Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2020 09:47

Πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους: Κέντρο μεταναστών στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας;

Πληροφορίες από επιχειρηματικούς κύκλους: Κέντρο μεταναστών στη ΒΙΠΕ Καλαμάτας;

 

Η Βιομηχανική Περιοχή Καλαμάτας είναι ανάμεσα στις 5, στις οποίες πρόκειται να οργανωθούν κέντρα για πρόσφυγες - μετανάστες. Και για να γίνει αυτό θα υπάρξει παραχώρηση με τη μέθοδο της χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing) από την ιδιοκτήτρια εταιρεία ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ προς το κράτος. Οι πληροφορίες αυτές κυκλοφορούν από το Σάββατο σε επιχειρηματικούς κύκλους και απομένει να διασταυρωθούν ή να διαψευστούν.

Στο μεταξύ εκπρόσωποι των εγκατεστημένων επιχειρήσεων που έχουν ανοιχτές εκκρεμότητες με την ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ σχετικά με τις συνθήκες λειτουργίας της Βιομηχανικής Περιοχής, αγωνιούν για την έκβαση του θέματος, διότι ενώ από την πλευρά τους προσπαθούν να υπάρξει βελτίωση της λειτουργίας και της οικονομικής σχέσης με την εταιρεία πιθανολογούν ότι ένα κέντρο προσφύγων - μεταναστών θα απορρυθμίσει τη μελλοντική πορεία της ΒΙΠΕ.

Από κυβερνητικές πηγές, στις οποίες απευθύνθηκε η «Ε», φαίνεται ότι η Μεσσηνία δεν περιλαμβάνεται στις 5 περιοχές, καθώς οι βουλευτές δεν κλήθηκαν για ενημέρωση, αντίθετα με τους συναδέλφους τους άλλων περιοχών. Σε αυτές περιλαμβάνονται σίγουρα η Ηλεία, η Φθιώτιδα και η Λάρισα, ενώ πιθανές είναι το Ηράκλειο και μία πόλη της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Λαμία μάλιστα είχαν επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Εκείνο όμως που θα δώσει μια τελική απάντηση και θα καθησυχάσει τους επιχειρηματίες της ΒΙΠΕ Καλαμάτας είναι μια επίσημη ανακοίνωση, αν όχι της κυβέρνησης, τουλάχιστον της ΕΤΒΑ - ΒΙΠΕ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η αρκετά μεγάλη έκταση που δεν έχει πωληθεί σε επιχειρήσεις, όπως και στη ΒΙΠΕ Μελιγαλά, είναι ένα από τα θετικά στοιχεία για την αυξανόμενη τάση ανάπτυξης της Μεσσηνίας.

 

ΠΟΙΟΙ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑΝ ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Στην κλειστή σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών, την περασμένη Τετάρτη, ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, συντονιστής για το μεταναστευτικό, Αλκιβιάδης Στεφανής, ενημέρωσε κυβερνητικούς βουλευτές και αυτοδιοικητικά στελέχη που στις περιοχές τους θα λειτουργήσουν κλειστές δομές ή θα μεταφερθούν μετανάστες μέχρι τον Ιούλιο.

Παρόντες μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την “Realnews”, ήταν ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης, οι βουλευτές Λέσβου Χαράλαμπος Αθανασίου, Σάμου Χριστόδουλος Στεφανάδης, Χίου Νότης Μηταράκης και Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας, Βασίλης Υψηλάντης, Μίκα Ιατρίδη και Γιάννης Παππάς. Ακόμα οι βουλευτές Λάρισας Μάξιμος Χαρακόπουλος, Χρήστος Κέλλας και Στέλλα Μπίζιου, Φθιώτιδας Χρήστος Σταϊκούρας (υπουργός Οικονομικών), Γιάννης Οικονόμου, Γιώργος Κοτρωνιάς και Θανάσης Χειμάρρας, Ηλείας Κώστας Τζαβάρας και Ανδρέας Νικολακόπουλος, Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης, Ηρακλείου Μάξιμος Σενετάκης, Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Καραγκούνης, Μάριος Σαλμάς και Σπήλιος Λιβανός, Αρτας Γιώργος Στύλιος και Β’ Θεσσαλονίκης Σάββας Αναστασιάδης, δηλαδή βουλευτές των περιοχών όπου θα δημιουργηθούν ελεγχόμενες δομές. Η μη πρόσκληση βουλευτών της Μεσσηνίας ή εκπροσώπων της Περιφέρειας Πελοποννήσου καταδεικνύει προφανώς ότι η περιοχή σε αυτή τη φάση δεν βρίσκεται στα άμεσα πλάνα για δημιουργία δομής φιλοξενίας προσφύγων, κάτι που όμως δεν μπορεί ακόμα οριστικά να αποκλειστεί, καθώς η κατάσταση είναι ρευστή.