Κυριακή, 16 Φεβρουαρίου 2020 13:01

Μελέτη από το Μανιατάκειο Ιδρυμα: Ο ρόλος της επιχειρηματικότητας στην επανάσταση του 1821

Γράφτηκε από την
Μελέτη από το Μανιατάκειο Ιδρυμα: Ο ρόλος της επιχειρηματικότητας στην επανάσταση του 1821

Το ρόλο της ελληνικής επιχειρηματικότητας στην επανάσταση του 1821 και στη συνεπακόλουθη δημιουργία του ελληνικού κράτους αποφάσισε να μελετήσει το Μανιατάκειον Ιδρυμα, στο πλαίσιο της επετείου των 200 χρόνων από την ελληνική επανάσταση.

Αυτό ανακοίνωσε την Πέμπτη ο πρόεδρος του ιδρύματος Δημήτρης Μανιατάκης, με την ευκαιρία της εκδήλωσης κοπής της πίτας του Ιδρύματος, στο Roof Garden της Ελληνοαμερικανικής Ενωσης.

Η μελέτη στηρίζεται σε 5 ενότητες και ο κ. Μανιατάκης κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να συμμετάσχουν. Ηδη έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον ο ομότιμος καθηγητής Οικονομικών Επιστημών Γιώργος Μέργος, η αναπληρώτρια καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας και Διεθνούς Πολιτικής Κωνσταντίνα Μπότσιου και ο επίκουρος καθηγητής Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας Θάνος Χρήστου.

Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο δρ. Κίμων Στεριώτης, οικονομολόγος, με θέμα «Η ελληνική επιχειρηματικότητα ως βασική κινητήρια δύναμη της Επανάστασης του 1821». Στην ομιλία του ανέδειξε τον εξαιρετικά σημαντικό ρόλο της αναδυόμενης ελληνικής επιχειρηματικής τάξης στην προετοιμασία και οργάνωση της εθνικής επανάστασης του 1821. Πρόβαλε τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν στις οικονομίες των ευρωπαϊκών χωρών και τη συνακόλουθη διαμόρφωση των εξωτερικών πολιτικών για τη δημιουργία νέων εμπορικών δρόμων, για πρόσβαση σε νέες αγορές, μέσα από συγκρούσεις με την Οθωμανική αυτοκρατορία. Σκιαγράφησε τον μετασχηματισμό της τουρκοκρατούμενης ελληνικής οικονομίας σε μια πιο εξωστρεφή, μέσω της δημιουργίας νέων οικονομικών κλάδων και της υιοθέτησης καινοτομιών. Υπογράμμισε τη σημασία της ενότητας του ελληνικού έθνους για την απελευθέρωση από τον οθωμανικό ζυγό και τη δημιουργία ενός εθνικού κράτους που θα εξασφαλίζει τη διαρκή βελτίωση της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας.

Ο δρ. Στεριώτης επεσήμανε ότι η σύγχρονη πρόκληση είναι τα διεθνώς αναγνωρισμένα επιτεύγματα των επαναστατημένων Ελλήνων εμπόρων, πλοιοκτητών κ.λπ. να γίνουν πηγή έμπνευσης, που θα οδηγήσει αφενός στην επιτάχυνση των απαραίτητων οικονομικών αλλαγών στην Ελλάδα και τη μετατροπή της σε μια χώρα διεθνώς ισχυρή και ανταγωνιστική (με καινοτομίες, μεγάλες επενδύσεις και ανταγωνιστικές επιχειρήσεις) και αφετέρου στην ανάδειξη της Ελλάδας σε πύλη διασύνδεσης τόσο του αρχαίου ελληνικού και βυζαντινού πολιτισμού με τους παλαιότερους και σύγχρονους πολιτισμούς όσο και διεθνούς προαγωγής της βιώσιμης ανάπτυξης και κοινωνικής ευημερίας. Εκλεισε την ομιλία του τονίζοντας ότι «ανατρέχοντας 200 χρόνια πίσω και αναζητώντας τα αίτια που προκάλεσαν την έκρηξη της επανάστασης, μπορούμε να διδαχθούμε από τα οράματα των προγόνων μας, προκειμένου να χαράξουμε το μέλλον μας για τις επόμενες δεκαετίες».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο τ. δήμαρχος Πύλου-Νέστορος και νυν γραμματέας της ΚΕΔΕ Δημήτρης Καφαντάρης, που ευχαρίστησε το Μανιατάκειον Ιδρυμα για το πρότυπο συνεργασίας τοπικής αυτοδιοίκησης και ιδιωτικής πρωτοβουλίας σε δύο πολύ σημαντικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην Κορώνη. Συγκεκριμένα το ίδρυμα χρηματοδότησε την υποβρύχια αρχαιολογική έρευνα πέριξ του Κάστρου και του αντίστοιχου ακρωτηρίου, την αποτύπωση των ενάλιων αρχαιοτήτων καθώς επίσης και των σπηλαιώσεων στο πλαίσιο σύνταξης μελετών προστασίας και αναστήλωσης του Κάστρου, προκειμένου να γίνουν οι υποστηρικτικές παρεμβάσεις για την αποκατάστασή του. Επίσης χρηματοδότησε τη μελέτη ανέγερσης σύγχρονου σχολικού συγκροτήματος για τη στέγαση του Γυμνασίου και Λυκείου της Τοπικής Κοινότητας της Κορώνης.

Τέλος, αναγνώστηκε χαιρετισμός του δήμαρχου Πύλου-Νέστορος Παναγιώτη Καρβέλα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, της Συμβουλευτικής Επιτροπής και φίλοι του Μανιατάκειου Ιδρύματος από τον επιχειρηματικό και ακαδημαϊκό χώρο.

 

 


NEWSLETTER