Τρίτη, 08 Νοεμβρίου 2016 18:52

Μια υπογραφή μένει για το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων στα Δικαστήρια της Καλαμάτας

Γράφτηκε από την
Μια υπογραφή μένει για το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων στα Δικαστήρια της Καλαμάτας

Μια υπογραφή που εκκρεμεί στο υπουργείο Δικαιοσύνης κρατά ακόμη κλειστό το Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων στα Δικαστήρια της Καλαμάτας. Και παρόλο που το γραφείο αναμενόταν να επαναλειτουργήσει αυτό το μήνα, τα δυσκίνητα γρανάζια της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν λένε να κινηθούν για τις τελικές υπογραφές. 

Η "Ε" μίλησε με τη βουλευτή Μεσσηνίας Γιώτα Κοζομπόλη, η οποία αισιοδοξεί ότι θα ξεπεραστούν και τα τελευταία διαδικαστικά προβλήματα. Αλλωστε, όπως είπε η βουλευτής, η μετακίνηση της κοινωνικής λειτουργού Αγγελικής Ρουμελιώτου από το Κέντρο Υγείας Μεσσήνης στο Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων εγκρίθηκε από τα αρμόδια υπηρεσιακά συμβούλια των υπουργείων Υγείας και Δικαιοσύνης. Κι αφού καθαρογραφεί και η απόφαση μετακίνησης και πάρει την υπογραφή του γ.γ. Σωφρονιστικής και Αντεγκληματικής Πολιτικής Ευτύχη Φυτράκη, το κλειστό από το 2011 Γραφείο Επιμελητών Ανηλίκων θα επαναλειτουργήσει. Βέβαια, σημειώνουμε εμείς, δεν είναι καθόλου τιμητικό για ένα ευρωπαϊκό κράτος να ξεκινά μια διαδικασία από την περασμένη άνοιξη και να περνά από ένα Γολγοθά υπηρεσιακών συμβουλίων και υπογραφών για να βρεθεί τώρα στο τελικό στάδιο. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της "Ε", το πρώτο κώλυμα παρουσιάστηκε στην 6η ΥΠΕ, γιατί δεν είχαν στελεχωθεί τα υπηρεσιακά συμβούλια για την απαραίτητη γνωμοδότηση -ύστερα έπρεπε να εγκρίνει την μετακίνηση της κοινωνικής λειτουργού το υπουργείο Υγείας κι έπειτα το υπουργείο Δικαιοσύνης, για να φτάσουμε στο τελευταίο στάδιο των υπογραφών από τρία υπουργεία: Υγείας, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών.

Εν τω μεταξύ όσο διαρκούν αυτές οι καθυστερήσεις το Δικαστήριο Ανηλίκων στην Καλαμάτα εξακολουθεί να συνεδριάζει τακτικότατα, με πληθώρα τέτοιων υποθέσεων να βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Η έλλειψη μάλιστα μόνιμου επιμελητή ανηλίκων έχει προκαλέσει σοβαρές δυσχέρειες, τόσο στον τρόπο που η δικαιοσύνη αντιμετωπίζει τον ανήλικο παραβάτη όσο και στην επιβολή των αναμορφωτικών μέτρων από το δικαστήριο. Και όλα αυτά σε μία εποχή που το φαινόμενο της παραμέλησης και κάθε μορφής κακοποίησης παιδιών παίρνει όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις, ενώ παράλληλα παρατηρείται σημαντική αύξηση της νεανικής παραβατικότητας.

 Ν.Κ.


NEWSLETTER