Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020 15:37

Κίνδυνος πτώσης βράχων στο δρόμο για Πολιανή

Κίνδυνος πτώσης βράχων στο δρόμο για Πολιανή


Τη δημιουργία ειδικής επικλινούς κατασκευής για την προστασία των οδηγών από την πτώση βράχων στον δρόμο Ανω Αμφειας - Πολιανής (πριν και μετά το παλιό λατομείο Κάρτσωνα) ζητούν με επιστολή τους προς τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου 540 κάτοικοι της Πολιανής του Δήμου Καλαμάτας και των χωριών Δυρράχι, Νεοχώρι, Λεπτίνι, Ακοβος, Γιανναίοι και Καμάτα του Δήμου Μεγαλόπολης.


Αναλυτικά η επιστολή:
“Κύριε περιφερειάρχη
Στον δρόμο μεταξύ Ανω Αµφειας (Γαρδικίου) και Πολιανής και ιδιαίτερα στην βραχώδη περιοχή πριν και μετά τη θέση του πρώην Λατομείου Ι. Κάρτσωνα, συμβαίνουν πολύ συχνά πτώσεις λίθων διαφόρων μεγεθών (χαλίκια, πέτρες έως και βράχια), θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή και ασφάλεια των διερχομένων µε το αυτοκίνητό τους καθ’ οδόν από και προς την Καλαμάτα.
Πρόσφατα στις 7 Ιουλίου και μετά από ισχυρή βροχόπτωση έγινε μεγάλη λιθορριπή διαφόρων μεγεθών και έκλεισε τη διάβαση του δρόμου σε μια στροφή
100 περίπου μέτρα νοτιοδυτικά από το πρώην Λατοµείο Ι. Κάρτσωνα. Ειδοποιήθηκε άμεσα από περαστικό η Τροχαία Καλαμάτας που φρόντισε για την άρση των καταπτώσεων.
Παρόµοιες… λιθοπτώσεις έχουν γίνει πολλές φορές στο παρελθόν και όταν περνάμε από το επικίνδυνο χιλιόμετρο της περιοχής του πρώην Λατοµείου Ι.
Κάρτσωνα είμαστε σφιγμένοι και ανήσυχοι για την ασφάλειά μας.
Σας αναφέρουμε και ένα συγκεκριμένο περιστατικό στις 2 Αυγούστου 2015 και μετά από βροχόπτωση, έπεσαν πολλές πέτρες, στο ίδιο σημείο µε αυτό των λιθοπτώσεων της 7-7-2020, σε διερχόµενο Ι.Χ. αυτοκίνητο με επιβάτες τον συμπατριώτη μας πολιτικό μηχανικό κ. Θεόδωρο Κουράφα και την σύζυγό του Παναγιώτα Κουράφα-Μπενέκη, που δεν σκοτώθηκαν από θαύμα, ενώ το αυτοκίνητό τους έπαθε μεγάλη ζημιά.
Μετά από κατάλληλη προσφυγή των παθόντων καταλογίστηκε εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου Αποζημίωση Ηθικής Βλάβης και καταβλήθηκε στους προσφεύγοντες ποσό το οποίο δώρισαν στο Πολιτιστικό Σωματείο «Αδελφότητα Δυρραχιτών».
Κατά καιρούς συζητούνται από κατοίκους της περιοχής πολλές περιπτώσεις ατυχημάτων -παρόμοιων ή λιγότερο σοβαρών- στην ίδια θέση ή και σε άλλες, που δεν έχουν αναφερθεί στις αρμόδιες αρχές. Το πρόβλημα των λιθοπτώσεων στη συγκεκριμένη περιοχή άρχισε να αντιμετωπίζεται τμηματικά πριν από λίγα χρόνια από την Δ.Τ.Υ. Ν. Μεσσηνίας, που τώρα υπάγεται στην Περιφέρεια. Εχουν κατά καιρούς εγκατασταθεί 3 εργολαβίες για την κατασκευή συρματοπλεγμάτων ανάντι του δρόμου και σε μήκος 100 - 150 μέτρων κάθε φορά και σε ύψος 50-60 μέτρων. Οι εργολάβοι κατασκευάζουν συρματοπλέγματα στα εύκολα σημεία και μένουν τα δύσκολα και πλέον επικίνδυνα.
Η κατασκευή συρματοπλεγμάτων ανάντι των πρανών και σε ύψος το πολύ 50-60 μ. συγκρατεί τα χαλίκια μόνο και δεν παρέχει προστασία έναντι πτώσεων μεγαλύτερων λίθων ή και λίθων που πέφτουν από υψηλότερα σημεία. Η κατασκευή συρματοπλεγμάτων δεν παρέχει ουσιαστική προστασία παρά μόνον αίσθημα ασφάλειας και στάχτη στα μάτια των διερχόμενων κατοίκων πολλών χωριών της νοτιοδυτικής Αρκαδίας. Στο σημείο που πρόσφατα είχαμε τις λιθοπτώσεις είναι αδύνατο να γίνει συρματόπλεγμα λόγω μεγάλου ύψους του ανάντι πρανούς. Γι’ αυτό πρέπει και κατά τη γνώμη του συμπατριώτη μας πολιτικού μηχανικού και θύματος κ. Θεοδώρου Κουράφα να κατασκευαστεί κλειστή επικλινής κατασκευή από οπλισμένο σκυρόδεμα σε μήκος 50 έως το πολύ 100 μέτρα πάνω στην οποία οι πέτρες που πέφτουν θα κυλάνε στο ρέμα. Η δαπάνη δεν είναι μεγάλη αν συγκριθεί με το άθροισμα των πολλών και αναποτελεσματικών εργολαβιών με συρµατόπλεγµα. Παρόμοιο έργο έχει γίνει στην Κοινότητα Πλατάνια του Ν. Μεσσηνίας. Την πιο πάνω πρότασή του διατύπωσε και προφορικά ο κ. Κουράφας στους μηχανικούς σας της Δ.Τ.Υ. κ.κ. Παναγιώτη Γιαννακέα και Δημήτριο Καλδή δέκα περίπου ημέρες μετά την τελευταία πτώση λίθων της 7-7-2020 κατά την επί τόπου επίσκεψή τους.
Κατόπιν των ανωτέρω:
Σας παρακαλούμε να εγκρίνετε την προτεινόμενη κατασκευή ώστε να
απαλλαχθούμε από τον φόβο, το άγχος και την ανασφάλεια κατά τη διέλευσή
μας από την περιοχή”.

* Ακολουθούν 540 υπογραφές, που είναι στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου.