Τετάρτη, 22 Μαϊος 2024 19:48

Δίκη για το ναυάγιο της Πύλου: Πώς φτάσαμε στην αθώωση των 9 Αιγυπτίων (βίντεο-φωτογραφίες)

Δίκη για το ναυάγιο της Πύλου: Πώς φτάσαμε στην αθώωση των 9 Αιγυπτίων (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Αθώους έκρινε χθες στην Καλαμάτα, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, τους 9 Αιγύπτιους - επιζώντες του φοβερού ναυαγίου 47 ναυτικά μίλια ανοιχτά της Πύλου, πέρσι στις 14 Ιουνίου, οι οποίοι είχαν φυλακιστεί και κατηγορούνταν ως διακινητές και για πρόκληση ναυαγίου. Τα άτομα αυτά πλέον κρατούνται διοικητικά.

Να σημειώσουμε ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη τραγωδία στη Μεσόγειο, όπου πνίγηκαν 600 περίπου πρόσφυγες και μετανάστες, με την αντίδραση του ελληνικού Λιμενικού και της ελληνικής Πολιτείας να αμφισβητείται, να γίνεται λόγος για συγκάλυψη και να ζητείται η διαλεύκανση της υπόθεσης και η απόδοση ευθυνών στους πραγματικούς ενόχους.

Μετά τη σύμφωνη πρόταση της εισαγγελέως, το δικαστήριο, έπειτα από διάφορες διακοπές, δέχθηκε την ένσταση των συνηγόρων υπεράσπισης περί αναρμοδιότητάς του να δικάσει την υπόθεση, γιατί η τραγωδία συνέβη στα διεθνή ύδατα.

Το δικαστήριο έκρινε ως απαράδεκτη την ποινική δίωξη σε βάρος των κατηγορουμένων για τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και την πρόκληση ναυαγίου και τους αθώωσε για τη μεταφορά μεταναστών και την παράνομη είσοδο στη χώρα.

Η απόφαση έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το ακροατήριο, με στιγμές συγκίνησης από παριστάμενους συγγενείς. Αδελφή ενός κατηγορούμενου αγκάλιασε τον αδελφό της που δάκρυσε και με τον οποίο έκαναν το σήμα της νίκης, ενώ ένας ακόμα κατηγορούμενος κλαίγοντας, αγκάλιαζε συμπατριώτες του από το ακροατήριο.

Με συνθήματα επιδοκιμασίας υποδέχθηκαν την απόφαση και οι ομάδες των αλληλέγγυων, που είχαν συγκεντρωθεί από το πρωί ανάμεσα και γύρω από τις κλούβες με τις ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, που είχαν αποκλείσει τον χώρο των δικαστηρίων στην οδό Ψαρών. Μάλιστα λίγο μετά τις 8 το πρωί, έγιναν επεισόδια, όπου αστυνομικές δυνάμεις προσήγαγαν 2 άτομα και τραυμάτισαν 2 ακόμα, από την ομάδα του ΠΑΜΕ.

Η αίθουσα που έγινε η δίκη, ήταν ασφυκτικά γεμάτη από Έλληνες και ξένους δημοσιογράφους, παρατηρητές και εκπροσώπους οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία.

Μεταξύ αυτών ο πρόεδρος της Νέας; Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης που είχε κληθεί και ως μάρτυρας, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, ο πρώην υπουργός Θόδωρος Δρίτσας και ο ακτιβιστής - διασώστης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο Ιάσονας Αποστολόπουλος.

ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΥΔΑΤΑ ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ

Από την αρχή της δίκης οι συνήγοροι υπεράσπισης κατέθεσαν ένσταση για αναρμοδιότητα του δικαστηρίου να δικάσει, καθώς το ναυάγιο σημειώθηκε στα διεθνή ύδατα και το αλιευτικό που τους μετέφερε από το Τομπρούκ της Λιβύης με προορισμό, δεν είχε σκοπό να μπει στα ελληνικά ύδατα και να φθάσει σε λιμάνι της χώρας. Επικαλέστηκαν, μάλιστα, παρόμοιες αποφάσεις αναρμοδιότητας από δικαστήρια στη Ρόδο και στο Ηράκλειο.

