Τετάρτη, 13 Δεκεμβρίου 2017 07:54

Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και αύριο στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από τον
Δύο απεργιακές συγκεντρώσεις και αύριο στην Καλαμάτα

 

 

Δύο συγκεντρώσεις -ως συνήθως, δηλαδή- θα γίνουν στην Καλαμάτα αύριο Πέμπτη 14 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας που έχει προκηρυχθεί, ως διαμαρτυρία για τα προβλεπόμενα από την τρίτη αξιολόγηση μέτρα, τον προϋπολογισμό του 2018, αλλά και τον επικείμενο νόμο που καθορίζει τις προϋποθέσεις σχετικά με την λήψη απόφασης για απεργία.

Η πρώτη, χρονικά, συγκέντρωση είναι αυτή που οργανώνει η Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, στις 10 αύριο το πρωί, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, ενώ μισή ώρα αργότερα έχει προγραμματιστεί, έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας (ΕΚΚΑ), στην Αριστομένους, η συγκέντρωση που οργανώνειτο ΕΚΚΑ από κοινού με το Νομαρχιακό Τμήμα Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης την οποία έχουν εξαγγείλει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

“ΠΡΩΤΟΦΑΝΕΙΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ”

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί πλέον να αντισταθεί σε οτιδήποτε αντιλαϊκό και αντεργαστικό τής επιβάλλουν οι δανειστές και οι τοκογλύφοι, θα είναι βαρύτατο το τίμημα της τρίτης αξιολόγησης για την ελληνική κοινωνία» υποστήριξε χθες Τρίτη, σε συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρός του Εργατικού Κέντρου Σωτήρης Τσώνης, καλώντας σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση έξω από το κτήριο του ΕΚΚΑ, αύριο Πέμπτη στις 10.30 το πρωί.

Ο ίδιος έκανε λόγο για «πρωτοφανείς ενέργειες» εκ μέρους της κυβέρνησης, αναφερόμενος στην απόπειρα «εν μια νυκτί να περιορίσει το δικαίωμα της απεργίας», όπως επίσης στο “ξεπούλημα μονάδων της ΔΕΗ, το οριστικό ξεπούλημα των Ελληνικών Πετρελαίων”, αλλά και στην «έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακόμα και της πρώτης κατοικίας, με αυτεπάγγελτη δίωξη σε όσους επιχειρούν να τους εμποδίσουν, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και παλιοί σύντροφοι της κυβέρνησης, που μαζί έλεγαν το σύνθημα "κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη”».

Στην απλήρωτη εργασία και την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων των εργαζομένων αναφέρθηκε από την πλευρά του ο γραμματέας του ΕΚΚΑ Γιώργος Κανέλλης.

Εξ άλλου, ο πρόεδρος του Ν.Τ. Μεσσηνίας της ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Φαββατάς, απηύθυνε κι αυτός κάλεσμα στην συγκέντρωση αύριο Πέμπτη, στις 10.30 το πρωί, έξω από το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας.

Οπως σημείωσε, μεταξύ άλλων, «τα τελευταία οκτώ χρόνια όλοι οι εργαζόμενοι βιώνουμε έναν εργασιακό Μεσαίωνα. Ακόμα και τα στοιχειωδέστερα εργασιακά δικαιώματα καταστρατηγούνται, ενώ η ανασφάλεια συνεχώς διογκώνεται». Επισήμανε, ακόμα ότι πρέπει να υπάρξει «πάγωμα των πλειστηριασμών για την πρώτη κατοικία εργαζόμενων που αδυνατούν να πληρώσουν», «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου για τη συνταξιοδότηση των δημοσίων υπαλλήλων που εμπεριέχει μεγάλες αδικίες» - τονίζοντας ότι δεν θα γίνει δεκτή «καμία αλλαγή στο συνδικαλιστικό νόμο, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο οργανωτικός γραμματέας ΝΤ Μεσσηνίας ΑΔΕΔΥ Δημήτρης Πραττης, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι «με τα μνημόνια και τα δάνεια της τρόικας ισοπεδώθηκε η κοινωνία».

“ΕΙΝΑΙ ΑΔΙΣΤΑΚΤΟΙ”

Μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Καλαμάτα, στην πλατεία 23ης Μαρτίου, αύριο Πέμπτη, στις 10 το πρωί, ζήτησε το μέλος της Γραμματείας Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ Παναγιώτης Κουφαλάκος, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση, τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στους «συμβιβασμένους συνδικαλιστές» και επισημαίνοντας, παράλληλα, όσον αφορά την πρώτη:

«Είναι αδίστακτοι, προσπάθησαν σαν τους κλέφτες να φέρουν με τροποποίηση, σε ένα άσχετο νομοσχέδιο, τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας. Οποιος αγγίξει το δικαίωμα αυτό θα μας βρει μπροστά του, είμαστε αδιαπραγμάτευτοι, την ώρα μάλιστα που οι εργαζόμενοι δέχονται εκβιασμούς και απειλές από τη μεγάλη εργοδοσία» δήλωσε, για να παρατηρήσει στη συνέχεια:

«Οι εργαζόμενοι πρέπει να πουν "όχι" στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που βάζουν πλάτη, μέσα από τους "κοινωνικούς διαλόγους" για τη σωτηρία των κερδών του κεφαλαίου. Στις ηγεσίες που δεν έκαναν τίποτα για την επιτυχία της απεργίας, παρά μόνο μια συνέντευξη για να ξεπλύνουν τις αμαρτίες τους».

Τέλος, από την πλευρά του, ο Μάριος Μαραγκάκης, από το συνδικάτο τουρισμού επισιτισμού Μεσσηνίας, δήλωσε ότι «αποτελεί παραμυθι η "δίκαιη" ανάπτυξη», καθώς -όπως είπε- «δεν νοείται ανάπτυξη με ελαστικές σχέσεις εργασίας και απλήρωτη εργασία».

Β.Γ.Μ. 


NEWSLETTER