Παρασκευή, 11 Μαϊος 2018 08:49

Διαμαρτυρία κατά των κατασχέσεων στην Καλαμάτα (βίντεο)

Διαμαρτυρία κατά των κατασχέσεων στην Καλαμάτα (βίντεο)

 

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησε η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας, χθες το πρωί, μπροστά από το κατάστημα της Alpha Bank στην Καλαμάτα (Αριστομένους - απέναντι από την παλιά Αστυνομία), για το γεγονός ότι η συγκεκριμένη όπως και άλλες τράπεζες προχωρούν σε κατάσχεση ακόμη και ακατάσχετων λογαριασμών.

Η Γιώτα Καλομοίρη, που η τράπεζα της πήρε χρήματα από το λογαριασμό της σύνταξης, παρατήρησε ότι “ενώ έφτιαξαν τους νόμους όπως ήθελαν και μας έφτασαν στα όρια της εξαθλίωσης, καταπατούν τους νόμους χωρίς καμία αιδώ”. Επέκρινε δριμύτατα τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών και επέρριψε ευθύνες στο διευθυντή του καταστήματος και στο νομικό τμήμα της ΔΟΥ Καλαμάτας. Ανέφερε ότι ενώ υπάρχει ακατάσχετο 1.250 ευρώ, της πήραν από τα 870 ευρώ της σύνταξης τα μισά. Προέτρεψε “να βγούμε στο δρόμο και καθημερινά να γίνονται τέτοιες ενέργειες, με πραγματικό κλείσιμο και όχι συμβολικό” - και δήλωσε απογοητευμένη πως “δεν μπορούμε να ζήσουμε, να κάνουμε όνειρα”.

Ο Θανάσης Πετράκος, στέλεχος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, παρατήρησε ότι “η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων μαζί με τις τράπεζες λειτουργούν ως κράτος εν κράτει”. Επέκρινε το γεγονός ότι για τις τράπεζες “η σύνταξη ανήκει και στο σύζυγο, κι αν χρωστάει σου παίρνουν από τη σύνταξη”. Εκανε λόγο για “παραβίαση του Συντάγματος, για πολιτική αλητεία και πολιτική αθλιότητα” και δήλωσε πως “είμαστε εδώ για να συμπαρασταθούμε στον πολίτη που αγωνίζεται”.

Ο Γιώργος Τζαμουράνης, στέλεχος της Επιτροπής Αλληλεγγύης, είπε πως οι οφειλές προς το Δημόσιο (στην περίπτωση του συζύγου της κ. Καλομοίρη) δεν οφείλονται σε έκλυτη ζωή, αλλά στο γεγονός ότι καθυστερούν 2 χρόνια να του δώσουν τη σύνταξη. Εκανε λόγο για “κοινωνική δικτατορία που έχει επιβληθεί στον τόπο μας” και παρατήρησε ότι “με τον αγώνα οι εργαζόμενοι θα επιβάλουν λύσεις, για να επιβιώσουν”.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=rgv4mJDezGs}

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Αλληλεγγύης και Αγώνα Μεσσηνίας καταγγέλλει “το γενικευμένο τσουνάμι των κατασχέσεων στο οποίο επιδίδονται οι ΑΑΔΕ (Εφορίες) και οι τράπεζες”και σημειώνει:

“Κατάσχουν καταθέσεις, μισθούς, συντάξεις, επιδόματα κλπ. ακόμα και ακατάσχετων λογαριασμών. Καταγγέλλουμε τις τράπεζες, και πρώτα απ’ όλες την Alpha Bank, οι οποίες προχωρούν ακόμη και σε παράνομες κατασχέσεις λογαριασμών, όπως έγινε τον Απρίλιο για πάρα πολλούς συνταξιούχους. Παρότι ο νόμος είναι ρητός και κατηγορηματικός για ακατάσχετο έως 1.000 ευρώ για σύνταξη και 1.250 ευρώ για κατάθεση ανά φυσικό πρόσωπο, σε ατομικό ή κοινό λογαριασμό, η Alpha Bank προχώρησε, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΔΟΥ Καλαμάτας), σε κατάσχεση της μισής σύνταξης των 800 ευρώ σε πάρα πολλούς συνταξιούχους και τα απέδωσε στο Δημόσιο -όπως π.χ. στην κ. Γιώτα Καλομοίρη- κάνοντας παρανομία. Ερμήνευσε αυθαίρετα και παράνομα ότι η σύνταξη δεν ανήκει στη δικαιούχο, αλλά ανήκει και στους δύο συζύγους κατά το ήμισυ! Αυτό όμως ήταν μια καραμπινάτη παρανομία και η Εισαγγελία Καλαμάτας ξεκίνησε αυτεπάγγελτα τη διαδικασία έρευνας για ποινικές ευθύνες της τράπεζας.

Το τρίτο μνημόνιο που ψήφισαν από κοινού ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ και ΑΝΕΛ, μετέτρεψε τις Εφορίες σε Ανεξάρτητη Αρχή και τις παρέδωσε στην τρόικα και τις τράπεζες σε ξένα funds.

Σήμερα 2.300.000 φορολογούμενοι, με οφειλές από 500 μέχρι 2.000 ευρώ στο Δημόσιο, υφίστανται καθημερινές κατασχέσεις λογαριασμών και κινδυνεύουν να χάσουν ακόμα και τα σπίτια τους, ενώ οι πραγματικοί μεγαλοφειλέτες και μεγαλοφοροφυγάδες των λιστών Λαγκάρντ κλπ. παραμένουν στο απυρόβλητο”.

Γ.Σ.