Κυριακή, 14 Ιανουαρίου 2024 09:25

Αθ. Πετρόπουλος - Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: Αυτοτέλεια του Πρωτοδικείου και παραμονή του Ειρηνοδικείου

Αθ. Πετρόπουλος - Πρόεδρος Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας: Αυτοτέλεια του Πρωτοδικείου και παραμονή του Ειρηνοδικείου

 

Στόχος είναι στο νέο δικαστικό χάρτη το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να συνεχίσει τη λειτουργία του διατηρώντας την αυτοτέλειά του και τις υποθέσεις που έχει και σήμερα αλλά και η διατήρηση του Ειρηνοδικείου Γαργαλιάνων ως περιφερειακό Πρωτοδικείο.

Αυτό τονίζει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας Αθανάσιος Πετρόπουλος, μιλώντας για τις αλλαγές που φέρνει ο νέος δικαστικός χάρτης, αλλά και τις επαφές με το αρμόδιο υπουργείο.

Εξηγεί το σημαντικό ρόλο που παίζουν τόσο, στην συντομότερη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και στο πληθυσμιακό εύρος που καλύπτουν το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων. Και εξηγεί ότι ενδεχόμενη κατάργηση τριμελών ή πολυμελών δικαστικών συνθέσεων στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας αποτελεί κόκκινη γραμμή, και είναι κάτι που σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να δεχθούν.

 

Χαρακτηριστικά μιλώντας στην «Ε» ο κ. Πετρόπουλος για το νέο δικαστικό χάρτη και σε ό,τι αφορά το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων επισήμανε: «Οι αλλαγές στο δικαστικό χάρτη αφορούν το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας αλλά και τα Ειρηνοδικεία Γαργαλιάνων και Κυπαρισσίας. Για να γίνει κατανοητό, το πλάνο του υπουργείου Δικαιοσύνης για το νέο δικαστικό χάρτη της Ελλάδος, κάνει μια σπουδαία τομή, μια γενναία μεταρρύθμιση που την είχε ξεκινήσει ο Ελευθέριος Βενιζέλος την ενοποίηση του πρώτου βαθμού απονομής δικαιοσύνης, που αυτό πρακτικά σημαίνει την κατάργηση των Ειρηνοδικείων.

Αυτό που σχεδιάζει το υπουργείο, ο πρώτος άξονας είναι η κατάργηση όλων των Ειρηνοδικείων της χώρας και η μετατροπή τους σε περιφερειακές έδρες Πρωτοδικείων. Θα δικάζονται δηλαδή υποθέσεις όχι μόνο Ειρηνοδικείου αλλά και αρμοδιότητας Πρωτοδικείου, αναβαθμίζονται δηλαδή σε μικρά οιονεί Πρωτοδικεία. Που αυτό σημαίνει θα δεκαπλασιαστεί ο όγκος δουλειάς τους, θα λειτουργούν ουσιαστικά σαν Πρωτοδικεία. Που σημαίνει αυτό, σύμφωνα με την άποψη του υπουργού, ότι θα πρέπει να πληρούνται πολλές προϋποθέσεις που έχουν να κάνουν με τις κτηριακές υποδομές και την γραμματειακή υποστήριξη. Γιατί θα πρέπει για το κοινό να υπάρχουν ανάλογες υποδομές αλλά και ανάλογος αριθμός υπαλλήλων.

Το κοινό αίτημα του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας είναι να διατηρηθούν τα δύο Ειρηνοδικεία που υπάρχουν σήμερα στην Μεσσηνία, δηλαδή το Ειρηνοδικείο της Πύλου και των Γαργαλιάνων. Τα οποία σε όλη τη χώρα μετατρέπονται σε περιφερειακά Πρωτοδικεία.

Ο σχηματισμός της κυβέρνησης είναι να αφήσει ανέπαφα, να μετατρέψει σε Πρωτοδικεία όλα τα Ειρηνοδικεία που λειτουργούν στη νησιωτική Ελλάδα και στην ακριτική Ελλάδα. Για τα υπόλοιπα Ειρηνοδικεία, δηλαδή και για τα δικά μας, το θέμα που θα κρίνει ποια θα κλείσουν και ποια θα ανοίξουν, σύμφωνα με το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζας, έχει να κάνει και με τις κτηριακές υποδομές, αλλά και με τα δημογραφικά στοιχεία του κάθε Ειρηνοδικείου.

