Σάββατο, 22 Μαρτίου 2014 08:09

13, 14 και 8 χρόνια σε συμμορία ναρκωτικών

Γράφτηκε από την
13, 14 και 8 χρόνια σε συμμορία ναρκωτικών

Την ενοχή του Γαργαλιανιώτη και του κατηγορούμενου από τη Βάλτα για την καλλιέργεια του... χασισοδάσους με τα 992 δέντρα, αποφάσισε χθες το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων.

Ενοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι και για διακίνηση ναρκωτικών και σύσταση συμμορίας. Ο Γαργαλιανιώτης καταδικάστηκε σε 13 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 50.000 ευρώ, ενώ ο κατηγορούμενος από τη Βάλτα σε 14 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 51.200 ευρώ, γιατί βρέθηκε στην κατοχή του και ένα όπλο. Επίσης καταδικάστηκε ένας ακόμη κατηγορούμενος από τους Γαργαλιάνους, ο οποίος βρέθηκε ένοχος για διακίνηση ναρκωτικών και καταδικάστηκε σε 8 χρόνια κάθειρξη και χρηματική ποινή 3.000 ευρώ. Αθώοι κρίθηκαν οι άλλοι 3 Ελληνες κατηγορούμενοι και 1 Αλβανός. 

Νωρίτερα η εισαγγελέας πρότεινε τη μετατροπή της κακουργηματικής κατηγορίας της εγκληματικής οργάνωσης σε συμμορία και την αθώωση του φερόμενου ως αρχηγού από τους Γαργαλιάνους και του άλλου ως υπαρχηγού από τη Βάλτα, για την κατηγορία της καλλιέργειας φυτείας με 992 χασισόδεντρα στη Βάλτα Γαργαλιάνων, το καλοκαίρι του 2012. 

Ο Γαργαλιανιώτης αλλά και ο άλλος κατηγορούμενος από τη Βάλτα ισχυρίστηκαν στις απολογίες τους ότι καμία σχέση δεν είχαν με την μεγάλη χασισοφυτεία. Η ανησυχία που φαίνεται να έδειχναν στα μεταξύ τους τηλεφωνήματα -όταν ανακαλύφθηκε και ξεριζώθηκε η φυτεία-, υποστήριξαν ότι οφειλόταν στην μεγάλη παρουσία της Αστυνομίας και στο σούσουρο που είχε προκληθεί στα γύρω χωριά. Μάλιστα όπως ισχυρίστηκε ο Γαργαλιανιώτης, αλλά και ο άλλος από τη Βάλτα, όσοι έχουν μπλεξίματα με το νόμο και έχουν κάνει φυλακή επόμενο είναι να ανησυχήσουν όταν βλέπουν να κατακλύζεται ο τόπος από αστυνομικούς και ελικόπτερο. Οσο για την μικρή απόσταση της χασισοφυτείας, περίπου 70 μέτρα όπως κατέθεσε την Τετάρτη αστυνομικός, από το κτήμα του κατηγορούμενου από τη Βάλτα, ο ίδιος στην απολογία του υποστήριξε ότι το κτήμα καλλιεργούσε ο πατέρας του κι ούτε ήταν τόσο κοντά όσο λένε οι αστυνομικοί.

 

