Τετάρτη, 15 Αυγούστου 2012 04:30

Ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διαχείριση σκουπιδιών

Γράφτηκε από την
Ευρωπαϊκό σχέδιο για τη διαχείριση σκουπιδιών



Τη σύσταση άτυπης Ομάδας Δράσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης ειδικά για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα προαναγγέλλει ο επικεφαλής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Γενικής Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χούλιο Γκαρσία-Μπουργκές.
Με αποκλειστικές του δηλώσεις στη "Realnews", ο Ευρωπαίος αξιωματούχος κατακρίνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που παίζουν οι ΧΥΤΑ στην ελληνική στρατηγική για τα σκουπίδια, χαρακτηρίζοντας παράλληλα απαράδεκτη την ύπαρξη χωματερών στη χώρα μας. Μάλιστα, αφήνει να εννοηθεί ότι μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει χαριστεί στην ελληνική κυβέρνηση και δεν έχει επιβάλει πρόστιμα για την ύπαρξη χωματερών, λόγω της ζοφερής κατάστασης στα δημοσιονομικά μας.
«Προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι η συγκρότηση ενός νέου συνολικού προγράμματος για τη διαχείριση των απορριμμάτων στην Ελλάδα. Μέχρι τις αρχές φθινοπώρου θέλουμε να έχουμε σχηματίσει μια ομάδα εμπειρογνωμόνων, η οποία θα επισκεφτεί τη χώρα σας και θα έρθει σε επαφές με Ελληνες αξιωματούχους, τόσο από την κυβέρνηση όσο και από τις τοπικές αρχές», δηλώνει ο επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Απορριμμάτων της Κομισιόν.

ΤΡΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

Η «task force για τα σκουπίδια» στην Ελλάδα συστήνεται λόγω της προφανούς σύγκρουσης της ελληνικής στρατηγικής διαχείρισης απορριμμάτων, η οποία επικεντρώνεται στη δημιουργία Χώρων Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, με τις ευρωπαϊκές οδηγίες, που ξεκαθαρίζουν ότι οι ΧΥΤΑ αποτελούν τελευταία επιλογή.
«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ευρωπαϊκή νομοθεσία αναφέρουν με σαφήνεια ότι οι ΧΥΤΑ είναι η χείριστη επιλογή, καθώς έχουν το μεγαλύτερο υγειονομικό και περιβαλλοντικό ρίσκο σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους διαχείρισης των απορριμμάτων. Στην Ελλάδα, δυστυχώς, υπάρχει μια εμπειρία δημόσιας κακοδιαχείρισης και οι πολίτες είναι πολύ καχύποπτοι στην υιοθέτηση νέων τεχνολογιών», ανέφερε ο Μπουργκές, τονίζοντας ότι ένας από τους στόχους των Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων που θα έλθουν στη χώρα μας θα είναι η αλλαγή αυτής της νοοτροπίας, μέσω εφαρμογής πιλοτικών προγραμμάτων σε τρεις περιοχές της Ελλάδας, χωρίς να ξεκαθαρίζει ακόμα ποιες θα είναι αυτές.

ΑΝΑΚΤΗΣΗ ΥΛΙΚΩΝ

«Στόχος μας είναι να αναλάβουμε δράση το συντομότερο δυνατόν, με την εφαρμογή τριών πιλοτικών προγραμμάτων διαχείρισης απορριμμάτων στην Ελλάδα. Η Επιτροπή έχει έτοιμο ένα καινοτόμο πρόγραμμα, το οποίο βασίζεται στην αξιοποίηση των σκουπιδιών ως πηγή ανάκτησης υλικών, μέσω νέων τεχνολογιών, αλλά και στην ελαχιστοποίηση του αντίκτυπου που έχει η διαχείριση των απορριμμάτων στο περιβάλλον. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις τρεις περιοχές όπου θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, υπάρχουν κάποιες που σκεφτόμαστε, αλλά δεν θα ήθελα να πω κάτι περισσότερο αυτή τη στιγμή», είπε ο αξιωματούχος της Κομισιόν.
Παράλληλα, ο Μπουργκές δεν διστάζει να στηλιτεύσει τη διατήρηση των παράνομων χωματερών στη χώρα μας, δηλώνοντας ότι η καθυστέρηση στην επιβολή των προστίμων δεν σημαίνει ότι η Κομισιόν έχει ξεχάσει το ζήτημα. «Πολύ φοβάμαι ότι η Επιτροπή δεν μπορεί να ξεχάσει ή να συγχωρέσει το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει ήδη καταδικαστεί για την ύπαρξη χωματερών από το 2005. Η τελική απόφαση για τα πρόστιμα θα ληφθεί από το Κολέγιο των Επιτρόπων και θα εξαρτηθεί από την πρόοδο που θα σημειώσει η χώρα σας στην παύση της λειτουργίας των ΧΑΔΑ», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.
Το δυστύχημα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει στην ουσία των αριθμό των παράνομων χωματερών. Σύμφωνα με τα πλέον αναθεωρημένα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος, τον Μάρτιο του 2012 λειτουργούσαν 63 ΧΑΔΑ. Παράλληλα όμως, οι μη αποκατεστημένες χωματερές, τις οποίες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ακόμα ανοιχτές, ξεπερνούν τις 350...

[Του Αλέξανδρου Κόντη από τη «Realnews»]


NEWSLETTER