Πέμπτη, 17 Σεπτεμβρίου 2020 09:23

Ο «Ιανός» θα χτυπήσει και στη Μεσσηνία - Οδηγίες στους πολίτες από τη Πολιτική Προστασία

Γράφτηκε από την
Ο «Ιανός» θα χτυπήσει και στη Μεσσηνία - Οδηγίες στους πολίτες από τη Πολιτική Προστασία

 

Η κακοκαιρία «Ιανός» θα σαρώσει τη χώρα για τρεις μέρες, με τη Μεσσηνία να βρίσκεται στο μάτι του μεσογειακού κυκλώνα.

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, κύρια χαρακτηριστικά του «Ιανού» θα είναι οι έντονες βροχοπτώσεις, ιδιαίτερα στο Ιόνιο και τα νότια ηπειρωτικά τμήματα της χώρας, οι καταιγίδες κατά τόπους και οι πολύ θυελλώδεις άνεμοι, ιδιαίτερα σε θαλάσσια τμήματα, όπου ενδέχεται να φτάσουν σε επίπεδα θύελλας.

Για σπάνιο, ακραίο καιρικό φαινόμενο, που θα χτυπήσει τη χώρα τις επόμενες ημέρες, έκανε λόγο χθες το απόγευμα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, μιλώντας μετά την έκτακτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση του μεσογειακού κυκλώνα που θα περάσει και από τη χώρα μας.

Από σήμερα  Πέμπτη αργά το απόγευμα, είπε ο κ. Χαρδαλιάς, αναμένεται ο μεσογειακός κυκλώνας να πλήξει τη Δυτική Ελλάδα και τα νησιά του Ιονίου, όπως τη Ζάκυνθο, την Κεφαλλονιά, την Ιθάκη, αλλά και την Ηλεία και τη Μεσσηνία. Την Παρασκευή το φαινόμενο θα επηρεάσει την υπόλοιπη Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα, αλλά και την Αττική και την Εύβοια, όπου τα φαινόμενα θα είναι έντονα. Από το βράδυ της Παρασκευής αναμένεται να επηρεαστούν και οι Κυκλάδες. Το Σάββατο δε, είναι πιθανό να παρατηρηθούν έντονα φαινόμενα κακοκαιρίας και στην Κρήτη.

Ο κ. Χαρδαλιάς χαρακτήρισε την ένταση του μεσογειακού κυκλώνα παρεμφερή και πιθανώς ισχυρότερη από αυτή της έντονης κακοκαιρίας. Ως εκ τούτου, αναμένονται αιφνίδιες πλημμύρες, όπως είπε, τόσο σε αστικές όσο και σε παράκτιες περιοχές.

Επιπλέον, ενδέχεται να παρατηρηθούν πρόσκαιρες διακοπές στην ηλεκτροδότηση, στην ύδρευση, αλλά και στις τηλεπικοινωνίες, ενώ πιθανές είναι, όπως ανέφερε, πτώσεις δέντρων και στύλων ΔΕΗ λόγω των θυελλωδών ανέμων που θα πνέουν. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας συνέστησε ψυχραιμία.

Ο κ. Χαρδαλιάς προέτρεψε τους πολίτες, κυρίως των περιοχών που θα πληγούν πρώτες, να παραμείνουν σε απόλυτη επιφυλακή και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας:

Πρώτον, «όσοι βρίσκεστε σε περιοχές που έχουν πλημμυρίσει στο παρελθόν ή βρίσκονται κοντά σε ποταμούς, χειμάρρους ή ακτές, αποφύγετε να μείνετε σε υπόγειο, ημιυπόγειο ή ισόγειο» είπε ο κ. Χαρδαλιάς, και συνέστησε σε πολίτες που διαμένουν σε κτίσματα κοντά σε χειμάρρους ή ακτές να εξετάσουν το ενδεχόμενο να μείνουν αλλού για τις ημέρες της κακοκαιρίας.

Δεύτερον, «αποφύγετε κάθε άσκοπη μετακίνηση, ασφαλίστε τις πόρτες και μετακινηθείτε σε υψηλότερα επίπεδα, σε περίπτωση πλημμύρας».

Τρίτον, «μη διασχίζετε χειμάρρους ή ρέματα για κανένα λόγο, είτε πεζοί είτε οδηγώντας κάποιο όχημα».

 


NEWSLETTER