Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2013 08:15

Σύμφωνα με τη Λίλιαν Ψηλάκη: Η χειρότερη περίοδος των εκπτώσεων στην Καλαμάτα

Γράφτηκε από την

Στη χειρότερη εκπτωτική περίοδο των 4 τελευταίων χρόνων εξελίσσεται η τρέχουσα για τα εμπορικά καταστήματα της Καλαμάτας. Μια αναλαμπή, όπως την χαρακτηρίζει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λίλιαν Ψηλάκη, υπήρξε το εορταστικό διήμερο της Υπαπαντής. Κατά τ' άλλα, από τα μέσα Ιανουαρίου που ξεκίνησαν οι χειμερινές εκπτώσεις -με ποσοστά μάλιστα 50% και 70%- μέχρι και σήμερα, περνάνε ημέρες που δεν πατάει άνθρωπος το πόδι του για να ψωνίσει από ένα μαγαζί. Εν τω μεταξύ οι έμποροι οι οποίοι είχαν πάρει πυρόπληκτα δάνεια με την εγγύηση του Δημοσίου, καλούνται από αυτό το μήνα να καταβάλουν την πρώτη δόση. Και για κάποιους που οι υποχρεώσεις τους δεν είναι και τόσο αυξημένες, η δόση παλεύεται. Για άλλους όμως, οι οποίοι έχουν γονατίσει από την παρατεταμένη ύφεση, είναι ένα επιπλέον έξοδο που δύσκολα θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.




Με... αργούς ρυθμούς κινείται η αγορά σύμφωνα με την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Η Λίλιαν Ψηλάκη περιγράφοντας την κίνηση στις εκπτώσεις είπε πως "αν εξαιρέσουμε το διήμερο των εορτασμών για την Υπαπαντή, δυστυχώς οι τρέχουσες εκπτώσεις είναι οι χειρότερες για τους εμπόρους". Αλλά και πάλι διευκρινίζει ότι δεν κινήθηκαν όλα τα μαγαζιά το διήμερο της Παναγίας, αλλά σχεδόν αποκλειστικά αυτά της Αριστομένους και στο Ιστορικό Κέντρο. Επιπλέον, οι γενναίες εκπτώσεις που φτάνουν σε ποσοστό μέχρι και το 70% δεν βοηθούν τα καταστήματα να τζιράρουν. "Οταν πουλάς με έκπτωση 70%, σημαίνει ότι δίνεις ένα προϊόν κάτω του κόστους", εξηγεί. Και προσθέτει πως η αγωνία των συναδέλφων της είναι να καταφέρουν να διώξουν το εμπόρευμά τους και να αυξήσουν το τζίρο τους, γι' αυτό και προχωρούν σε τόσο μεγάλες εκπτώσεις.
Οι καταναλωτές από την πλευρά τους μη έχοντας την οικονομική άνεση να αγοράσουν ό,τι χρειάζονται, ζητάνε από τους καταστηματάρχες έκπτωση στην... έκπτωση. "Εχουμε μπει στην 4η χρονιά ύφεσης και ο κόσμος έχει στραγγίξει από τα χαράτσια και τους φόρους - δεν έχει τα λεφτά για να ψωνίσει και όσο καλή κι αν είναι η τιμή, ζητάει να του κόψουμε κι άλλο!", αναφέρει η κ. Ψηλάκη.

Ο ΕΦΙΑΛΤΗΣ ΤΩΝ ΛΟΥΚΕΤΩΝ

Υπό τις παρούσες συνθήκες η αύξηση των λουκέτων στην αγορά θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη, όπως λέει η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καλαμάτας. Επισημαίνει δε πως το κλείσιμο μιας επιχείρησης σημαίνει αυτόματα αύξηση των ανέργων, αλλά και λιγότερες θέσεις εργασίας. Μια ελπίδα να κρατηθεί η αγορά γεννούν τα επιδοτούμενα από το ΕΣΠΑ προγράμματα, όπως υπογραμμίζει η Λίλιαν Ψηλάκη. "Πιστεύω ότι οι εμπορικές επιχειρήσεις μπορούν να ωφεληθούν από τα ευρωπαϊκά προγράμματα, να εκσυγχρονιστούν και να γίνουν πιο ανταγωνιστικές", αναφέρει. Και προσθέτει ότι τα προγράμματα αυτά θα μπορούσαν να είναι μια ανάσα για τον εμπορικό (και όχι μόνο) κόσμο, καθώς η πρώτη δόση που καλούνται να πληρώσουν αυτό το μήνα για τα πυρόπληκτα δάνεια είναι γι' αυτούς επιπλέον άγχος. "Μπορεί για κάποιους εμπόρους η δόση και ο χρόνος αποπληρωμής των 10 χρόνων να μην τους δυσκολεύει οικονομικά. Ομως όταν όλες οι άλλες υποχρεώσεις είναι μεγάλες, ακόμη και ένα ποσό κάτω των 500 ευρώ μπορεί να φέρει σε αδιέξοδο τον δανειολήπτη", σημειώνει.
Τονίζει ακόμη, πως ένας επιβαρυντικός παράγοντας για την λειτουργία της αγοράς είναι το ότι "δεν έχουν παρθεί μέτρα για την σταθεροποίηση της οικονομίας". Επιπλέον, οι επαγγελματικές κατηγορίες οι οποίες στηρίζουν την αγορά (μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες) "έχουν δει τεράστιες απώλειες στα εισοδήματά τους, ενώ ζουν με την αγωνία τι θα τους ξημερώσει το αύριο". Επόμενο, λοιπόν, θεωρεί η Λίλιαν Ψηλάκη "και... δωρεάν να δίνεις κάτι στον καταναλωτή, να μην το παίρνει!".