Κυριακή, 05 Μαρτίου 2017 09:07

Καλαθοπλεκτική με εφημερίδες από την Αγγελική Ψαρρέα-Καλογιάννη στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Καλαθοπλεκτική με εφημερίδες από την Αγγελική Ψαρρέα-Καλογιάννη στην Καλαμάτα (βίντεο-φωτογραφίες)

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι η εφημερίδα έχει χρόνο ζωής... μία μόλις ημέρα. Τα νέα της αμέσως μετά παλιώνουν και ίσως δεν ενδιαφέρουν κανέναν.

Το χαρτί της κιτρινίζει, οι φωτογραφίες της επικαιρότητας ξεθωριάζουν, και αξία έχουν μόνο όσες εφημερίδες κρατιούνται σε αρχεία. Ομως, η Αγγελική Ψαρρέα-Καλογιάννη, που μένει στην Καλαμάτα, ανακάλυψε έναν τρόπο να δίνει ζωή στο χαρτί της εφημερίδας για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. 

Στο πρώτο άκουσμα της καλαθοπλεκτικής με χαρτί εφημερίδας, οι περισσότεροι ίσως νομίσουν ότι πρόκειται για την ιδιαίτερα διαδεδομένη τεχνική του παπιέ μασέ. Η Αγγελική όμως έφερε στην Καλαμάτα έναν άλλον τρόπο δουλειάς, τον οποίο έμαθε αποκλειστικά μέσα από βιντεάκια του YouTube. Τα ανακάλυψε τυχαία. Μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις, αυτά ήταν στα... Ρώσικα και δεν τα καταλάβαινε, μόνο κοίταζε την εικόνα. Αργότερα έψαξε μεταφραστή για να καταλάβει τι έλεγαν οι τεχνίτες της μακρινής αυτής χώρας. 

Πρόκειται για ένα δύσκολο χόμπι, αφού προϋποθέτει να τυλίξεις αρχικά λωρίδες εφημερίδας γύρω από μια βελόνα πλεξίματος και να τα κάνεις πολλά πολλά λεπτά μασουράκια. Αυτά με τη σειρά τους θέλουν κόλλημα στην άκρη για να μην ανοίξουν, και μετά βάψιμο με χρώματα ζαχαροπλαστικής ή ρούχων. Αμέσως μετά είναι έτοιμα για πλέξη. 

Τα σχέδια και οι ιδέες είναι άπειρες. Αν και δεν μπορεί να το φανταστεί εύκολα κανείς, με τα μασουράκια αυτά κανείς μπορεί να φτιάξει καλάθια φρούτων, ποτών, καπέλα διακοσμητικά αλλά και χρηστικά, μπουκάλες για ντεκόρ, χαρτοπετσετοθήκες, βάσεις για ρολό κουζίνας, χριστουγεννιάτικα δεντράκια, στολίδια κρεμαστά, πέταλα για γούρι, παπουτσάκια για διακόσμηση αλλά και αποθηκευτική χρήση, βάζα... Μόλις τα αντικείμενά της πάρουν μορφή, η Αγγελική πρέπει να τους περάσει χρώμα και λούστρο, ανάλογα με το σχέδιο και την έμπνευση. Κατόπιν, πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα ώσπου να στεγνώσουν καλά - και μετά... είναι σχεδόν αθάνατα. Μπορούν να καθαριστούν, να πλυθούν και να μην πάθουν απολύτως τίποτα, αφού το χαρτί είναι αδιαβροχοποιημένο. 

Μια άλλη ενδιαφέρουσα κατασκευή της έχει γίνει από ντεκουπάζ πάνω σε γυαλί με... φίλτρα καφέ! Αυτός είναι ένας άλλος τομέας δουλειάς, σαφώς πιο εύκολος από την εφημερίδα.

Οπως καταλαβαίνει λοιπόν κανείς δεν είναι πάντα απλό η Αγγελική να ολοκληρώσει ένα έργο της. Οπως λέει η ίδια, χρειάζεται ηρεμία και καλή διάθεση, αλλιώς η κατασκευή «δεν βγαίνει». Είναι πάλι άλλες φορές, που με το πλέξιμο τα ξεχνάει όλα. Είναι η «θεραπεία» της, όπως δηλώνει στην "Ε".

Η Αγγελική ονειρεύεται κάποια στιγμή να εισαγάγει αυτή την τεχνική στα σχολεία. Θα ήθελε να δει κυρίως τα παιδιά με ειδικές ανάγκες να μαθαίνουν την τέχνη, γιατί όπως έχει δει στα βίντεο και όπως πιστεύει από την εμπειρία της, θα τους έκανε πολύ καλό να ασχοληθούν με κάτι τόσο δημιουργικό. 

Δεν έχει πουλήσει μέχρι στιγμής πράγματά της, απλώς τα χαρίζει σε αγαπημένα της πρόσωπα. Επόμενος στόχος της είναι να φτιάξει μια ολόκληρη βιβλιοθήκη με αυτή την τεχνική. Αυτό θα της άρεσε πάρα πολύ. Εχει δει στο Ιντερνετ ένα ξενοδοχείο, που στο πλαίσιο του εναλλακτικού - οικολογικού του προφίλ έχει κομοδίνα και κεφαλάρια αποκλειστικά... χάρτινα!

Η Αγγελική είναι μια άξια γυναίκα που αγαπά πολύ το σπίτι και το νοικοκυριό. Ολα αυτά τα χρόνια, η δουλειά της ήταν να κάνει κοφτά κεντήματα. Μία επίσης δύσκολη και κουραστική τεχνική, που όμως με τον καιρό ατόνησε, γιατί πέρασε η μόδα και οι γυναίκες δεν έκαναν τόσο πολλές παραγγελίες όσο παλιότερα. Ετσι συνεχίζει τώρα με τη νέα της αγάπη, το χαρτί και το πλέξιμο, χωρίς ακόμα να έχει αποφασίσει αν θα κάνει κάποια επαγγελματική κίνηση. Φαίνεται πως η ικανοποίηση του αποτελέσματος και η χαρά του δωρίζειν, μέχρι στιγμής τη γεμίζουν με ψυχικά αποθέματα και ηρεμία! 

Είναι όμως τόσο όμορφα και χρήσιμα τα έργα της, που πρέπει να τα βγάλει στην αγορά. Δεν είναι κακό, παράλληλα με την τέχνη να υπάρχει και το ανάλογο κέρδος. 

 

• Αν κάποιος θέλει να δει περισσότερες φωτογραφίες από τα έργα της Αγγελικής, μπορεί να μπει στο Facebook, στη σελίδα: Καλαματιανές Χάρτινες Δημιουργίες Αγγελικής Ψαρρέα-Καλογιάννη. 

 

 


NEWSLETTER