεν είχε συμβεί ποτέ σε τέτοια ένταση ένα τέτοιο φαινόμενο στην περιοχή. Σχετικά με τις ενέργειες του δήμου ανέφερε πως κάθε χρόνο η ΔΕΥΑΚ και οι Τεχνικές Υπηρεσίες σχεδίαζαν και υλοποιούσαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο -και σύμφωνα με τις δυνατότητες που υπήρχαν σε προσωπικό και χρήματα- εργασίες για την συντήρηση των υποδομών και τους καθαρισμούς ρεμάτων και του Νέδοντα, ενώ γίνονταν και ανάλογες συσκέψεις των συναρμόδιων φορέων και υπηρεσιών. Ο κ. Νίκας αναφέρθηκε και στο μεγάλο αντιπλημμυρικό που αναμένεται να ξεκινήσει για την πλημμυρική θωράκιση της Καλαμάτας, ύψους 80 εκατ. ευρώ, το οποίο δρομολογήθηκε μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του 2016, και δήλωσε υπερήφανος για τους συνεργάτες του και για τις υπηρεσίες που προσέφεραν στην πόλη.

 

ΟΙ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΙ

Ο τότε αντιδήμαρχος Οιχαλίας Δημήτρης Καραμπούλας είπε ότι είχε αναλάβει καθήκοντα αντιδημάρχου Τεχνικών Εργων μόλις ένα-ενάμιση μήνα πριν συμβεί η πλημμύρα και γίνουν οι καταστροφές μεταξύ άλλων περιοχών και στο Βασιλικό, όπου κάτοικος που πλημμύρισε το σπίτι του έκανε μήνυση στο δήμο. Σχετικά με πλημμυρικά φαινόμενα μικρότερης όμως έντασης, που είχαν συμβεί ένα χρόνο πριν, σημείωσε ότι έπληξαν άλλες περιοχές του δήμου, ενώ το μεγαλύτερο πρόβλημα προκλήθηκε σε ένα σημείο στη γέφυρα του τρένου που φράκαρε από φερτά υλικά. Επίσης, αναφέρθηκε και στην ιδιαιτερότητα της κατασκευής κάποιων σπιτιών, που είχαν κτιστεί δίπλα στο ρέμα που πλημμύρισε.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Σαράντος Μαρινάκης, που είχε τότε την ευθύνη για την συντήρηση των υποδομών, αναφέρθηκε αναλυτικά στις υπηρεσιακές ενέργειες οι οποίες γίνονταν κάθε χρόνο, καθώς και στους καθαρισμούς των 12 ρεμάτων από τη Μικρή Μαντίνεια μέχρι και τα Τσουκαλέικα – στα οποία επεσήμανε ότι παρατηρείται σωρεία αυθαιρεσιών, πολλές φορές με τις ευλογίες της Πολιτείας. Όπως, να έχουν γίνει δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι, αλλά και να κλείνουν από ιδιωτικά κτίσματα.

Ο τότε αντιδήμαρχος Καλαμάτας υπεύθυνος για τα νέα έργα και πολεοδομικά θέματα, Ανδρέας Καραγιάννης, είπε ότι δεν αφορούσε το αντικείμενό του. Σε ό,τι αφορά τα νέα έργα που δρομολογήθηκαν μετά τις καταστροφές ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι ξεκίνησαν εργασίες στο ρέμα των Αγίων Θεοδώρων στη Θουρία, αλλά σταμάτησαν σε ένα σημείο γιατί έγινε καταγγελία της μελέτης περιβαλλοντικών όρων. Επίσης, σημείωσε ότι ασκήθηκε πίεση και στα αρμόδια υπουργεία και απέδωσε, ώστε σε σύντομο διάστημα να ξεκινήσει η υλοποίηση του μεγάλου αντιπλημμυρικού αξίας 80 εκατ. ευρώ, που αναμένεται να λύσει τα όποια προβλήματα.

 

ΟΙ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

Ο τότε προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας της ΔΕΥΑΚ Ιπποκράτης Μπαζιωτόπουλος είπε ότι η υπηρεσία έχει την ευθύνη του σωληνωτού δικτύου μέσα στην πόλη, το οποίο είχε καθαριστεί. Σημείωσε ακόμα πως όλα τα έργα γίνονται με συγκεκριμένες προδιαγραφές και δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί ένα τέτοιο πρωτοφανές σε ένταση φαινόμενο.

Ο τότε διευθυντής Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Καλαμάτας Βασίλης Τζαμουράνης είπε ότι από τη θέση που κατείχε είχε την αρμοδιότητα να υλοποιεί τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου και της δημοτικής αρχής. Και σημείωσε ότι οι όποιες προτάσεις γίνονταν από την υπηρεσία δεν ήταν δεσμευτικές για τη δημοτική αρχή, αλλά εξαρτώνταν από τα οικονομικά του δήμου. Σχετικά με τις ενέργειες που έγιναν μετά την πλημμύρα ανέφερε επεμβάσεις στα βάθρα γεφυρών σε ρέματα στην περιοχή των Αρφαρών και αλλού, καθώς και άλλες ενέργειες τις οποίες είχε τη δυνατότητα να υλοποιήσει η υπηρεσία. Σε κάθε περίπτωση εκτίμησε πως κανένα τεχνικό έργο δεν θα μπορούσε να είχε αποτρέψει την καταστροφή, καθώς η διάρκεια της βροχής προκάλεσε τον κορεσμό στους αποδέκτες, ενώ και η μεγάλη ποσότητα του νερού και η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης λειτούργησαν επιβρυντικά.

 

“ΚΑΜΙΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΑΣΤΟΧΙΑ”

Ο διευθυντής του εργοταξίου της Κοινοπραξίας Κατασκευής του αυτοκινητόδρομου του “Μορέα” είπε ότι είχε ως αποκλειστικό αντικείμενο την κατασκευή του δρόμου, η οποία έγινε σύμφωνα με τις εγκεκριμένες μελέτες, που βασίζονταν στις προμελέτες του υπουργείου και είχαν ελεγχθεί και εγκριθεί από ανεξάρτητο μηχανικό και το ελληνικό Δημόσιο. Η κατάκλιση του αυτοκινητόδρομου σε ένα μικρό μέρος του στον Άγιο Φλώρο ήταν κατηγορηματικός ότι δεν προήλθε από αστοχία στην κατασκευή του, αλλά εξαιτίας της σφοδρότητας του φαινομένου και της ανεπάρκειας της γέφυρας του τρένου πιο χαμηλά, καθώς και του φράγματος του Παμίσου να ανταποκριθεί με αποτέλεσμα τα νερά να επιστρέψουν προς τα πάνω στον αυτοκινητόδρομο. Όσο για τις δύο απώλειες ζωών, είπε ότι το σπίτι της μιας γυναίκας στο Πήδημα βρισκόταν στο ανάντι του αυτοκινητοδρόμου, ενώ της έτερης στην οδό Αλικαρνασσού στην Καλαμάτα βρισκόταν μέσα στον οικιστικό ιστό και 1,5 χιλιόμετρο μακριά από τον αυτοκινητόδρομο του “Μορέα”.

Ν.Κ.


NEWSLETTER