Τετάρτη, 16 Μαρτίου 2022 14:30

1ο lockdown στην Καλαμάτα - Καταστάσεις και συνήθειες που άλλαξαν άρδην πριν 2 χρόνια (Βίντεο+φώτο)

Γράφτηκε από τον
1ο lockdown στην Καλαμάτα - Καταστάσεις και συνήθειες που άλλαξαν άρδην πριν 2 χρόνια (Βίντεο+φώτο)

Φωτο: George Petropoulos

Δύο χρόνια συμπληρώθηκαν την Κυριακή από την ημέρα που ξεκίνησε επίσημα το 1ο lockdown, καθώς λίγες εβδομάδες νωρίτερα ο κορονοϊός είχε χτυπήσει την πόρτα της χώρας μας, κινητοποιώντας κάθε επιστημονικό και ανθρώπινο μέσο, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε, να αντιληφθούμε και να διαχειριστούμε έναν απρόβλεπτο ιό, όπως τον χαρακτήριζε η παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.

Αν κάτι μπορούν να παραδεχτούν όλοι, αυτό είναι πως η πανδημία βρήκε όλη την ανθρωπότητα εντελώς απροετοίμαστη, αλλάζοντας τους κανόνες που γνωρίζαμε μέχρι τότε στην οικονομία, την κοινωνία, την αγορά εργασίας και τις καθημερινές συμπεριφορές. Λόγω της ξαφνικής εισβολής της Covid-19 στη ζωή μας, το συγκεκριμένο lockdown το οποίο ήταν και το μοναδικό ουσιαστικά που τηρήθηκε -τουλάχιστον τον πρώτο μήνα από την έναρξή του- συνδέθηκε με καταστάσεις που στην Καλαμάτα τις βιώσαμε στο έπακρο: από… επιδρομές στα σούπερ μάρκετ, σεργιάνι για τις κατά τα άλλα όχι τότε υποχρεωτικές μάσκες, αποστολές sms μέχρι… σεξουαλικούς πειραματισμούς, το διάστημα αυτό έμεινε στην ιστορία για πολλούς λόγους, που η «Ε» σας υπενθυμίζει γυρίζοντας το χρόνο πίσω.

«ΕΦΟΔΟΣ» ΣΤΑ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ

Στο άκουσμα της λέξης «πανδημία», αναπόφευκτα η σκέψη των ανθρώπων στρέφεται στις προμήθειες. Απ’ αυτή τη λογική δεν ξεχώρισαν ούτε οι Καλαματιανοί, μιας και στις πρώτες μέρες από τη στιγμή που ανακοινώθηκε το lockdown δεν ήταν λίγοι εκείνοι που ψώνιζαν δίχως αύριο, θυμίζοντας εικόνες του 2015 λόγω capital controls. Χαρτιά υγείας, αλεύρι, μαγιά, ρύζι και μακαρόνια είχαν την τιμητική τους, κρίνοντας κανείς από κάποια μισοάδεια ράφια, ευτυχώς μόνο την πρώτη εβδομάδα της καραντίνας, μιας και το μοντέλο αυτό περιορίστηκε στη συνέχεια.

Είναι ενδεικτικό πως ακόμα και σήμερα πολλά από τα τρόφιμα αυτά υπάρχουν σε ντουλάπια σπιτιών... Στα αξιοσημείωτα αυτής της κατηγορίας ήταν φυσικά ο καθαρισμός κάθε προϊόντος με υγρό μαντηλάκι, τακτική που ξεθώριασε σχετικά γρήγορα. Μάλιστα σε γειτονιές της Καλαμάτας είχαν παρατηρηθεί καλάθια κρεμασμένα από σχοινί σε πολυκατοικίες, προερχόμενα από ηλικιωμένους ανθρώπους, τα οποία γέμιζαν συγγενείς τους ανεβάζοντάς τα στη συνέχεια στον όροφο με τα χέρια.

ΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗ

Το γεγονός πως έκλεισε η εστίαση, αλλά και ο γενικότερος φόβος του κόσμου για το αν έπρεπε να παραγγείλει φαγητό απ’ έξω, οδήγησε πολλές ψησταριές και fast food της Καλαμάτας να αναστείλουν τη λειτουργία τους μέχρι νεωτέρας. Στη συγκεκριμένη εξέλιξη, πολλοί απάντησαν με… στροφή στη μαγειρική, αναζητώντας συνταγές από το Διαδίκτυο. Στην περίπτωση αυτή κάποιοι επέκτειναν πράγματι τις γνώσεις τους, ενώ άλλοι όπως έλεγαν στα social media έχασαν το χρόνο τους μιας και τα γευστικά αποτελέσματα δεν τους δικαίωσαν ποτέ.

ΤΗΛΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΗΛΕΡΓΑΣΙΑ

Με τη φυσική παρουσία δεδομένη μέχρι τότε σε επαγγέλματα και εκπαίδευση, η στροφή στον υπολογιστή του σπιτιού άργησε να αφομοιωθεί απ’ όλους, ενώ δεν έλειπαν οι… πονηροί που με πρόσχημα την κακή σύνδεση παρέτειναν την παρουσία τους στο κρεβάτι. Επιπροσθέτως, λόγω της απουσίας γραφείου σε πολλά σπίτια, δεν έλειψαν τα αστεία και άβολα περιστατικά, όπως κάποιον γονέα να περνάει πίσω από την κάμερα ενός μαθητή… χαλαρά ντυμένος ή ένα κατοικίδιο να κάνει επιδρομές μπροστά από το PC εν ώρα κάποιας διαδικτυακής συζήτησης.

