Πέμπτη, 29 Σεπτεμβρίου 2016 14:27

Στέκι νεολαίας δημιουργεί η ΚΝΕ στην Καλαμάτα

Στέκι νεολαίας δημιουργεί η ΚΝΕ στην Καλαμάτα

Εναν πολυχώρο δημιουργίας - στέκι νεολαίας εγκαινιάζει την 1η Οκτωβρίου, στις 6 το απόγευμα, στην Καλαμάτα η Τομεακή Οργάνωση Μεσσηνίας της ΚΝΕ, στη συμβολή των οδών Αριστοδήμου και Παπατσώνη στην πλατεία του Αγίου Νικολάου.

Στην εκδήλωση των εγκαινίων θα απευθύνει χαιρετισμό ο Νίκος Αμπατιέλος, γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ και θα μιλήσει ο Τάσος Αντωνίου, γραμματέας του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου.

Ο Μιλτιάδης Κουτίβας, μέλος του Γραφείου Περιοχής Πελοποννήσου της ΚΝΕ, ενημέρωσε χθες ότι «το στέκι θα έχει την ονομασία "Μικρόβιο - Πολυχώρος Δημιουργίας της ΚΝΕ"», καθώς "Μικρόβιο" έλεγαν το Γιώργο Βουβαλέα, γραμματέα της ΕΠΟΝ Μεσσηνίας, επειδή ήταν μικρόσωμος, αλλά και επειδή όποιον πλησίαζε τον μπόλιαζε με το “μικρόβιο” του κομουνισμού. 

Παρατήρησε ότι ένας τέτοιος χώρος είναι «για μας που είμαστε ανήσυχοι, που δε μας ταιριάζει μια ζωή στον καναπέ.

Στην ενημέρωση παρούσα ήταν και η Βάσια Αντωναροπούλου, μέλος της ΚΝΕ.

Ο Γιώργος Βουβαλέας γεννήθηκε το 1924 στην Καλαμάτα και υιοθετήθηκε από τον θείο του στην Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσε σε πλούσιο σπίτι, μαθαίνοντας Γερμανικά, Γαλλικά και πιάνο. Μετά το θάνατο του θείου του ξαναγυρνά στην Καλαμάτα, όπου μέσα σε μεγάλη φτώχεια, συμμετείχε στους μαθητικούς αγώνες όσο βρισκόταν στο Λύκειο της πόλης. Δημοσίευσε, από μαθητής ακόμα, πολλά άρθρα στις εφημερίδες "Ελεύθερη Μεσσηνία" και "Θάρρος" για την εκπαίδευση της νεολαίας, τα στέκια νεολαίας κλπ καθώς και επαναστατικά διηγήματα. Γίνεται μέλος της Ομοσπονδίας Κομμουνιστικών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). 

Στα τέλη του 1941 πέρασε στην αντίσταση και μαζί με άλλους δύο συναγωνιστές του δημιούργησαν τη «γιάφκα» που βρισκόταν στην Πλατεία Αγ. Νικολάου (κάτω από το κατάστημα Ντεκελέ) όπου χρησιμοποιούνταν για διάφορες δουλειές της παρανομίας (συσκέψεις, σύνταξη προκηρύξεων, το βράδυ συνθήματα στους τοίχους κλπ.). Το 1944 αναδείχθηκε σε Γραμματέα του Συμβουλίου της ΕΠΟΝ Μεσσηνίας και μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Πελοποννήσου. 

Συνελήφθη τον Ιούνιο του 1947 και στις 17 Αυγούστου, όταν είχε δραπετεύσει από τα κρατητήρια, τον σκότωσαν τα όργανα της ασφάλειας Καλαμάτας, στο κτήμα των αδερφών Γαραζιώτη, στην περιοχή Μπαριάμαγα.