Δευτέρα, 05 Απριλίου 2021 10:16

Καλαμάτα: Αίσιο τέλος η περιπέτεια 4 ατόμων, που εγκλωβίστηκαν στον Νέδοντα (βίντεο-φωτογραφίες)

Γράφτηκε από την
Καλαμάτα: Αίσιο τέλος η περιπέτεια 4 ατόμων, που εγκλωβίστηκαν στον Νέδοντα (βίντεο-φωτογραφίες)

 

Σώοι και αβλαβείς γύρισαν στα σπίτια τους μετά από τον απεγκλωβισμό τους χθες το πρωί από άνδρες της 6ης ΕΜΑΚ, με τη βοήθεια του οδηγού τού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας Κώστα Κακλίδη, οι 4 νεαροί οι οποίοι εγκλωβίστηκαν την Κυριακή στο φαράγγι του Νέδοντα κάνοντας πεζοπορία και αναγκάστηκαν να περάσουν όλη τη νύχτα στην ύπαιθρο.

Είχε προηγηθεί ολονύχτια επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαμάτας, με τη συνδρομή 6 διασωστών της Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης (ΕΟΔ) Μεσσηνίας και 6 μελών του Ορειβατικού Συλλόγου. Ωστόσο, οι προσπάθειες για να πλησιάσουν οι πυροσβέστες και οι διασώστες από το μονοπάτι με ασφάλεια απέβησαν άκαρπες, καθώς οι 4 νέοι (όλοι Καλαματιανοί) βρίσκονταν σε απρόσιτο σημείο και για να τους βγάλουν έπρεπε να κατεβάσουν σκοινιά. Αλλά ακόμα και όταν κατέφτασε η 6η ΕΜΑΚ από την Πάτρα και έγινε εκ νέου προσπάθεια για να πλησιάσουν στο σημείο πάνω από τους εγκλωβισμένους, το σκοτάδι δεν βοήθησε.

ΠΗΡΑΝ ΤΗΛΕΦΩΝΟ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ

Η περιπέτεια των 4 νεαρών ξεκίνησε από τη Μονή Βελανιδιάς, όπου έφτασαν την Κυριακή το απόγευμα με μηχανάκια. Από εκεί και χωρίς νωρίτερα να έχουν κανονίσει ότι θα έκαναν πεζοπορία στο φαράγγι, αποφάσισαν να ακολουθήσουν το περιπατητικό μονοπάτι. Ομως χωρίς να έχουν κοντά τους έναν έμπειρο οδηγό, έχασαν τον προσανατολισμό τους και δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν πίσω στη Μονή Βελανιδιάς. Οταν άρχισε να νυχτώνει και βρέθηκαν εγκλωβισμένοι στο φαράγγι του Νέδοντα, χωρίς να μπορούν πλέον να προχωρήσουν, επικοινώνησαν με την ΠΥ Καλαμάτας.

ΒΡΗΚΑΝ ΤΙΣ ΣΥΝΤΕΤΑΓΜΕΝΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ

Το τηλεφώνημα για βοήθεια στην Πυροσβεστική έγινε από τους ίδιους τους νεαρούς 10 λεπτά πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής, οπότε ξεκίνησε άμεσα η οργάνωση της επιχείρησης έρευνας και διάσωσης με επικεφαλής τον διοικητή των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας, πύραρχο Δημήτρη Γεωργανά, ενώ ενεργά συμμετείχε και ο διοικητής της ΠΥ Καλαμάτας, αντιπύραρχος Θανάσης Κατσαφάδος. Στο σημείο όπου είχαν εγκλωβιστεί οι 4 νέοι οδηγήθηκαν από τις συντεταγμένες από την εφαρμογή τού “έξυπνου κινητού” του ενός. Ετσι, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα και τους διασώστες της ΕΟΔ και μέλη του Ορειβατικού ξεκίνησαν γύρω στις 10 το βράδυ, για να προσεγγίσουν στο σημείο.

ΣΥΝΕΧΗΣ Η ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης υπήρχε συνεχής επικοινωνία με τους εγκλωβισμένους. Οι προσπάθειες της νυχτερινής ομάδας διασωστών συνεχίστηκαν μέχρι τις 5 το πρωί, ενώ ενισχύθηκε από κλιμάκιο της 6ης ΕΜΑΚ, που ήρθε από την Πάτρα. Ωστόσο, λόγω των δυσκολιών που περιγράφονται παραπάνω δεν κατάφεραν να τους βγάλουν.

Με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησε δεύτερη επιχείρηση, όπου συμμετείχαν οι διασώστες της ΕΜΑΚ και ο οδηγός τού Ορειβατικού Συλλόγου Καλαμάτας. Αυτή τη φορά, οι διασώστες προσπάθησαν να προσεγγίσουν τους εγκλωβισμένους από χαμηλότερο σημείο. Τελικά, χρησιμοποιώντας σκοινιά και ορειβατικό εξοπλισμό, κατάφεραν και απεγκλώβισαν τους 4 νέους, οι οποίοι στη συνέχεια περπάτησαν μαζί με τους διασώστες μέχρι τη Μονή Βελανιδιάς, όπου έφτασαν λίγο μετά τις 10 το πρωί.

“ΜΕ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ”

Ο διοικητής των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Μεσσηνίας πύραρχος Δημήτρης Γεωργανάς σε δηλώσεις του είπε ότι “ήταν δύσκολη επιχείρηση· το σημείο όπου είχαν εγκλωβιστεί τα άτομα ήταν δύσκολο και επικίνδυνο και χρειάζονταν σκοινιά και ειδικός ορειβατικός εξοπλισμός, ώστε να μπορέσουμε με ασφάλεια να τους απεγκλωβίσουμε”.

Ο κ. Γεωργανάς παρότρυνε μάλιστα περιπατητές και ορειβάτες να προσέχουν. “Προσέχουμε, πηγαίνουμε με ασφάλεια και πάντα με κάποιο άτομο το οποίο ξέρει πάρα πολύ καλά την περιοχή και έχει διανύσει ξανά τη συγκεκριμένη διαδρομή. Είναι σημαντικό όταν κάποιοι κάνουν ορειβασία σε φαράγγια ή στο βουνό να έχουν μαζί τους ένα άτομο έμπειρο, να ξέρει από μονοπάτια και σημάνσεις, ώστε να μπορούν να επιστρέψουν ασφαλείς”, είπε συγκεκριμένα.

 

Ν.Κ.


NEWSLETTER