Σάββατο, 03 Αυγούστου 2019 11:05

Στην Καλαμάτα 45 μετανάστες: Ολονύχτιο θρίλερ στη θάλασσα με διακινητές

Γράφτηκε από την
Στην Καλαμάτα 45 μετανάστες: Ολονύχτιο θρίλερ στη θάλασσα με διακινητές

Στη θάλασσα έπεσαν προκειμένου να ξεφύγουν, και έμειναν να κολυμπούν για ώρες μέχρι τελικά να τους βρουν, οι δύο Ουκρανοί φερόμενοι ως διακινητές των 43 παράτυπων μεταναστών κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ και 2 από το Ιράν.

Οι μετανάστες είναι 25 άνδρες, 3 γυναίκες, 15 αγόρια και 2 κορίτσια (ανάμεσά τους και 8 ασυνόδευτοι έφηβοι) οι οποίοι φιλοξενούνται στις αποθήκες του λιμανιού της Καλαμάτας.   

Οι 45 μετανάστες έφτασαν στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας λίγο μετά τις 2.30 τα ξημερώματα χθες Παρασκευή. Οι αναζητήσεις είχαν ξεκινήσει όμως από τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης καθώς η Διεύθυνση Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε συνεργασία με στελέχη της Λιμενικής Αρχής Καλαμάτας έψαχναν για ένα ιστιοφόρο γεμάτο παράτυπους μετανάστες στη θαλάσσια περιοχή δυτικά των Κυθήρων.

 

ΕΚΑΝΑΝ ΕΛΙΓΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΝ

Ετσι, δόθηκε εντολή να καταπλεύσει στην ευρύτερη περιοχή του Ταινάρου το πλωτό περιπολικό της Καλαμάτας και 24 ναυτικά μίλια νοτιοδυτικά του ακρωτηρίου εντόπισε και προσέγγισε το ιστιοφόρο. Οι δύο Ουκρανοί χειριστές του, τους οποίους οι λιμενικοί έβλεπαν πάνω στο σκάφος, δεν υπάκουσαν στις εντολές του κυβερνήτη, αλλά ξεκίνησαν επικίνδυνους ελιγμούς, προσπαθώντας επί ώρες αλλάζοντας πορεία να ξεφύγουν. Κοντά στο Βενέτικο χρειάστηκε μάλιστα συνδρομή από το πλωτό περιπολικό σκάφος της Πύλου, ενώ έσπευσε από την Καλαμάτα σκάφος της ΟΑΚ 4×4 Μεσσηνίας με κλιμάκιο στελεχών του Λιμεναρχείου και επικεφαλής τον λιμενάρχη. 

Στο μεταξύ, το μικρό ιστιοπλοϊκό σκάφος το οποίο είχε ξεκινήσει το ταξίδι του από τις ακτές της Τουρκίας και το οποίο ήταν ασφυκτικά γεμάτο με ανθρώπους, έπαθε μηχανική βλάβη ανοιχτά της Κορώνης. Χρειάστηκε λοιπόν, για να συνεχίσει το ταξίδι του προς το λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας να το ρυμουλκήσει το πλωτό της Καλαμάτας, οπότε οι δύο Ουκρανοί φαίνεται ότι βρήκαν την ευκαιρία να γλιστρήσουν στη θάλασσα εκμεταλλευόμενοι το ότι στέκονταν στην πλώρη οι μετανάστες και τους έκρυβαν.

 

ΕΡΕΥΝΕΣ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΔΙΑΚΙΝΗΤΩΝ

Με την άφιξη των μεταναστών στο λιμάνι ξεκίνησαν έρευνες για τον εντοπισμό των δύο Ουκρανών, τόσο από τη στεριά όσο και από τη θάλασσα, με τα περιπολικά σκάφη της Καλαμάτας και της Πύλου και με ιδιωτικά αλιευτικά σκάφη, ενώ απογειώθηκε και αεροπλάνο της δύναμης Frontex.

Οι Ουκρανοί τελικά βρέθηκαν λίγο μετά τις 8 το πρωί της Παρασκευής να κολυμπάνε στη θάλασσα ανοιχτά της Κορώνης, από ένα ιδιωτικό σκάφος το οποίο συμμετείχε στις έρευνες.


NEWSLETTER