Πέμπτη, 23 Ιουλίου 2020 12:41

Ασφάλεια και Διαδίκτυο για ανήλικους από την ΕΛΑΣ

Γράφτηκε από την
Ασφάλεια και Διαδίκτυο για ανήλικους από την ΕΛΑΣ

Εχεις φωνή, είμαστε δίπλα σου”. Αυτό είναι το μότο με το οποίο γνωρίσαμε πέρυσι το Νοέμβριο και πρωτοήρθαμε σε επαφή με την ενημερωτική εκστρατεία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, που αφορούσε τη βία κατά των γυναικών.

Η εκστρατεία αυτή διευρύνθηκε από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη εν μέσω της υγειονομικής κρίσης, μπροστά και στην έξαρση των φαινομένων ενδοοικογενειακής βίας, με οδηγίες και συμβουλές προς τους φορείς και τους πολίτες, που επικαιροποίησε η ΕΛΑΣ στη σελίδα της στο διαδίκτυο astynomia.gr. Και σήμερα, η επικεφαλής του γραφείου Ενημέρωσης της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, υπαστυνόμος Α' Σοφία Μπιτσώνη, μας ενημερώνει για το τρίτο μέρος αυτής της εκστρατείας, που αφορά το παιδί και την προστασία του.

 

 

Ρεπορτάζ: Νικολέττα Κολυβάρη

 

ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟΥΣ

Οι οδηγίες απευθύνονται σε ενηλίκους και ανηλίκους, και “κύριος στόχος της ενημερωτικής αυτής εκστρατείας είναι οι ανήλικοι να γνωρίζουν και να ενημερώνονται για το τι μπορούν να κάνουν ώστε να αντιμετωπίσουν κινδύνους που υπάρχουν τόσο στην καθημερινότητά τους όσο και γενικότερα στην ενασχόλησή τους με το διαδίκτυο” μας λέει η αξιωματικός της ΕΛΑΣ - για να αναφερθεί στις τρεις βασικές ενότητες, που αφορούν αυτό το τρίτο μέρος της εκστρατείας για το παιδί. Η πρώτη “αφορά την ενδοοικογενειακή βία και ανηλίκους. Η δεύτερη, τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων, και η τρίτη το διαδίκτυο για τους ανηλίκους”.

Ως προς αυτές τις ενότητες λοιπόν, για την προστασία των ανηλίκων, “επικαιροποιήσαμε οδηγίες και συμβουλές οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο Facebook και το Twitter” μας λέει η υπαστυνόμος, πριν μιλήσουμε πιο εξειδικευμένα για το διαδίκτυο, καθώς το καλοκαίρι είναι περίοδος διακοπών και ο έλεγχος των γονιών προς τα παιδιά πολύ πιο χαλαρός.

 

ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ

Οι γονείς όμως περισσότερο τώρα στις διακοπές, που δεν έχουν το χρόνο για να ελέγχουν τον βαθμό έκθεσης των παιδιών στο διαδίκτυο, χρειάζεται να τους μιλήσουν για τις παγίδες και τους κινδύνους. “Οφείλουμε να τονίσουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και από τους γονείς και από τα παιδιά. Από τη μικρή ηλικία των παιδιών οι γονείς θα πρέπει να αναπτύσσουν σχέσεις εμπιστοσύνης και επικοινωνίας με τα παιδιά τους” τονίζει η υπαστυνόμος. Αλλωστε, δεν μπορούμε να αποφύγουμε ή να απαγορεύσουμε τη χρήση του διαδικτύου στα παιδιά, γι' αυτό φροντίζουμε να έχουμε σωστή επικοινωνία και να μιλάμε με ειλικρίνεια και ψυχραιμία για τους ενδεχόμενους κινδύνους μαζί τους, κι αφού κάνουμε και τις σωστές ρυθμίσεις στον υπολογιστή, τα παιδιά να μπαίνουν με ασφάλεια στο Διαδίκτυο. “Ουσιαστικά να αναπτύσσουν οι γονείς διόδους επικοινωνίας με τα παιδιά τους, για να τους μιλήσουν όταν βρεθούν σε κίνδυνο, αλλά και να μπορούν οι ίδιοι να τους εξηγήσουν τους κινδύνους που διατρέχουν και πώς μπορούν να προστατευτούν” επισημαίνει η αξιωματικός.