Η εισαγγελέας επιφυλάχθηκε και ζήτησε να προχωρήσει η δίκη, για να απαντηθούν ερωτήματα για το πού συνέβη η τραγωδία.

Εξετάστηκε ο κυβερνήτης του σύγχρονου σκάφους του Λιμενικού, που έσπευσε στην περιοχή ανοιχτά της Πύλου και παρουσία του βυθίστηκε το αλιευτικό, παίρνοντας μαζί του 600 περίπου ανθρώπους. Αυτός και ένας λιμενικός από την Καλαμάτα βεβαίωσαν ότι το συμβάν έγινε στα διεθνή ύδατα και πως το αλιευτικό δεν φάνηκε να έχει πρόθεση να μπει στην Ελλάδα.

Η πρόεδρος διάβασε καταθέσεις επιζώντων του ναυαγίου από το Πακιστάν που ανέφεραν ότι πλήρωσαν από 4.000 μέχρι και 8.000 δολάρια για να πάνε στην Ιταλία, για μια καλύτερη ζωή, όπως και λιμενικών που έλεγαν ότι τα άτομα που ήταν στοιβαγμένα στο αλιευτικό, δεν ήθελαν συνδρομή για βοήθεια αλλά να συνεχίσουν το ταξίδι για Ιταλία, ενώ από απότομη δεξιά κλίση με αποτέλεσμα  να ανατραπεί και να βυθιστεί.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης στάθηκαν στο γεγονός ότι όλα τα έγγραφα (αναγνωστέα) της υπόθεσης μιλούν για ναυάγιο στα διεθνή ύδατα και όταν η πρόεδρος διάβασε κάποια από τα αναγνωστέα, αυτό επιβεβαιώθηκε.

Συνεχίζοντας τη διαδικασία, η πρόεδρος εξέτασε - κάτι σαν μίνι απολογία - τους κατηγορούμενους, οι οποίοι σημείωσαν ότι πλήρωσαν 4.000 και 5.000 δολάρια, για να πάνε στην Ιταλία, για να έχουν μια καλύτερη ζωή (κάποιοι έχουν συγγενείς εκεί) και πως είναι αθώοι και δεν έχουν σχέση με αυτά που τους κατηγορούν. Μάλιστα, κάποιος ζήτησε να βρει το δίκιό του, να αθωωθεί και να δει ξανά των οικογένειά του.

Πρόεδρος του δικαστηρίου ήταν η πρόεδρος Εφετών Καλαμάτας Ευτυχία Κονταράτου και εισαγγελέας η εισαγγελέα Εφετών Κατερίνα Τσιρώνη.

Συνήγοροι υπεράσπισης ήταν οι Δημήτρης Χούλης, Αλέξης Γεωργούλης, Σπύρος Πανταζής, Γιώργος Ράλλης, Νατάσα Νταϊλιάνη, Ευθυμία Δούση και Χρυσάνθη Καούνη.

* Μετά τη δίκη οι ομάδες των συγκεντρωμένων αλληλέγγυων πραγματοποίησαν από το Δικαστικό Μέγαρο σε κεντρικούς δρόμους της Καλαμάτας και κατέληξαν στην κεντρική πλατεία.

ΑΠΟ ΠΕΡΥΣΙ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΑΝΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑΣ

 

Από την προδικασία, το στάδιο της ανάκρισης πέρσι τον Ιούνιο, 9 καλαματιανοί δικηγόροι που είχαν οριστεί αυτεπαγγέλτως ως συνήγοροι υπεράσπισης, είχαν καταθέσει ένσταση αναρμοδιότητας για τους 9 Αιγύπτιους που κατηγορούνταν ως διακινητές για το φοβερό ναυάγιο - τραγωδία ανοιχτά της Πύλου.

Τότε η ένσταση δεν είχε γίνει δεκτή. Αν είχε γίνει, θα ήταν από τότε ελεύθεροι.

