Πέμπτη, 20 Απριλίου 2017 19:50

Σύνδεση με τον βιολογικό της Καλαμάτας ζητούν σε χωριά του πρώην Δήμου Αρφαρών

Σύνδεση με τον βιολογικό της Καλαμάτας ζητούν σε χωριά του πρώην Δήμου Αρφαρών

Την κατασκευή κεντρικού αγωγού αποχέτευσης από τα χωριά της περιοχής προς το βιολογικό καθαρισμό της Καλαμάτας, ζητεί η Αμφικτιονία των Πολιτιστικών Συλλόγων Αγίου Φλώρου, Πηδήματος, Αριοχωρίου και Πλατύ.

Το αίτημα αυτό απευθύνει με έγγραφό της στα υπουργεία Εσωτερικών και Περιβάλλοντος, την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Καλαμάτας.

Στο έγγραφό της η Αμφικτιονία σημειώνει ότι ο αγωγός αυτός «θα δώσει τη δυνατότητα εξυγίανσης των πηγών και ποταμών, καθώς και του υδροφόρου ορίζοντα της περιοχής που πρέπει να προστατευτούν από ρυπάνσεις και μολύνσεις».

Εξηγεί πως «αυτό πρέπει να γίνει για όλα τα παραπάνω χωριά, όχι μόνο για λόγους περιβαλλοντικούς, πολιτισμού και υγιεινής, αλλά γιατί επιπλέον γειτονεύουν ή εφάπτονται πηγών, αρτεσιανών, γεωτρήσεων και ποταμών».

Εκτιμά πως «το κόστος της λύσης με κεντρικό αγωγό για όλους προς το βιολογικό της Καλαμάτας είναι πολύ μικρότερο των επιχειρούμενων κατά τόπους λύσεων, που δεσμεύουν και καταστρέφουν τεράστιες περιοχές με μεγάλη συνεισφορά σε πολλούς τομείς της οικονομίας».

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο αναφέρεται ότι: 

«Στον Αγιο Φλώρο η επιχειρούμενη κατασκευή μονάδας επεξεργασίας λυμάτων δε συνάδει με το χώρο αισθητικά, περιβαλλοντικά, οικονομικά και πολιτιστικά, βρίσκεται κοντά στις πηγές, -από όπου υδρεύεται και αρδεύεται μεγάλο μέρος της Μεσσηνίας-, στην κοίτη του ποταμού, στα σπίτια, σε χώρους εστίασης, αλλά και στον αρχαιολογικό χώρο. Στο Πήδημα αναβλύζουν πηγές από όπου υδρεύεται η Καλαμάτα και το ίδιο το χωριό. Επίσης, από τα νερά των πηγών αυτών υδρεύεται και αρδεύεται μεγάλο μέρος των γύρω χωριών».

Η ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Στο Δημοτικό Συμβούλιο της Μεγάλης Τρίτης, ο δήμαρχος Καλαμάτας Π. Νίκας, απαντώντας σε σχετική ερώτηση της μειοψηφίας, επεσήμανε ότι το επόμενο διάστημα πρόκειται να ξεκινήσει το έργο του κόμπακτ βιολογικού καθαρισμού στον Αγιο Φλώρο.

«Θα γίνουν βιολογικοί καθαρισμοί εκεί που υπάρχουν νερά, και στο Πήδημα δηλαδή», παρατήρησε ο δήμαρχος και υπενθύμισε ότι το έργο αποχέτευσης του Αγίου Φλώρου έχει πληρωθεί 3 φορές, λόγω κακοτεχνιών.

Ακόμα, ο κ. Νίκας εξέφρασε τη δυσφορία του που ο μοναδικός βιολογικός που δουλεύει ικανοποιητικά στη Μεσσηνία, είναι αυτός της Καλαμάτας. «Και από τη Γιάλοβα φέρνουν τα λύματα στην Καλαμάτα, γιατί δεν έχουν γίνει συνδέσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Γ.Σ.