Τετάρτη, 14 Οκτωβρίου 2015 14:01

Εως 30 ευρώ το αντίγραφο της δανειακής σύμβασης για τα υπερχρεωμένα

Εως 30 ευρώ το αντίγραφο της δανειακής σύμβασης για τα υπερχρεωμένα

Την επικαιροποίηση αιτήσεων για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά απαιτεί η τελευταία τροποποίηση του νόμου Κατσέλη και οι τράπεζες επιβάλλουν... χαράτσι 10 έως 30 ευρώ για κάθε δανειακή σύμβαση που έχασε και ζητά ο πελάτης τους.

Ο νόμος τροποποιήθηκε και Καλαματιανοί δικηγόροι που ασχολούνται με υποθέσεις υπερχεωμένων νοικοκυριών εξηγούν στην "Ε" ότι μέσα στην επικαιροποίηση υποχρεωτικά ζητάνε τις δανειακές συμβάσεις και σε περίπτωση που δεν τις έχει κάποιος κρατήσει, η πλειοψηφία των τραπεζών ζητάει χρήματα για να τις δώσει. Τα αντίγραφα κάθε σύμβασης κοστίζουν στους αιτούντες από 10 έως 30 ευρώ και αυτό λένε οι ίδιοι άνθρωποι δυσχεραίνει τον οφειλέτη γιατί μπορεί να έχει 10 ή και 20 καταναλωτικά και στεγαστικά δάνεια και πιστωτικές κάρτες. Το αποτέλεσμα είναι να τον επιβαρύνει η τράπεζα με ένα ποσό 200 ή 300 ευρώ για μια εκτύπωση από το κομπιούτερ. Επικαιροποίηση του φακέλου πρέπει να κάνουν οι αιτούντες για όσες περιπτώσεις εκκρεμούν προς εκδίκαση μέχρι το Φεβρουάριο του 2016. Δηλαδή να προσκομίσουν μια λίστα από στοιχεία τα οποία είναι υποχρεωτικά και σε περίπτωση που λείπει κάποιο από αυτά απορρίπτεται η αίτησή τους, όπως και όσες αιτήσεις έχουν οριστεί να συζητηθούν από το 2018 και ύστερα. Αν και στην Καλαμάτα δεν έχουμε πολλές γιατί παίρνουν δικάσιμο μέχρι το 2018, μάξιμουμ το 2019, αλλά πρέπει να επαναπροσδιοριστούν. 

Μάλιστα την περασμένη Πέμπτη που συζητήθηκαν τα πρώτα υπερχρεωμένα νοικοκυριά για φέτος, οι δικαστές ζήτησαν επικαιροποίηση των φακέλων μέχρι το τέλος του μήνα. 

Οσοι ενδιαφέρονται να προσφύγουν σήμερα στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά θα πρέπει να ξέρουν ότι αν καταθέσουν μια αίτηση, θα πρέπει να προσδιοριστεί η συζήτησή της εντός 6 μηνών και αυτό είναι από τα θετικά. Πριν, όπως μας έλεγαν οι ίδιοι δικηγόροι, κατέθεταν και έπαιρναν δικάσιμο το 2018, τώρα οι καινούργιες αιτήσεις προσδιορίζονται εντός εξαμήνου, σύμφωνα με την τροποποίηση του νόμου. Στην ερώτηση αν με το φόρτο εργασίας που υπάρχει στο Ειρηνοδικείο της Καλαμάτας μπορεί αυτό να γίνει, πήραμε απάντηση ότι βγήκαν οι εξετάσεις για τους ειρηνοδίκες και ενώ ήτανε να πάρουν πανελλαδικά 54 άτομα, είπανε από το υπουργείο Δικαιοσύνης πως θα τα αυξήσουν σε 254 και παραπάνω για να καλύψουν τα κενά σε όλη την Ελλάδα, γιατί γίνεται... χαμός με τις δικασίμους υπερχρεωμένων νοικοκυριών, που σε άλλες περιοχές προσδιορίζονται για το 2033. 

Ηδη και εδώ Καλαματιανοί δικηγόροι περιμένουν να περάσουν και από προφορικά μετά τις γραπτές εξετάσεις για την ένταξή τους στο δικαστικό σώμα ως ειρηνοδίκες. 

Να σημειωθεί τέλος ότι σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η επικαιροποίηση των φακέλων θα κοστίσει ακριβά γιατί η λίστα με τα υποχρεωτικά στοιχεία είναι κάπου 15 - 16. Μεταξύ αυτών είναι και τα αντίγραφα και τυχόν καταγγελίες δανειακών συμβάσεων, καθώς και τίτλοι ιδιοκτησίας των ακινήτων αλλά και φύλλο υπολογισμού της αντικειμενικής αξίας της κύριας κατοικίας του οφειλέτη. Επιπρόσθετα αν κάποιος είναι παντρεμένος, τα έγγραφα αυτά προσκομίζονται και για τον σύζυγο ή την σύζυγο, όπως και για παιδιά ανήλικα με περιουσία. Κάτι που σημαίνει ενδεχομένως και επιπλέον συμβολαιογραφικά έξοδα. 

Ν.Κ.