Η ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΓΙΑ ΤΑ 28.500 ΕΥΡΩ

Σχετικά με μια συνομιλία στην οποία ο Γαργαλιανιώτης ζητούσε 28.500 ευρώ από συντοπίτη και συγκατηγορούμενό του -και οι αστυνομικοί ερμήνευσαν αυτή την επικοινωνία ως συναλλαγή για ναρκωτικά-, ο ίδιος είπε στην απολογία του ότι ο συντοπίτης του τού χρωστούσε λεφτά και αυτός τα ζητούσε πίσω. Το ίδιο ισχυρίστηκε και ο συντοπίτης του στην απολογία του λέγοντας ότι είχε πάρει αυτό το ποσό για να εξυπηρετήσει το γαμπρό του, αλλά έμπλεξε και μπήκε φυλακή. Ετσι -ισχυρίστηκε- παρακάλεσε το Γαργαλιανιώτη να του δώσει ανοχή χρόνου για να επιστρέψει τα χρήματα, γιατί εκείνη την περίοδο έπρεπε να πληρώσει το δικηγόρο που θα τον υπερασπιζόταν στη δίκη. Μάλιστα υποστήριξε ακόμα ότι μετά την απελευθέρωσή του δεν είχε τα χρήματα για να τα επιστρέψει στον Γαργαλιανιώτη και όταν άρχισε να τον πιέζει είπε ψέματα ότι έχει κρυμμένο χασίς στο σπίτι συγγενή του στην Αθήνα και έτσι θα πάτσιζαν το χρέος. Επειδή όμως καθυστερούσε να φέρει από την Αθήνα το χασίς ο Γαργαλιανιώτης -όπως ισχυρίστηκαν και οι δύο στην απολογία τους- έπαιρνε τηλέφωνα και ζητούσε επίμονα τα "πράματά του" ή αλλιώς τα 28.500 ευρώ. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος από τις απολογίες των δύο κατηγορούμενων, οι οποίοι βρέθηκαν ένοχοι για την καλλιέργεια της φυτείας, αφιερώθηκε στη σχέση τους με τον Μολδαβό, στον οποίο πιθανολογείται από τους αστυνομικούς ότι ανήκει το αποτύπωμα που βρέθηκε σε ένα κομμάτι νάιλον από σακούλα λιπάσματος. Ο Μολδαβός δεν συνελήφθη ποτέ και έφυγε από τη χώρα 4 μέρες μετά την ανακάλυψη της χασισοφυτείας. Ο Γαργαλιανιώτης μιλώντας με τον άλλο από τη Βάλτα είχε πει, όπως έχει καταγραφεί σε συνομιλία τους, "πείσε τον να μην έρθει με τίποτα στη χώρα",  ενώ υπάρχει συνομιλία τους, που μιλούν για αποτύπωμα του Μολδαβού. Χθες στις απολογίες τους και οι δύο το δικαιολόγησαν λέγοντας ότι ο Μολδαβός είχε κάνει πολλές κλοπές στην Ελλάδα και σίγουρα οι αστυνομικοί θα έβρισκαν αποτυπώματά του στα κλοπιμαία και θα τον έβαζαν φυλακή. 

 

ΟΙ ΑΠΟΛΟΓΙΕΣ ΤΩΝ 4 ΠΟΥ ΑΘΩΩΘΗΚΑΝ

Οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι, 3 Ελληνες και ένας Αλβανός, δεν αρνήθηκαν ότι είναι μπλεγμένοι με ναρκωτικά, όχι όμως ότι συμμετείχαν σε εγκληματική ομάδα και πωλούσαν σε άλλους. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά την ανακάλυψη της φυτείας ζητήθηκε η άρση απορρήτου τηλεφώνων για την συγκεκριμένη περιοχή, ενώ οι αστυνομικοί κατέληξαν σε 6 ύποπτους αριθμούς. Οι δύο από αυτούς ανήκαν στον Γαργαλιανιώτη, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 3.633 συνομιλίες. Από την καταγραφή των τηλεφωνικών συνομιλιών του εν λόγω κατηγορούμενου "έπιασαν" και τους άλλους. Σε μια λοιπόν από αυτές τις συνομιλίες ο Αλβανός κατηγορούμενος, ενώ κρατείται στο ΑΤ Κυπαρισσίας, μιλάει στο τηλέφωνο με τον Γαργαλιανιώτη και λέει ότι έχει "εφτά 5άρια". Χθες στην απολογία του ο Αλβανός παραδέχτηκε ότι ήταν ο μεσολαβητής για να φέρει από την Αθήνα ένας ομοεθνής του ναρκωτικά χάπια για τον Γαργαλιανιώτη, επειδή είναι χρήστης και τα ήθελε για τον ίδιο. 

Με ειλικρίνεια παραδέχτηκε ένας κατηγορούμενος από την περιοχή της Πυλίας ότι έδινε μικροποσότητες ναρκωτικών σε χρήστες, όχι όμως ότι είχε συναλλαγές με το Γαργαλιανιώτη. Μια συνομιλία στην οποία ακούγεται να του λέει ο Γαργαλιανιώτης "πότε θα βρεθούμε να σου δώσω εκείνα τα ψιλά;", ισχυρίστηκε ότι ήταν δανεικά χρήματα κι όχι ναρκωτικά. 

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, ένας από τον Πύργο Ηλείας και ένας από τη Μαραθούπολη Τριφυλίας, οι οποίοι φαίνονταν από τις συνομιλίες -σύμφωνα με την ερμηνεία των αστυνομικών αρχών- ότι ήταν από τα βαποράκια, ισχυρίστηκαν ότι είναι χρήστες και δεν έκαναν διακίνηση ναρκωτικών.   


NEWSLETTER