Τρίτη, 26 Σεπτεμβρίου 2017 13:13

Καλαμάτα: Από Τουρκία για Ιταλία ταξίδευαν οι 63 μετανάστες (βίντεο)

Καλαμάτα: Από Τουρκία για Ιταλία ταξίδευαν οι 63 μετανάστες (βίντεο)

Κοντά στην Αμοργο μετεπιβιβάστηκαν οι 63 παράτυποι μετανάστες (45 άνδρες και 18 ανήλικα αγόρια από το Πακιστάν) στο κλεμμένο ιστιοφόρο "Pyrrha", σημαίας Αυστρίας.

Οπως έγραψε η "Ε", η κλοπή του ιστιοφόρου δηλώθηκε την περασμένη Παρασκευή από την ιδιοκτήτρια εταιρεία με έδρα στη Μαρμαρίδα της Τουρκίας και οι ελληνικές λιμενικές αρχές το αναζητούσαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, το σκάφος νοικιάστηκε από δύο Λευκορώσους οι οποίοι δήλωσαν ως προορισμό τη Ρόδο. Οι έρευνες της αρμόδιας Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής είχαν πάντως ως αποτέλεσμα το "Pyrrha" να εντοπιστεί γρήγορα. Με τη συνδρομή και ελικοπτέρου, δύο περιπολικά και ναυαγοσωστικό του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισαν το απόγευμα του Σαββάτου, 40 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά της νήσου Βενέτικο, το κλεμμένο ιστιοφόρο. Ετσι, οι 63 Πακιστανοί που επέβαιναν σε αυτό, μαζί και οι δύο Ουκρανοί χειριστές του σκάφους, ηλικίας 35 και 36 χρόνων, οδηγήθηκαν ξημερώματα Κυριακής στο λιμάνι της Καλαμάτας. 

Οι παράτυποι μετανάστες ξεκίνησαν το ταξίδι τους με άλλο σκάφος από ακτή της Τουρκίας και είχαν προορισμό την Ιταλία. Οπως προέκυψε από την προανάκριση που διεξήγαγε το Κεντρικό Λιμεναρχείο Καλαμάτας, οι δύο Ουκρανοί ήταν οι χειριστές του ιστιοφόρου και χθες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία Πειραιά και τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για παράνομη μεταφορά μεταναστών. Οι φερόμενοι ως διακινητές των 63 Πακιστανών ζήτησαν και πήραν προθεσμία για να απολογηθούν σήμερα στις ανακριτικές αρχές του Πειραιά. 

Εν τω μεταξύ, η εισαγγελική αρχή διέταξε την αποχή των 63 παράτυπων μεταναστών από την ποινική δίωξη για παράνομη είσοδο στη χώρα και χθες νωρίς το απόγευμα ξεκίνησε από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μεσσηνίας η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διοικητικής απέλασης για τους ενήλικες. Για τους 18 ανήλικους, επειδή είναι ασυνόδευτοι, θα τηρηθεί ειδική διαδικασία και με διάταξη εισαγγελέα αναμένεται να μεταφερθούν σε ανοιχτές δομές φιλοξενίας. Μέχρι τότε θα συνεχίσουν να φιλοξενούνται στην παλιά Νοσηλευτική Σχολή, στο νέο Δημαρχείο Καλαμάτας. 

 Ν.Κ.