Οι δικηγόροι που την είχαν καταθέσει, ήταν οι: Αλέξανδρος Δημαρέσης, Σοφία Δημητρέα, Νάνσυ Δημοπούλου, Δήμητρα Διακουμέα, Δημήτρης Δρακόπουλος, Θανάσης Ηλιόπουλος, Ολγα Θεοδώρου, Ηλίας Ιωαννίδης, Μαρία Κανελλοπούλου.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΝ ΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ

Την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων σε ομάδες και συλλογικότητες στη χθεσινή συγκέντρωση αλληλεγγύης στους 9 κατηγορούμενους για το φοβερό ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, που οδήγησε στον τραυματισμό ενός και τη σύλληψη 3 ατόμων, μεταξύ των οποίων ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Κουτουμάνος, χθες το πρωί, έξω από το Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας, καταγγέλλουν πολιτικά πρόσωπα, σωματεία, κινήσεις και φοιτητικές παρατάξεις.

Χαρακτηριστικά:

Ο Θανάσης Πετράκος, υποψήφιος ευρωβουλευτής της Ενωτικής Πρωτοβουλίας ΜέΡΑ25 Ανατρεπτική Οικολογική Αριστερά:

“Η κυβέρνηση των ενόχων για το έγκλημα της Πύλου που έχασαν τη ζωή τους 600 άνθρωποι έδειξε πάλι το αληθινό πρόσωπο του αυταρχισμού. Καταγγέλλουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη για την επίθεση που με εντολή της, έκαναν οι αστυνομικές δυνάμεις, στη συγκέντρωση αλληλεγγύης, στην Καλαμάτα, και τις συλλήψεις του περιφερειακού συμβούλου της Λαϊκής Συσπείρωσης Νίκου Κουτουμάνου και των άλλων αλληλέγγυων πολιτών. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες και να αποσυρθούν οι αστυνομικές δυνάμεις από τη συγκέντρωση. Το έγκλημα, της Πύλου δεν θα συγκαλυφθεί”.

Το Συνδικάτο Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα Μεσσηνίας:

“Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση στην συγκέντρωσή μας. Ο κατήφορος της καταστολής της κυβέρνησης της ΝΔ δεν έχει πάτο. Χτυπάνε τους εργαζόμενους για να συγκαλυφθεί ο πραγματικός ένοχος των ναυαγίων που είναι η πολιτική του κυβερνήσεων, ΕΕ ΝΑΤΟ. Απαιτούμε άμεσα να αφεθούν ελεύθεροι οι προσαχθέντες Κουφαλάκος Παναγιώτης πρόεδρος Σωματείου Συνταξιούχων  ΙΚΑ - ΕΦΚΑ, Κουτουμάνος Νίκος περιφερειακός σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Στέλιος Παπαβραμίδης συνδικαλιστής φοιτητής”.

Η Πανσπουδαστική Κ.Σ.:

“Καταγγέλλουμε την απρόκλητη επίθεση με γκλομπ από δυνάμεις των ΜΑΤ που δέχτηκαν μέλη σωματείων, συνδικαλιστές και εκπρόσωποι φορέων της Μεσσηνίας, κατά την διάρκεια συγκέντρωσης που πραγματοποιούν στα δικαστήρια Καλαμάτας, με αφορμή την εκδίκαση της υπόθεσης των 9 συλληφθέντων για την τραγωδία του πολύνεκρου ναυαγίου με μετανάστες ανοιχτά της Πύλου, που σημειώθηκε πριν από περίπου ένα χρόνο. Από την επίθεση τραυματίστηκε και μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο\ στο Νοσοκομείο Καλαμάτας ο Γιώργος Καραγιάννης, ενώ συνελήφθησαν ο Στέλιος Παπαβραμίδης, φοιτητής εκλεγμένος με την Πανσπουδαστική στον σύλλογο ΤΙΑΔΠΑ (Τμήματος Ιστορίας Αρχαιολογίας και Διαχείρισης Πολιτισμικών Αγαθών), ο Παναγιώτης Κουφαλάκος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ-ΕΦΚΑ Μεσσηνίας, ο Νίκος Κουτουμάνος, περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου με την «Λαϊκή Συσπείρωση».

Οι αστυνομικές δυνάμεις, εντελώς αναίτια επιχείρησαν να απομακρύνουν τους συγκεντρωμένους έξω από τα δικαστήρια και όταν αυτοί εξέφρασαν την αντίθεσή τους, τότε εντελώς απρόκλητα τους χτύπησαν τα ΜΑΤ. Απαιτούμε να αφεθούν ελεύθεροι όλοι οι συλληφθέντες και να αποχωρήσουν τώρα οι αστυνομικές δυνάμεις από τα Δικαστικό Μέγαρο Καλαμάτας”.

