Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010 00:54

Κατάληψη του "Ατλάντικ" στην Τρίπολη - Οι εργαζόμενοι ζητούν δεδουλευμένα 3 μηνών

Τα δεδουλευμένα που τους οφείλονται ζητούν οι εργαζόμενοι του σούπερ μάρκετ "Ατλάντικ" στην Τρίπολη, αφού τους τελευταίους 3 μήνες παραμένουν απλήρωτοι, ενώ τους οφείλονται επίσης αναδρομικά καθώς και επιδόματα του 2009.

Οι 21 εργαζόμενοι του υποκαταστήματος της Τρίπολης προέβησαν την Παρασκευή 3 Δεκεμβρίου σε κατάληψη του σούπερ μάρκετ που βρίσκεται στην οδό 28ης Οκτωβρίου, ζητώντας να τους καταβληθούν άμεσα όσα τους οφείλονται από τους υπεύθυνους της επιχείρησης. Οπως τόνισαν μάλιστα, τα σούπερ μάρκετ της αλυσίδας τα τελευταία χρόνια σημείωναν πτώση του τζίρου τους ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι πήγαιναν στη δουλειά τους χωρίς να έχουν αντικείμενο εργασίας, αφού στα ράφια δεν υπήρχαν προϊόντα. Οι προμηθευτές λόγω χρεών δεν εφοδίαζαν το κατάστημα.

Η επιχείρηση "Ατλάντικ", που απασχολεί πανελλαδικά πάνω από 3.000 εργαζομένους, έχει ζητήσει να υπαχθεί στο άρθρο 99 για ρύθμιση των χρεών της, αλλά μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι δεν γνωρίζουν τι θα γίνει τόσο με τους μισθούς που τους οφείλονται όσο και με το εργασιακό τους μέλλον γενικότερα. Πολλοί από αυτούς, όπως τόνισαν στην "Ε", εργάζονται εκεί από την αρχή - και πολλές φορές έχουν βοηθήσει όταν τους ζητήθηκε είτε να δουλέψουν υπερωρίες χωρίς να πληρωθούν είτε να πληρωθούν με δωροεπιταγές, και γενικά να στηρίξουν την επιχείρηση.

Η κατάσταση την οποία βιώνουν οι εργαζόμενοι είναι δύσκολη, αφού οι οικονομικές υποχρεώσεις τους είναι μεγάλες. Το κλίμα γίνεται ακόμα βαρύτερο λόγω και των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς που πλησιάζουν.

Στο πλευρό των εργαζομένων, που δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν και αν χρειαστεί να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους, βρέθηκε η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Αρκαδίας, με τον πρόεδρο Αριστείδη Μπρουμά και τον αντιπρόεδρο Σαράντο Αλεξανδρή, καθώς επίσης το μέλος της Επιτροπής Πελοποννήσου του ΚΚΕ Νίκος Γόντικας και ο γραμματέας της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αρκαδίας Γιάννης Κουνέλης. Ο εκπρόσωποι των συγκεκριμένων φορέων και κομμάτων εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους στους εργαζόμενους και συζήτησαν μαζί τους για το πώς θα οργανώσουν τον αγώνα τους ώστε να πληρωθούν αλλά και να εξασφαλίσουν την εργασία τους. Παράλληλα κάλεσαν και άλλους φορείς αλλά και σύσσωμη την τοπική κοινωνία, να στηρίξουν τον αγώνα των εργαζομένων αφού η ανεργία και η εργασιακή ανασφάλεια μπορεί να χτυπήσει την πόρτα κάθε πολίτη.

Ε.Τ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ

ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ

«Οι εργαζόμενοι στα "Ατλάντικ" δεν μπορούν να είναι όμηροι εργοδοτικών εκβιασμών.

Τριάντα εργαζόμενοι στα Σ/Μ "Ατλάντικ" στην Αρκαδία (Τρίπολη - Μεγαλόπολη) και 3.000 σ’ όλη την Ελλάδα βιώνουν μαζί με άλλους χιλιάδες εργαζόμενους έναν σκληρό εργοδοτικό εκβιασμό, όπου η οικονομική κρίση και η βαθιά ύφεση που έχει δημιουργήσει η αδιέξοδη και παράλογη κυβερνητική πολιτική του μνημονίου, οδηγώντας στην απώλεια των θέσεων εργασίας και στην υπονόμευση των μισθολογικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη και την στήριξη μας στους εργαζομένους στα Σ/Μ "Ατλάντικ". Καλούμε τους υπευθύνους της επιχείρησης και την κυβέρνηση να δώσουν εδώ και τώρα λύση στην ομηρία των εργαζομένων.

Ζητάμε:

- Την άμεση καταβολή των οφειλομένων αποδοχών (δεδουλευμένα 3 μηνών, επίδομα κανονικής αδείας, αναδρομικά ΣΣΕ 2010).

- Τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας (ύπαρξη δημόσιου τραπεζικού συστήματος που θα υπηρετεί την ανάπτυξη και σχέδια εξυγίανσης με κοινωνικά κριτήρια και όχι εργοδοτικές ενισχύσεις χωρίς αντίκρισμα).

- Τη διασφάλιση και τήρηση των εργασιακών σχέσεων και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Μετά το κλείσιμο του καταστήματος στις 3 Δεκεμβρίου στην Τρίπολη στηρίζουμε την κινητοποίηση των εργαζομένων με διάφορες ενέργειες και δράσεις σε τοπικό και γενικότερο επίπεδο, μέχρι να βρεθεί λύση διασφάλισης της εργασίας τους και των εργασιακών τους δικαιωμάτων».