Εδώ να θυμίσω ότι στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, μέχρι το 1990 λειτουργούσαν 7 Ειρηνοδικεία τα οποία συγχωνεύτηκαν σε 2. Καταργήθηκαν τα Ειρηνοδικεία Φιλιατρών, Χώρας, Νέας Φιγαλείας. Δημιουργήθηκε ένα μεγάλο Ειρηνοδικείο, των Γαργαλιάνων που καλύπτει δημογραφικά τρεις μεγάλες κωμοπόλεις των Γαργαλιάνων, της Χώρας και των Φιλιατρών, μαζί με τα χωριά τους, μόνο οι πόλεις αυτές έχουν ένα πληθυσμό 15.000 κατοίκων. Το ερώτημα που μπαίνει είναι, γιατί να καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων και να μην μετατραπεί σε περιφερειακή έδρα, ενώ από ό,τι μαθαίνουμε και το χαιρετίζουμε θετικά, διατηρείται το Ειρηνοδικείο Πύλου και μετατρέπεται σε περιφερική έδρα. Δημογραφικά η Πύλος αφορά 2.000 κατοίκους, δηλαδή μια πολύ μικρότερη περιφέρεια από το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων.

Απαίτηση του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας αλλά και του Δικηγορικού Συλλόγου Κυπαρισσίας και Καλαμάτας, είναι το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων να έχει την ίδια τύχη με αυτό της Πύλου».

 

Σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που έρχονται για τα Πρωτοδικεία και αφορούν και το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας σημείωσε: «Ο δεύτερος στόχος της κυβέρνησης είναι η αξιοποίηση των δικαστηρίων που απονέμουν πρωτοβάθμια δικαιοσύνη, δηλαδή τα Πρωτοδικεία. Η απόφαση της κυβέρνησης είναι στους νομούς να λειτουργεί ένα Πρωτοδικείο και όχι δύο όπως σήμερα. Δηλώνει δε η ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης ότι δεν θα καταργήσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, θα το μετατρέψει σε περιφερειακό. Που σημαίνει ότι θα έχει την αυτοτέλειά του ως κτηριακή υποδομή και την αυτοτέλειά του ως προς τους δικαστικούς υπαλλήλους που έχουν διοριστεί και υπηρετούν εδώ. Δεν θα φύγει ούτε ένας υπάλληλος, ούτε αυτό το κτήριο θα σταματήσει να λειτουργεί σαν δικαστήριο. Επίσης δεν θα καταργηθεί και ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας. Αυτό που θα αλλάξει και σκέφτεται να κάνει το υπουργείο και μας τα έχει δηλώσει, είναι να καταργήσει όλες τις οργανικές θέσεις των δικαστών του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας και να τις μεταφέρει στο Πρωτοδικείο Καλαμάτας. Δηλαδή 4 δικαστές και 2 εισαγγελείς. Το ερώτημα που μπαίνει είναι πολύ απλό, τι θεωρούμε ένα δικαστήριο στο οποίο δεν υπάρχουν δικαστές μπορεί να παραμείνει δικαστήριο;

Ήρθε η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων της Ελλάδος και έχει αποφασίσει ότι κατάργηση των οργανικών θέσεων στα δικαστήρια ισοδυναμεί με κατάργηση των δικαστηρίων. Αυτή την άποψη της Ολομέλειας μετέφερα και στον υπουργό.

Επειδή ο εθνικός στόχος που βάζει το υπουργείο για συντόμευση της απονομής δικαιοσύνης είναι εθνικός και θα πρέπει να τον υπηρετήσουμε όλοι. Λέμε πως αν θέλει να προχωρήσει σε αυτή τη μεταρρύθμιση να αφήσει το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να λειτουργήσει όπως λειτουργεί μέχρι σήμερα».

 

Οι προϋποθέσεις που θέτει ο Δικηγορικός Σύλλογος Κυπαρισσίας όπως εξηγεί ο κ. Πετρόπουλος έχουν ως εξής: «Πρώτη προϋπόθεση που βάζουμε είναι να μην αλλάξει η τοπική αρμοδιότητά τους. Η αρμοδιότητά του εκτείνεται και σε κομμάτι του Νομού Ηλείας, το 1871 που συγκροτήθηκε ακολούθησε τα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Τριφυλίας και Ολυμπίας. Αυτό το άκουσε με ενδιαφέρον ο υπουργός, δεσμεύτηκε θα το λάβει υπόψη του και θα το διατηρήσει για το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας.

