Δευτέρα, 25 Φεβρουαρίου 2019 14:37

Ομιλία Χαλβατσιώτη στο Ναύπλιο

Γράφτηκε από την

 

Βασικός ομιλητής σε ημερίδα στο Ναύπλιο θα είναι την Παρασκευή 1η Μαρτίου ο επίκουρος καθηγητής Παθολογίας-Διαβήτη (Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική Κλινική - Μονάδα Ερευνας και Διαβητολογικό Κέντρο ΕΚΠΑ, ΠΓΝ «Αττικόν»), Παναγιώτης Χαλβατσιώτης.

Ο τίτλος της ομιλίας του Μεσσηνίου επίκουρου καθηγητή θα είναι “Μοριακοί Μηχανισμοί Αθλησης: Οξειδωτικό Στρες”.

Η ημερίδα συνδιοργανώνεται από το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Ελλάδος) του Πανεπιστημίου Harvard και τον Δήμο Ναυπλιέων (Δημοτικός Οργανισμός Πολιτισμού, Περιβάλλοντος, Αθλητισμού και Τουρισμού), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Μαραθωνίου Ναυπλίου - και θα γίνει στην αίθουσα διαλέξεων «Οικογένειας Νίκου Μαζαράκη» του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών.

Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Μονάδας Αθλητικής Αριστείας “Sports Excellence” που λειτουργεί υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και με αποκλειστική δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

 

ΣΥΝΤΟΜΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ

Στην ομιλία του, ο Παναγιώτης Χαλβατσιώτης θα αναλύσει τα παρακάτω θέματα:

Το DNA του προϊστορικού ανθρώπου, που έχει μηδαμινές διαφορές με το δικό μας, έδινε τη δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας με τη μορφή λίπους, επειδή η τροφή δεν ήταν απαραίτητα διαθέσιμη καθημερινά. Παράλληλα το εχθρικό για τη ζωή περιβάλλον απαιτούσε παραγωγή θερμότητας από το σώμα και υπήρχε ένα καθεστώς συνεχούς κίνησης, είτε για αναζήτηση τροφής ή για την αποφυγή επιβλαβών και επικίνδυνων καταστάσεων.

Σήμερα το DNA μας, επειδή συνεχίζει να κατευθύνει το σώμα να αποθηκεύει ενέργεια με τη μορφή του λίπους, προσαρμοζόμενο όμως στον σύγχρονο τρόπο ζωής με τρόφιμα υψηλού γλυκαιμικού δείκτη που προσφέρονται πλούσια σε καθημερινή βάση, καθώς και με μειωμένη τη φυσική δραστηριότητα λόγω των αυτοματισμών, έχει οδηγήσει τους πληθυσμούς των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών στην παχυσαρκία με αυξημένη νοσηρότητα.

Η υπερπροσφορά τροφής μεγιστοποιεί την παραγωγή ενδογενών οξειδωτικών σωμάτων, και αφού η μειωμένη φυσική δραστηριότητα αποστερεί από τους ιστούς μας τη φυσική αντιοξειδωτική άμυνα, οδηγούμαστε σε οξειδωτικές βλάβες των ιστών και επομένως στην ανάπτυξη χρόνιων νοσημάτων όπως τα καρδιαγγειακά, ο διαβήτης, η νόσος του Alzheimer και ποικίλα άλλα.

Η επιμελημένη όμως διατροφή για τον περιορισμό του οξειδωτικού φορτίου και η υιοθέτηση προγραμμάτων τακτικής άσκησης, με στόχο την ενεργοποίηση των αντιοξειδωτικών μας λειτουργιών, είναι οι διαδικασίες που απαιτούνται για να ανακτήσουμε την υγεία μας.