Πέμπτη, 02 Μαϊος 2013 22:47

Στο λιμάνι της Καλαμάτας το... τρακαρισμένο πλοίο

Στο λιμάνι της Καλαμάτας το... τρακαρισμένο πλοίο

Με φανερά τα σημάδια της σύγκρουσης στην πλώρη του, έδεσε τελικά στο λιμάνι της Καλαμάτας το πλοίο "Consouth" που είχε αγκυροβολήσει την Τρίτη στη ράδα λόγω μηχανικής βλάβης. Να θυμίσουμε πως το πλοίο ταξίδεψε 16 ώρες, από τη νύχτα της Δευτέρας μέχρι το πρωί της Tρίτης, μεταφέροντας τους 7 διασωθέντες και τις σορούς των δύο νεκρών του ναυαγίου του πλοίου "Piri Reis", με το οποίο συγκρούστηκε στα διεθνή ύδατα. Στον τόπο του δυστυχήματος οι έρευνες, δυστυχώς, δεν οδήγησαν μέχρι τώρα στον εντοπισμό κανενός από τους 8 αγνοούμενους.

 

To "Consouth" θα επιθεωρηθεί προκειμένου να αποφασιστεί ο απόπλους του ή όχι, ενώ οι Σύροι διασωθέντες που διακομίστηκαν στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, μαζί με το μάγειρα του "Consouth", είναι σε γενικά καλή κατάσταση. 

Να σημειωθεί πως σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Ναυτιλίας, από την αρμόδια Διεύθυνση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος έγινε υπενθύμιση των υποχρεώσεων της πλοιοκτήτριας εταιρείας, αναφορικά με τη λήψη κάθε πρόσφορου μέτρου για την αποφυγή πρόκλησης ρύπανσης της θάλασσας. Επίσης, οι λιμενικές αρχές Καλαμάτας, Χανίων, Πύλου, Γυθείου, Νεάπολης Βοιών, Ζακύνθου και Κατακόλου, έχουν τεθεί σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης ρύπανσης. Η δε Υπηρεσία Εναέριων Μέσων Λ.Σ. διενήργησε έλεγχο της θαλάσσιας περιοχής αλλά δε διαπίστωσε κάποιο ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο, πέρα από διάσπαρτες κηλίδες αυτοδιαλυόμενης μορφής.

Το πλοίο, σύμφωνα με δήλωση της διαχειρίστριας εταιρείας, μετέφερε 12.577 μ.τ. φορτίο λιπάσματα (φωσφάτα), ενώ η ποσότητα καυσίμων ανέρχεται σε 3.500 λίτρα λιπαντέλαια, 145 μ.τ. fueloil, 67 μ.τ. dieseloil και 2 μ.τ. υγρά κατάλοιπα καύσης, μίγματα χώρων μηχανοστασίου και κατάλοιπα δεξαμενών φορτίου.

Κ.Δ.