Η Αντιφασιστική Κίνηση Καλαμάτας:

“Η Καλαμάτα ζει μέρες χούντας. Η πρόσβαση στα δικαστήρια Καλαμάτας, που ξεκινάει σε λίγο η δίκη των 9 επιζώντων προσφύγων του ναυαγίου της Πύλου, απαγορεύεται από τις αστυνομικές δυνάμεις. Κλούβες και ματ έχουν αποκλείσει το χώρο, η συγκέντρωση έχει ήδη χτυπηθεί και υπάρχουν 3 συλληφθέντες και ένας τραυματίας.

Απαιτούμε Την απομάκρυνση των αστυνομικών δυνάμεων από το χώρο της συγκέντρωσης

την άμεση απελευθέρωση των 3 συλληφθέντων. Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει άλλο ένα κρατικό έγκλημα θα πέσει στο κενό. Η αλληλεγγύη θα νικήσει”.


ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ, ΑΚΤΙΒΙΣΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗΣ ΖΗΤΗΣΑΝ ΝΑ ΒΡΕΘΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΤΙΜΩΡΗΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΙ ΥΠΑΙΤΙΟΙ ΤΟΥ ΝΑΥΑΓΙΟΥ

Την απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων που αθώωσε τους 9 Αιγύπτιους που κατηγορούνταν ως διακινητές στο φοβερό ναυάγιο 47 ναυτικά μίλα ανοιχτά της Πύλου, χαιρέτισαν πολιτικά πρόσωπα, ακτιβιστές και συνήγοροι υπεράσπισης. Και ζήτησαν να αποδοθεί δικαιοσύνη και να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι του ναυαγίου.

Ειδικότερα:

Ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς και βουλευτής Μεσσηνίας Αλέξης Χαρίτσης σημείωσε:

“Η σημερινή απόφαση του δικαστηρίου για την απόσυρση των ποινικών κατηγοριών και την αθώωση των 9 κατηγορουμένων είναι μία σημαντική θετική εξέλιξη και τη χαιρετίζουμε. Δεν μπορεί τα θύματα να μετατρέπονται σε αποδιοπομπαίοι τράγοι. Δεν μπορεί ένα τέτοιο έγκλημα, όπως αυτό της ναυαγίου της Πύλου, οι ευθύνες να μετατίθενται σε αυτούς οι οποίοι βίωσαν όλη αυτή την τραγωδία.

Από δω και πέρα, όμως, η συγκάλυψη πρέπει να σταματήσει. Πρέπει να αποδοθεί δικαιοσύνη. Το έγκλημα αυτό πρέπει να βρει τους ενόχους. Το οφείλουμε στις ψυχές των 600 ανθρώπων που χάθηκαν, το οφείλουμε σε μια ολόκληρη κοινωνία.

Το μίσος για τον μετανάστη και τον πρόσφυγα είναι αυτό που θρέφει την ακροδεξιά. Το μίσος προς την αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο είναι αυτό που θρέφει την ακροδεξιά Η λογική ότι φταίει το θύμα, της κρατικής συγκάλυψης, της μετατροπής της Ευρώπης σε ένα φρούριο, είναι αυτή που θρέφει την ακροδεξιά.

Στη μάχη των ευρωεκλογών ψηφίζουμε και για το ζήτημα του ανθρωπισμού, για τα δικαιώματα όλων των ανθρώπων, για μια Ευρώπη ελευθερίας, δημοκρατίας, κράτους δικαίου που θα σέβεται τα δικαιώματα κάθε ανθρώπου. Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα και η Ευρώπη να μετατραπεί σε ένα κολαστήριο για τους ανθρώπους”.

Ο ευρωβουλευτής - δημοσιογράφος Στέλιος Κούλογλου δήλωσε:

“Εννέα άνθρωποι αθώοι έμειναν στη φυλακή για σχεδόν ένα χρόνο, χωρίς να έχουν κάνει τίποτα. Υπάρχουν στις ελληνικές φυλακές 2.000 άτομα σαν και αυτούς. Πρόσφυγες και μετανάστες καταδικασμένοι ή υπόδικοι ως διακινητές, ενώ οι πραγματικοί διακινητές, κυρίως Τούρκοι, εγκαταλείπουν τα σκάφη στο μέσον του Αιγαίου. Πρέπει να αλλάξει η σχετική νομοθεσία και να γίνουν αυτά, που να απελευθερώσουν αυτούς τους ανθρώπους. Οταν δεν υπάρχει δικαιοσύνη σε μία χώρα, δεν υπάρχει και κοινωνική δικαιοσύνη”.

