Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2019 19:17

Αίτημα για ανάδειξη του “Μεσογειακού Μονοπατιού”

Γράφτηκε από την
Αίτημα για ανάδειξη του “Μεσογειακού Μονοπατιού”

Αίτημα προς την Περιφέρεια Πελοποννήσου για την αξιοποίηση και ανάδειξη του "Μεσογειακού Μονοπατιού Natura 2000" της Νότιας Μεσσηνίας απέστειλε το Ψηφιακό Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το αίτημα, ζητείται να μελετηθεί η δυνατότητα ένταξης του συγκεκριμένου μονοπατιού σε πρόγραμμα χρηματοδότησης για τον καθαρισμό, τη σήμανση και την προβολή του. Το μονοπάτι ξεκινάει από τις πηγές του Μηναγιώτικου ρέματος στην περιοχή του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων και καταλήγει στις εκβολές του, στην περιοχή της Φοινικούντας (μήκος διαδρομής 14 χλμ.).

Επιπλέον, σημειώνεται ότι, δύο αιωνόβια δένδρα, που βρίσκονται στην περιοχή της αφετηρίας του είναι υποψήφια προς ένταξη στον κατάλογο των Διατηρητέων Μνημείων της Φύσης. Και επειδή τις τελευταίες δεκαετίες, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις έχουν δημιουργήσει ποικίλα περιβαλλοντικά προβλήματα, το προτεινόμενο για αξιοποίηση μονοπάτι, επισημαίνεται ότι θα αποτελέσει βασικό μοχλό προστασίας και ανάδειξης ενός ιδιαίτερου οικοσυστήματος που φιλοξενεί σημαντικά είδη μεσογειακών οικοτόπων, που εμπεριέχουν ένα σημαντικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα για την ευρύτερη περιοχή της νότιας Πελοποννήσου.

Παράλληλα, η αξιοποίησή του, σύμφωνα με το σχετικό αίτημα, θα αναδείξει και την αξιόλογη πολιτισμική κληρονομιά της περιοχής που διαπερνά το «Μεσογειακό Μονοπάτι Natura 2000». Ειδικότερα, αναφέρεται σε πρόσφατη απόφαση του Δήμου Πύλου-Νέστορος για την καθιέρωση της μάχης στα Κάτω Μηνάγια ως δημόσιας γιορτής τοπικής σημασίας. Επίσης, επισημαίνεται ότι πριν ένα χρόνο το υπουργείο Πολιτισμού χαρακτήρισε ως διατηρητέο νεώτερο μνημείο το εμβληματικό Δημοτικό Σχολείο του οικισμού των Κάτω Αμπελοκήπων, που βρίσκεται στην αφετηρία του μονοπατιού.

Ακόμη, στην εν λόγω περιοχή βρίσκονται δύο μεσαιωνικά οχυρά, ενώ ιδιαίτερη σημασία αποτελεί το γεγονός της αναφοράς του Μηναγιώτικου ρέματος από τον Γάλλο φιλέλληνα Σατωμπριάν, κατά την περιήγηση του στην περιοχή τον Αύγουστο του 1806, όπως και της γαλλικής επιστημονικής αποστολής του Μοριά (1829). Τέλος, σημειώνεται ότι, κατά μήκος του ρέματος έχουν εντοπισθεί 12 υδρόμυλοι, για τους οποίους αναμένεται σύντομα δημοσίευση ερευνητικής μελέτης σε επιστημονικό περιοδικό από το Ινστιτούτο Πολιτισμού Μεσσηνίας.

 


NEWSLETTER