Τετάρτη, 08 Δεκεμβρίου 2010 21:02

Κηδεύεται σήμερα στην Κυπαρισσία η ζωγράφος Βασιλική Μπινιώρη

Στην πολυαγαπημένη της Κυπαρισσία θα ταφεί σήμερα το μεσημέρι η Βασιλική Μπινιώρη, η οποία έφυγε από τη ζωή προχθές το βράδυ στην Αθήνα σε ηλικία 80 ετών. Η νεκρώσιμη ακολουθία θα τελεστεί στις 3 το μεσημέρι στον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Αθανασίου, ενώ η ταφή της θα γίνει στο κοιμητήριο του Αγίου Γεωργίου.
Να θυμίσουμε ότι μόλις πριν από λίγους μήνες η Βασιλική Μπινιώρη, δίνοντας ένα ακόμη δείγμα τού πόσο αγαπούσε την ιδιαίτερη πατρίδα της, χάρισε στο Δήμο Κυπαρισσία ολόκληρη την προσωπική της συλλογή με πίνακες ζωγραφικής.
Η Βασιλική Μπινιώρη γεννήθηκε στην Κυπαρισσία και έκανε σπουδές ζωγραφικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Καταπιάστηκε κυρίως με την ακουαρέλα. Eργα της πρωτοπαρουσίασε το 1961 στην Α΄ Πανελλαδική Eκθεση στο Γαλλικό Ινστιτούτο. Eκτοτε παρουσίαζε τη δουλειά της σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Οργάνωσε συνολικά 17 ατομικές εκθέσεις (15 στην Ελλάδα, μία στη Νέα Υόρκη και μία στο Παρίσι). Eλαβε μέρος σε 5 πανελλήνιες εκθέσεις, σε 53 ομαδικές στην Ελλάδα και 15 στο εξωτερικό (Γαλλία, Μονακό, Ιταλία, Αυστρία, Αγγλία, Γερμανία, Ρωσία κ.λπ.).
Eργα της βρίσκονται στα υπουργεία Παιδείας, Πολιτισμού, στους Δήμους Αθηναίων και Νίκαιας, στην Εθνική Τράπεζα, στα Προξενεία Γιοχάνεσμπουργκ και Παρισίων και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η Βασιλική Μπινιώρη ήταν μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος, της Διεθνούς Γυναικείας Μορφωτικής Ομοσπονδίας, της ΔΕΚΤ IAG κ.ά. Τιμήθηκε με μετάλλια των πόλεων Ανκόνα (1980), Μπίτμπουρκ Τρίερ (1983) και Αθήνα. Αναφέρεται στις εκδόσεις ελληνικών και ξένων λεξικών - όπως της «Μέλισσας», Σύγχρονων Καλλιτεχνών «ΩΡΑ», «Λεύκωμα Ελλήνων Καλλιτεχνών», «Πανελλήνιος Οδηγός Καλών Τεχνών», «International Art Bulletin», «Χρώματα στο Ελληνικό Φως» κ.ά.
Κριτική για το έργο της έχουν γράψει οι Ελ. Βακαλό, Αχ. Μαμάκης, Αλ. Δράκος, Γ. Λαμψίδης, Στ. Παναγιωτόπουλος, Τ. Τσιρμπίνος, Β. Κουντουρίδης, Ντόρα Ρογκάν Ηλιοπούλου κ.ά.