Πέμπτη, 16 Νοεμβρίου 2017 08:58

Συνεδριάσεις για τους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα: Δεν αποκλείονται και στη Μεσσηνία καταστροφές 

Συνεδριάσεις για τους κινδύνους από καιρικά φαινόμενα: Δεν αποκλείονται και στη Μεσσηνία καταστροφές 

 

Για μια ακόμα χρονιά στις συνεδριάσεις των Συντονιστικών Τοπικών Οργάνων Πολιτικής Προστασίας της Μεσσηνίας για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από βροχές και χιόνια γίνεται καταγραφή των προβλημάτων και… απόσειση ευθυνών, ώστε τα πρακτικά να χρησιμοποιηθούν ως άλλοθι σε περίπτωση καταστροφών.

Χθες την ίδια ώρα που στην πλημμυρισμένη Μάνδρα πνίγονταν 15 άνθρωποι, συνεδρίαζε το Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, αλλά τα όσα ακούστηκαν κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά ήταν, αφού οι συμμετέχοντες δεν μπορούν να αποκλείσουν το ενδεχόμενο μεγάλων καταστροφών από έντονα καιρικά φαινόμενα. 

ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ 

Προτεραιότητα σε ρέματα και χειμάρρους κοντά σε κατοικημένες περιοχές και για την προστασία των δύο αεροδρομίων (πολιτικού και πολεμικού), ζητήθηκε χθες στο Συντονιστικό Τοπικό Οργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας. Επισημάνθηκαν, επίσης, τα σοβαρά προβλήματα με τα μπαζωμένα ρέματα και με την απορροή ομβρίων στην 1η επαρχιακή οδό, τον κεντρικό δρόμο της Μάνης.

Η αντιπεριφερειάρχης Ελένη Αλειφέρη ανέφερε ότι “έχουμε εξαντλήσει τις δυνατότητές μας σε πόρους και διαθέσιμα μέσα, αλλά ποτέ δεν θα είμαστε πλήρεις”. Παρατήρησε πως “η Περιφέρεια δεν έχει αρμοδιότητα επέμβασης σε ρέματα και χειμάρρους, αλλά όταν υπάρχει κίνδυνος, επεμβαίνει”. Ζήτησε προτεραιότητα σε ρέματα και χειμάρρους κοντά σε κατοικημένες περιοχές και για την προστασία των δύο αεροδρομίων.

Ο μηχανικός της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων στην Π.Ε. Κυριάκος Μπεχράκης υποστήριξε ότι έγινε “μεγάλο έργο καθαρισμού ποταμών και χειμάρρων μετά τις πλημμύρες του περσινού Σεπτεμβρίου” και αναφέρθηκε στη μεγάλη εργολαβία καθαρισμού των 2 εκ. ευρώ στο Δήμο Οιχαλίας. Για το αεροδρόμιο παραδέχθηκε τα προβλήματα από τη Λυγδού και την προσαγωγό διώρυγα του ΓΟΕΒ. Ενημέρωσε ότι “έχουμε καθαρίσει 1 χιλιόμετρο στη Λυγδού κι έχουμε υπόψη μας να συνεχίσουμε” και πρόσθεσε πως “ίσως χρειαστεί ανάχωμα από την Πολεμική Αεροπορία. Εχει καθαριστεί στο μεγαλύτερο μέρος του ο Αρις”.

Ο αντιδήμαρχος Καλαμάτας Θανάσης Βασιλόπουλος ρώτησε “ποιος είναι υπεύθυνος για το φράγμα του Παμίσου στον Αρι”. Ο κ. Μπεχράκης απάντησε ότι “το φράγμα το διαχειρίζεται ο ΓΟΕΒ, έχει εμπειρία και άτομα που ασχολούνται με αυτό”.

Για να προλάβουμε περαιτέρω συζήτηση για την περσινή πλημμύρα και τις καταστροφές που προκάλεσε το φράγμα, η κ. Αλειφέρη είπε “να μην μπαίνουμε στην παραφιλολογία ανοιχτές - κλειστές θύρες, ήταν η ένταση του φαινομένου”.

Ο δασάρχης Καλαμάτας Σπύρος Κατσίποδας παρατήρησε ότι “δεν υπάρχουν μηχανήματα. Τα 2 από τα 3 που έχουμε, είναι χαλασμένα και είναι πολύ δύσκολο να επισκευαστούν. Εχουμε χειριστή και χρειαζόμαστε ένα JCB για να κάνουμε μικροπαρεμβάσεις”. Στάθηκε στα μικρά μπαζωμένα ρέματα στα χωριά και είπε ότι “όλοι ρίχνουν μπάζα και κλαριά στα ρέματα απ’ όταν έκλεισαν οι μικρές χωματερές στα χωριά”.  Ζήτησε, ακόμα, “όταν κόβονται δέντρα, να είμαστε ενημερωμένοι. Τα πάντα προβλέπονται, δεν απαγορεύονται”.  

Ο αντιδήμαρχος Μεσσήνης Κώστας Γεωργακόπουλος παρατήρησε ότι “η περσινή 7η Σεπτεμβρίου μας έχει κάνει σοφότερους, παρότι αντιμετωπίσαμε δυσκολία, γιατί δεν ήταν ξεκάθαρες οι αρμοδιότητες για ρέματα και ποτάμια”. Ζήτησε καθαρισμό της Μαυροζούμενας από τη Βαλύρα έως τον Πάμισο και ανέφερε ότι “τα χρήματα που έχουμε για την πολιτική προστασία, είναι λίγα και το θέμα των σκουπιδιών στα ρέματα είναι μεγάλο”.

Η εργολάβος Αγγελική Μπαρούνη, ανάδοχος του έργου των 2 εκ. ευρώ στο Δήμο Οιχαλίας, ανέφερε ότι πρόβλημα αποτελούν τα μεγάλα δέντρα στις κοίτες των ποταμών. Γι’ αυτά ο δασάρχης, πάντως, συναίνεσε στην απομάκρυνσή τους.

Η Ιουλία Εξαρχουλέα, υπηρεσιακό στέλεχος του Δήμου Δυτικής Μάνης, ενημέρωσε ότι χθες, λόγω της κακοκαιρίας, υπήρξε σοβαρό πρόβλημα στη Μηλέα, σε αγροτικό δρόμο, όπου έφυγε τοίχος αντιστήριξης. Σημείωσε ότι υπάρχει πολύ σοβαρό πρόβλημα στην 1η επαρχιακή οδό και ζήτησε να γίνει κάτι με την απορροή ομβρίων στου “Φονέα”, στα όρια του Δήμου Καλαμάτας και ανάμεσα σε Στούπα - Αγιο Νικόλαο, όπου μπορεί να κοπεί η κυκλοφορία και γι’ αυτό έχει ενημερώσει και η Αστυνομία. Για τα μπάζα στα ρέματα επεσήμανε ότι υπάρχουν αδειοδοτημένες μονάδες διαχείρισης μπάζων στο Σταυροπήγιο και την Οιχαλία.

Ο προϊστάμενος του Τμήματος Συγκοινωνιακών Δομών της Δ.Τ.Ε. της Π.Ε. Μεσσηνίας Σταύρος Καρτερολιώτης ανέφερε ότι “υπάρχει πρόβλημα με ιδιώτες που έχουν σκεπάσει σχάρες απορροής” και αποκάλυψε πως “καταδικαστήκαμε, γιατί δεν τσιμεντάραμε ρέμα και απλά το καθαρίσαμε, όπως έπρεπε”.

Γ.Σ.