 

ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΜΕ ΩΣ ΠΡΟΤΥΠΟ

Επειδή η χρήση και η πρόσβαση στο διαδίκτυο από ανήλικους είναι πλέον κάτι συνηθισμένο “θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη σημασία και εκεί, καθώς εγκυμονούν σοβαροί κίνδυνοι, διαπιστώνει η Σ. Μπιτσώνη. Και τονίζει πόσο σημαντικό είναι καταρχάς “οι ενήλικοι να λειτουργούν ως πρότυπο για τα παιδιά, κι αυτό θα πρέπει να συμβαίνει και με τη διαδικτυακή συμπεριφορά και πάντα να ακολουθούνται πρώτα από τους ενηλίκους οι κανόνες ασφαλούς πλοήγησης”. Ετσι, οι γονείς θα γνωρίζουν και για το τι πρέπει να κάνουν, για να προστατεύσουν τα παιδιά τους. Με τα οποία “συζητάμε, τα ενημερώνουμε για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και την παραβίαση της ιδιωτικότητας”. Επίσης, “παρακολουθούμε και ενημερωνόμαστε για τα διαδικτυακά τους ενδιαφέροντα - ενώ παράλληλα τους εξηγούμε ότι σε επαφή μέσω διαδικτύου θα πρέπει να έρχονται μόνο με άτομα τα οποία γνωρίζουν και είναι φίλοι και στην πραγματική ζωή. Οποιοσδήποτε άγνωστος ο οποίος μπορεί να ζητήσει μια φωτογραφία ή βίντεο ή ακόμη και να συναντηθούν, αποτελεί κίνδυνο και θα πρέπει να τον αποφύγουν” συμβουλεύει η υπαστυνόμος.

 

ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΒΟΗΘΕΙΑ

Οι γονείς μπορούν, επισημαίνει η υπεύθυνη Ενημέρωσης της ΓΕΠΑΔ Πελοποννήσου, να ζητήσουν βοήθεια από την εξειδικευμένη υπηρεσία της ΕΛΑΣ, που είναι η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, και να πάρουν πληροφορίες για την ασφαλή πλοήγηση στο Διαδίκτυο. Επίσης, “στα κινητά των παιδιών μας μπορούμε να κατεβάσουμε την εφαρμογή CyberKid μέσω της οποίας ενημερώνονται για τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά και πώς να πλοηγούνται με ασφάλεια” λέει η Σοφία Μπιτσώνη - η οποία καταλήγοντας τονίζει τις αναμφισβήτητες δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία και δεν μπορούμε να τις αγνοήσουμε ή να τις αποκλείσουμε από τη ζωή και την καθημερινότητά μας. Οπότε, προσθέτουμε, θα πρέπει να μάθουμε ως γονείς τα κατατόπια για να τις χρησιμοποιούμε, όχι όμως με τρόπο τέτοιο που να γινόμαστε κακό παράδειγμα στα παιδιά μας.

 

ΧΡΗΣΙΜΟΙ ΣΥΝΔΕΣΜΟΙ

Οι γονείς μπορούν λοιπόν να ζητήσουν βοήθεια και από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, τηλεφωνικά στο 11188, στέλνοντας email στο ccu@cybercrimeunit.gov.gr, μέσω της εφαρμογής (application) για έξυπνα τηλέφωνα (smart phones) CYBERΚΙD και μέσω Twitter @CyberAlertGR. Επίσης, εκτός από την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr υπάρχουν σχετικές ιστοσελίδες που είναι αφιερωμένες στην ασφάλεια στο Διαδίκτυο όπως: www.safeline.gr, www.saferinternet.gr, http://saferinternet4kids.gr/sid-contests.


NEWSLETTER