Κυριακή, 14 Νοεμβρίου 2021 16:30

Έρευνα της “ΔιαΝΕΟσις” - Τι πιστεύουν οι Ελληνες για την πανδημία και τον εμβολιασμό

Γράφτηκε από την

Το αποτύπωμα που έχει αφήσει η πανδημία στους Ελληνες μετά από 20 μήνες επιχειρεί να σκιαγραφήσει η έρευνα της “ΔιαΝΕΟσις” που διεξήχθη το διάστημα 5-14 Οκτωβρίου, χαρτογραφώντας τις απόψεις πολιτών ηλικίας άνω των 17 που μιλούν Ελληνικά, αλλά και τον τρόπο που αλλάζουν αυτές κατά τη διάρκεια των διάφορων φάσεων της πανδημίας.

Η έρευνα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με την εταιρεία δημοσκοπήσεων Metron Analysis. Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για τους εμβολιασμούς, ένα μεγάλο ποσοστό της τάξης του 81% δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη στα εμβόλια και θα κάνει την αναμνηστική τρίτη δόση. Στο μεταξύ, από αυτούς που δεν έχουν εμβολιαστεί, το 41% δηλώνει ότι δεν θα κάνει το εμβόλιο ακόμη κι αν αυτό γίνει υποχρεωτικό.  

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα συνολικά στοιχεία για το διάστημα των 20 μηνών της πανδημίας, ως κυρίαρχα συναισθήματα στους πολίτες καταγράφονται η αβεβαιότητα σε ποσοστό 40% και η ανασφάλεια σε ποσοστό 31%.

ΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΤΩΝ ΑΝΕΜΒΟΛΙΑΣΤΩΝ

Οπως προκύπτει από την έρευνα το 23% του συνολικού δείγματος δεν έχουν εμβολιαστεί και από αυτούς, πάνω από τους μισούς, όταν ερωτώνται αν θα εμβολιαστούν αν το εμβόλιο γίνει υποχρεωτικό, απαντούν “σίγουρα όχι” ή “μάλλον όχι”. Σε νούμερα το ποσοστό αυτό που δηλώνει ότι δεν θα εμβολιαστεί ακόμη και αν γίνει υποχρεωτικός ο εμβολιασμός αγγίζει το 41%, δηλαδή περίπου 800.000 άνθρωποι οι οποίοι αποτελούν θα λέγαμε τον σκληρό πυρήνα των αρνητών του εμβολίου. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο πυρήνας αυτός δεν είναι ομοιογενής, ενώ το μόνο κοινό χαρακτηριστικό που έχουν αυτοί οι άνθρωποι είναι μια αντισυστημική στάση. Εχουν χαμηλή εμπιστοσύνη απέναντι στους θεσμούς και τους κρατικούς φορείς, καθώς και απέναντι στους γιατρούς και στην επιστήμη και στο σύστημα γενικότερα. Πάντως αυτό δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά είναι ένα φαινόμενο που συναντάται ακόμα και σε αναπτυγμένες χώρες, καθώς έρευνες δείχνουν πως μέσα από το θέμα των εμβολίων οι αρνητές εκφράζουν αυτή την αντισυστημική στάση.

ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΙ ΠΑΙΔΙΩΝ

Σε ό,τι αφορά τους εμβολιασμούς των παιδιών 12-17 ετών σε προγενέστερη έρευνα της “ΔιαΝΕΟσις” τον περασμένο Μάιο, οι γονείς δήλωναν ότι δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους σε ένα ποσοστό 58,1%. Στην πρόσφατη έρευνα ωστόσο, το 58% συνολικά δηλώνει ότι τα έχει εμβολιάσει ή θα τα εμβολιάσει, ενώ το 46% δηλώνει ότι τα παιδιά του δεν θα εμβολιαστούν. Η διαφορά αυτή εκτιμάται ότι οφείλεται στο ότι η έρευνα του Μαΐου διεξήχθη λίγο πριν εγκριθεί το εμβόλιο για τις ηλικίες 12-17 ετών και γι’ αυτό τότε 6 στους 10 Ελληνες γονείς δήλωναν ότι δεν θα εμβολιάσουν τα παιδιά τους. Στη συνέχεια, αφού εγκρίθηκε το εμβόλιο και ξεκίνησε η διαδικασία των εμβολιασμών, υπήρξε ανατροπή και αυτή τη στιγμή 6 στους 10 είτε έχουν εμβολιάσει τα παιδιά τους είτε προτίθενται να τα εμβολιάσουν. Για τις μικρότερες ηλικίες 5-11 ετών που δεν έχει εγκριθεί ακόμη το εμβόλιο, το 46% των γονέων δηλώνουν ότι δεν θα τα εμβολιάσουν, ωστόσο δεν αποκλείεται να συμβεί κάτι αντίστοιχο και με αυτές τις ηλικίες, και μόλις εγκριθεί το εμβόλιο και για τα μικρότερα παιδιά να υπάρξει ανατροπή.

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΣΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ

Σοβαρές σύμφωνα με την έρευνα είναι και οι επιπτώσεις στην ψυχική υγεία καθώς 1 στους 4 τους τελευταίους 12 μήνες αντιμετώπισε αγχώδεις διαταραχές, ενώ 1 στους 5 αισθάνθηκε μελαγχολία, κατάθλιψη ή απελπισία. Πρόκειται για ένα ποσοστό το οποίο, όπως επισημαίνεται, έχει διπλασιαστεί σε σχέση με αντίστοιχη έρευνα που είχε γίνει το 2019 από την ΕΛΣΤΑΤ. Επιπλέον, πέραν του διπλασιασμού, 1 στους 2 Ελληνες νέους 17-24 ετών (ποσοστό 44%) δηλώνει ότι αισθάνθηκε κατάθλιψη, άγχος ή απελπισία. Κάτι που και σε αυτή την τελευταία έρευνα αλλά και στις άλλες οι οποίες προηγήθηκαν από τη “ΔιαΝΕΟσις” για το πώς αντιδρούν οι πολίτες στην πανδημία, διαπιστώνεται ότι οι νέοι πλήττονται περισσότερο. Επίσης, διαπιστώνεται ότι ακόμη και πριν το 2019, οι νέοι Ελληνες είναι λιγότερο αισιόδοξοι σε σχέση με τους μεγαλύτερους για το μέλλον, ενώ τρέφουν λιγότερη εμπιστοσύνη για τους θεσμούς και κρατούν επιφυλακτική στάση για το αύριο.