Η δεύτερη προϋπόθεση είναι ότι οι υποθέσεις που θα εισαγάγονται στο Περιφερειακό Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας να προσδιορίζονται, είτε οι αστικές είτε οι ποινικές από τους δικαστές τους Περιφερειακούς που θα έχει κάθε μέρα το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας και να μην πηγαίνουν στην Καλαμάτα που εκεί ο προσδιορισμός θα γίνεται σε πολύ μεγαλύτερες χρονικές δικάσιμους. Ο υπουργός ήταν απόλυτα θετικός προς την προϋπόθεση αυτή, δεσμεύτηκε ότι αυτό θα ισχύει. Δηλαδή θα έχει την αυτοτέλειά του το Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, ως προς τη ρύθμιση των υποθέσεων που θα δικάζονται σε αυτό, που θα είναι ίδιες υποθέσεις που μέχρι στιγμής δικάζονται σε αυτό. Και στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας θα γίνονται οι προσδιορισμοί που θα είναι πιο σύντομοι από τους προσδιορισμούς που γίνονται στο Δικαστήριο Καλαμάτας. Μια μήνυση στην Εισαγγελία Κυπαρισσίας θα βγει στο ακροατήριο σε 5 μήνες, ενώ μια αντίστοιχη στην Καλαμάτα θα βγει σε 2 χρόνια.

Μια τρίτη προϋπόθεση πολύ σημαντική για τη σωστή λειτουργία του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας μέσα στο νέο δικαστικό χάρτη είναι να έχει τις ίδιες δικάσιμους με πριν και κυρίως να συνεδριάζουν οι τριμελείς συνθέσεις του ποινικού και οι πολυμελείς συνθέσεις των πολιτικών αστικών υποθέσεων, που μέχρι στιγμής προβλέπεται να φύγουν από την Κυπαρισσία και να πάνε στην Καλαμάτα. Αν αυτό ισχύσει και φύγουν οι συζητήσεις των τριμελών και πολυμελών σχηματισμών των δικαστικών, τότε μιλάμε για μια κατάργηση του Πρωτοδικείου, αν όχι κατάργηση, μια υποβάθμιση και μια μετατροπή του σε Ειρηνοδικείο, κάτι που είναι κόκκινη γραμμή για εμάς και δεν πρόκειται ποτέ να το δεχθούμε και να το αποδεχθούμε.

Από τις προϋποθέσεις αυτές ο υπουργός δεσμεύτηκε ως προς τη δεύτερη, τον προσδιορισμό των δικαστηρίων, βλέπει με θετική ματιά την ύπαρξη τριμελών και πολυμελών συνθέσεων στα Πρωτοδικεία τα περιφερειακά. Επίσης εξετάζει να μην καταργηθεί το Ειρηνοδικείο Γαργαλιάνων και να μετατραπεί σε περιφερειακή έδρα του Πρωτοδικείου Κυπαρισσίας. Επίσης μας διαβεβαίωσε πως με τη νέα μορφή λειτουργίας θα έχει την αυτοτέλειά του και θα υπάρχουν κάθε μέρα στο Πρωτοδικείο Κυπαρισσίας, ένας πρωτοδίκης υπηρεσίας και ένας εισαγγελέας υπηρεσίας που θα αντιμετωπίζουν τα καθημερινά ζητήματα.

Αν οι προϋποθέσεις που έχουμε υποβάλει σαν Δικηγορικός Σύλλογος γίνουν αποδεκτές από το υπουργείο δε μιλάμε για υποβάθμιση, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για αναβάθμιση. Γιατί εφόσον λειτουργήσουν οι τριμελείς συνθέσεις στα ποινικά τότε θα έχουμε μια αποσυμφόρηση του Εφετείου Καλαμάτας, καθώς κατ’ έφεση θα δικάζονται στην Κυπαρισσία.

Η αποχή μας συνεχίζεται μέχρι να πετύχουμε τους στόχους μας».