Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2021 15:18

Ικανοποίηση στην ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” με τις εξελίξεις για την ανασκαφή

Γράφτηκε από την
Ικανοποίηση στην ομάδα “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής” με τις εξελίξεις για την ανασκαφή

Ικανοποίηση επικρατεί στις τάξεις της διαδικτυακής ομάδας "Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής" μετά τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από την διαδικασία ανασκαφής.

Με ανάρτησή του στο Facebook ο ιδρυτής της ομάδας "Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής" Ηλίας Μπιτσάνης σημειώνει: 

"16 μήνες μετά τη δημιουργία της ομάδας “Σώστε τα αρχαία της Υπαπαντής”, ο στόχος επιτεύχθηκε έστω και με τους περιορισμούς της διαμορφωμένης κατάστασης. Η υπογραφή της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Καλαμάτας και υπουργείου Πολιτισμού, βάζει το τρένο της σωστικής ανασκαφής στις ράγες και τίποτε δεν μπορεί να την εμποδίσει πλέον. Κρατώντας ανοιχτή για το μέλλον την προοπτική για διεύρυνση των ερευνών με κάθε πρόσφορο τρόπο στην ευρύτερη περιοχή όπου έχουν καταγραφεί ευρήματα, θα ήθελα να επισημάνω το γεγονός ότι εδώ και μήνες δεν παράγεται έργο στην υποτιθέμενη ανάπλαση της πλατείας.

Και δεν είναι δύσκολο να το αντιληφθεί κάποιος, αρκεί μια επίσκεψη στο χώρο της πλατείας. Η οποία θα δείξει ότι η “πρεμούρα” για την ανάπλαση εξατμίστηκε, τα συνεργεία έχουν “σγαρλίσει” το παλιό πλακόστρωτο σε ένα μέρος της και οι εργασίες έχουν σταματήσει εδώ και πολύ καιρό. Για να αποδειχθεί εκ των πραγμάτων ότι χρόνος ανασκαφής στο σύνολο του χώρου υπήρχε, αλλά δεν το ήθελαν οι άρχοντες και έτσι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία.

Με δεδομένη την “αμοιβαία ενυπόγραφη δέσμευση” δήμου και υπουργείου, μαζί με την επίτευξη του στόχου ανασκαφής για ανάδειξη των αρχαιοτήτων, ολοκληρώνεται και η “ζωή” αυτής της ομάδας. Που θα παραμείνει ανοιχτή και προσβάσιμη καθώς στις αναρτήσεις της υπάρχουν πολύτιμο υλικό αρχαιογνωσίας και ιστορίας του τόπου, αλλά και το ιστορικό της υπόθεσης βήμα-βήμα. Ως δημιουργός της ομάδας αισθάνομαι την υποχρέωση να ευχαριστήσω τους χιλιάδες φίλους που έσπευσαν να ενταχθούν σε αυτή ενισχύοντας την προσπάθεια με το βάρος της παρουσίας τους, εκείνους που συμμετείχαν “ζωντανά” στην εκδήλωση διαμαρτυρίας τον Αύγουστο του 2020 και όλους αυτούς που επέδειξαν ενδιαφέρον για τις εξελίξεις αν και δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο. Ξεχωριστές ευχαριστίες στο Βασίλη και τον Παναγιώτη τόσο για τη δημόσια συμβολή τους, όσο και για τη συνεργασία σε επίπεδο διαχείρισης της υπόθεσης.

Ευχαριστίες ακόμη και για τους “επώνυμους” οι οποίοι με το δικό τους τρόπο και από τη δική τους θεσμική και επιστημονική θέση, υποστήριξαν την ανάγκη και το αίτημα της ανασκαφής, ενισχύοντας με το δικό τους “ειδικό βάρος” τη φωνή των πολιτών. Αλλά και στους δημοτικούς και κοινοτικούς συμβούλους που υποστήριξαν σθεναρά και με κάθε τρόπο την υπόθεση.

Οφείλουμε ακόμη θερμές ευχαριστίες σε εκείνα τα μέσα ενημέρωσης που στήριξαν την προσπάθεια (εφημερίδες, τηλεόραση, ραδιοφωνικοί σταθμοί, ιστοσελίδες) και την έκαναν υπόθεση της πόλης και των ανθρώπων οι οποίοι ενημερώνονται μέσα από αυτά, συμβάλλοντας σημαντικά στην υπερνίκηση των αντιστάσεων που εκδηλώθηκαν σε όλα τα επίπεδα και κάμφθηκαν κάτω από την πίεση των πολιτών και την επιστημονική τεκμηρίωση της προσπάθειας.

Στο σημείο αυτό ιδιαίτερες ευχαριστίες στην Εφορεία Αρχαιοτήτων, στην προϊσταμένη Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά και τους αρχαιολόγους που ασχολήθηκαν με το θέμα, καθώς με την διερεύνηση του αρχείου Γιαλούρη με τα στοιχεία της παλαιάς ανασκαφής και την ισχυρή τεκμηρίωση της θέσης, έγινε δυνατή η λήψη απόφασης από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.

Εκ του αποτελέσματα και εκ πεποιθήσεως το “μήνυμα” που εκπέμπει η κοινή μας προσπάθεια είναι “μπορούμε” να κερδίσουμε σημαντικά πράγματα όταν υπάρχουν έδαφος συνεννόησης, οργάνωση, επιστημονική τεκμηρίωση, υπομονή, επιμονή και σοβαρότητα στη διαχείριση.

Ελπίζουμε ότι αυτή η προσπάθεια θα αποδώσει καρπούς και “επί εδάφους” και πως το “μπάζωμα” των αρχαιοτήτων εκείνη τη μακρινή εποχή δεν προκάλεσε και την καταστροφή τους".

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ


NEWSLETTER