Σάββατο, 23 Ιανουαρίου 2016 20:20

Γιορτή για την εύρεση της εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας 

Γράφτηκε από την

Την εύρεση της εικόνας της Παναγιάς Ελεήστριας γιόρτασαν χθες το πρωί στην Κορώνη. Ο εορτασμός ξεκίνησε με τη δοξολογία στο ιερό προσκύνημα της Παναγιάς Ελεήστριας, χοροστατούντος του αρχιμανδρίτη Φίλιππου Χαμαριά. Η εικόνα της Ελεήστριας βρέθηκε στις 22 Ιανουαρίου 1897, ύστερα από συνεχείς εμφανίσεις της Παναγίας στη Μαρία Σταθάκη, κάτοικο Κορώνης.

Στο βραχώδη τόπο όπου βρέθηκε η εικόνα, ανακαλύφτηκαν και άλλες δύο, του Εσταυρωμένου και του Ευαγγελιστή Λουκά. Εικάζεται ότι κάποιος καλόγερος ή ιερωμένος, προκειμένου να τις σώσει από κάποιον ιερόσυλο, τις τύλιξε σε ένα πετραχήλι και τις έκρυψε. Οι εικόνες ήταν γλυπτές, σαν αγαλματίδια. Η σύνθεση και των τριών αποτελούν τη σημερινή εικόνα της Ελεήστριας. Οσον αφορά τη χρονολογία κατασκευής, σύμφωνα με τον Ολλανδό αρχαιολόγο Πέρσον, ανήκουν στον 5ο - 6ο αιώνα μ.Χ., ενώ κάποιοι άλλοι υποστηρίζουν πως κατατάσσονται στην μεταβυζαντινή εποχή. Ο ναός της Παναγίας Ελεήστριας χτίστηκε το 1900 στο σημείο όπου βρέθηκαν οι εικόνες.

Ο δήμαρχος Πύλου-Νέστορος Δημήτρης Καφαντάρης δήλωσε σχετικά: «Με την ευκαιρία της σημερινής εορτής, θα ήθελα να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου χρόνια πολλά σε όλο τον κόσμο. Σήμερα πλήθος κόσμου προσήλθε στον ιερό ναό, για να προσκυνήσει την ιερή εικόνα της Μεγαλόχαρης. Εύχομαι όλοι μας να φωτιστούμε από τις οδηγίες της Εκκλησίας, ώστε να παίρνουμε καλύτερες αποφάσεις, ειδικά στις μέρες μας, που πρέπει να διαλέξουμε το σωστό δρόμο, της ανάπτυξης και της λύτρωσης για την Ελλάδα».