Ο ακτιβιστής Ιάσονας Αποστολόπουλος επεσήμανε:

“Είναι μια ξεκάθαρη πολιτική νίκη σε μια πολιτική δίκη, η οποία δεν έπρεπε καν να έχει ξεκινήσει. Γιατί είναι πραγματικά ντροπή για τον ανθρώπινο πολιτισμό στο μεγαλύτερο ναυάγιο στην ελληνική ιστορία μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο να δικάζονται τα θύματα αντί για τους θύτες. Παρόλα αυτά είναι μια πολύ μεγάλη επιτυχία, γιατί επιτέλους ξηλώθηκε μια τεράστια αδικία εις βάρος 9 νέων ανθρώπων, οι οποίοι έκατσαν ένα χρόνο στη φυλακή, χωρίς να έχουν κάνει απολύτως τίποτα. Συνεχίζουμε με τους υπόλοιπους πρόσφυγες, που είναι στις ελληνικές φυλακές με την κατηγορία της διακίνησης και ζητάμε δικαιοσύνη, η οποία σημαίνει να τιμωρηθούν οι πραγματικοί υπαίτιοι αυτού του ναυαγίου, που είναι οι ελληνικές αρχές”.

Ο δικηγόρος Δημήτρης Χούλης παρατήρησε:

“Εννέα άνθρωποι δικαιώθηκαν. Τώρα ξεκινάει ο αγώνας για να δικαιωθούν και όσοι χάθηκαν και όσοι χάνονται καθημερινά στις θάλασσες μας. Πρέπει να γίνει ενδελεχής έρευνα τι έγινε εκείνη τη μέρα και να σταματήσουμε να φυλακίζουμε αθώους ανθρώπους”.

Ο δικηγόρος Γιώργος Ράλλης δήλωσε:

“Φάνηκε από παντού ότι οι κατηγορούμενοι ήταν άδικα μέσα. Ηταν τα εξιλαστήρια θύματα για ένα έγκλημα που συνετελέσθη εκείνη τη μέρα. Ο καθένας το καταλαβαίνει, τα συμπεράσματα είναι απολύτως δικά σας”.

Η δικηγόρος Νατάσα Νταϊλιάνη σημείωσε:

“Σήμερα επήλθε μια δικαίωση, αν και καθυστερημένη κατά ένα χρόνο. Το δικαστήριο έκρινε ορθά και δεν είχε άλλη επιλογή. Ηταν η μόνη ορθή κρίση που μπορούσε να κάνει και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που βλέπουμε και τέτοιες αποφάσεις που και που. Δεν υπάρχει η δικαιοδοσία και παύει η δίωξη και αθωώθηκαν για τις κατηγορίες”.

Ο δικηγόρος Αλέξης Γεωργούλης επεσήμανε:

“Μετά τα Εφετεία Κρήτης και Δωδεκανήσου η Καλαμάτα πήρε σήμερα από το χέρι την αρχή της νομιμότητας και σε λίγες μέρες οι άνθρωποι αυτοί αποφυλακίζονται. Σήμερα αποδόθηκε δικαιοσύνη”.

Η δικηγόρος Ευθυμία Δούση δήλωσε:

“Σήμερα είχαμε μια γενναία απόφαση όχι μόνο νομικά ορθή, αλλά και δίκαιη. Η απόφαση αφορά τις πράξεις για τις οποίες κατηγορήθηκαν και δεν επηρεάζει την υπόθεση που εκκρεμεί σε προκαταρκτικό στάδιο ενώπιον του Ναυτοδικείου Πειραιά. Σε κάθε περίπτωση παραμένει ανοιχτό το αίτημα διερεύνησης των ευθυνών σε σχέση με την πρόκληση αυτού του ναυαγίου και την απώλεια εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Είναι μια υπόθεση που ελπίζουμε και σε αυτή, η ελληνική Δικαιοσύνη να σταθεί, επιτέλους, στο ύψος της”.

Γ.Σ.