ΤΙΚ ΤΟΚ ΚΑΙ NETFLIX

Απροετοίμαστες δεν έπιασε μόνο τις επιχειρήσεις η πανδημία αλλά και τις εκπομπές και τις σειρές της τηλεόρασης, οι οποίες παραδοσιακά κρατούν συντροφιά σε πολλά σπιτικά. Τα γυρίσματα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα «πάγωσαν», με αποτέλεσμα το Διαδίκτυο να αποτελέσει μοναδική διέξοδο για έναν μεγάλο αριθμό πολιτών. Στο πλαίσιο αυτό, πολλοί Καλαματιανοί ανακάλυψαν τον κόσμο του Netflix, βλέποντας ακατάπαυστα σειρές, ενώ στις πιο νεαρές ηλικίες κυριάρχησε η άγνωστη μέχρι τότε εφαρμογή TikTok. Ιδίως τα βίντεο με ατάκες και σκηνές από αγαπημένες ελληνικές σειρές κυριάρχησαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσφέροντας πολύ γέλιο στους χρήστες τους.

ΣΤΟ… ΚΥΝΗΓΙ ΤΗΣ ΜΑΣΚΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΤΙΣΗΠΤΙΚΩΝ

Πέρα από τα τρόφιμα, αν κάτι στις πρώτες μέρες του lockdown είχε απίστευτη ζήτηση αυτό ήταν οι μάσκες και τα αντισηπτικά. Στην πρώτη ιδίως περίπτωση, παρότι δεν υπήρχε υποχρεωτικότητα για τη χρήση τους ούτε καν σε κλειστούς χώρους, αυτές έγιναν ανάρπαστες, σε σημείο που τα φαρμακεία της πόλης δεν είχαν ούτε δείγμα. Στο ίδιο σχετικά κλίμα κινήθηκαν και τα αντισηπτικά, με αποτέλεσμα να παρατηρηθούν περιστατικά αισχροκέρδειας σε κάποια σημεία πώλησης, ενώ και τα γάντια για ένα διάστημα ήταν τυχερός κάποιος αν τα έβρισκε σε πακέτο. Στην αγοραστική αυτή μανία μπήκαν και τα προϊόντα καθαρισμού γνωστής εταιρείας, με αποτέλεσμα τα σούπερ μάρκετ να βάλουν για ένα διάστημα πλαφόν μέχρι δύο τεμάχια στον κάθε πελάτη.

ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΑΣΚΗΣΗ & SMS

Εν μέσω ανακοινώσεων καθημερινά εκείνες τις μέρες, μίια από αυτές που συζητήθηκαν όσο λίγες ήταν η σωματική άσκηση, με την αποστολή μάλιστα sms ή συμπλήρωσης εντύπου νωρίτερα. Δεδομένου πως η παραμονή στα παγκάκια -τυπικά- δεν επιτρεπόταν για την αποφυγή συνωστισμού, οι περίπατοι και το τρέξιμο έγιναν συνώνυμα της καθημερινότητας των Καλαματιανών, κυρίως στην Παραλία.

Λόγω της εξέλιξης αυτής μάλιστα το “Χιλιόμετρο” έκλεισε για κάποιο διάστημα, ενώ το «κύμα» των περιορισμών πήρε στο διάβα του τους κολυμβητές και τους ψαράδες, άγνωστο γιατί μέχρι και σήμερα. Στα τραγελαφικά των τότε ημερών, το ηχογραφημένο μήνυμα της Αστυνομίας από την ντουντούκα για αποστάσεις, κάνοντας ηλικιωμένους που κάθονταν σε παγκάκια της Ναυαρίνου να τραβιούνται για λίγο, γυρίζοντας στη θέση τους όταν το περιπολικό έφευγε.

ΒΡΑΔΙΝΗ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΣ

Αν κάτι πάντως τηρήθηκε στο ακέραιο τις πρώτες εβδομάδες του lockdown αυτό ήταν η απαγόρευση κυκλοφορίας τις βραδινές ώρες.

Πράγματι η κίνηση στους δρόμους τότε θύμιζε «πόλη-φάντασμα», εν αντιθέσει με το 2ο όπου ίσχυε μόνο στα χαρτιά, κρίνοντας κάποιος από τις εικόνες σε σημεία της Καλαμάτας, όπως στο Ιστορικό Κέντρο. Στο φάσμα της «πατέντας» πάντως ώστε να βρεθούν λύσεις για να πηγαίνει κανείς από σπίτι σε σπίτι εκείνες τις ώρες, ιδίως από τον Απρίλη και μετά, αναμφίβολα την τιμητική τους είχαν τα sms για το φαρμακείο, καθώς πρακτικά ο καθένας μπορούσε να ισχυριστεί πως πήγαινε ή γυρνούσε από το εφημερεύον. Στους… προνομιούχους της απαγόρευσης ήταν οι ιδιοκτήτες σκύλων, οι οποίοι είχαν το ελεύθερο να βγάλουν το κατοικίδιό τους βόλτα οποιαδήποτε στιγμή, αλλάζοντας τον αέρα τους από την κλεισούρα στο σπίτι.

To βίντεο του Πάνου Κουντάνη είναι ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατούσε τα πρώτα βράδια της καραντίνας:

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=tYrJjPZiwL0}

Ο ΕΡΩΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟ… ΑΠΟΓΕΙΟ ΤΟΥ

Λόγω της παρατεταμένης παρουσίας των ζευγαριών στο σπίτι, ο ερωτικός τομέας και οι καταναλωτικές ανάγκες που σχετίζονται με αυτόν ήρθαν για τα καλά στο προσκήνιο. Σύμφωνα άλλωστε με σχετικά ρεπορτάζ της «Ε», από πλευράς Περιφέρειας Πελοποννήσου, στη Μεσσηνία εκτοξεύτηκαν οι διαδικτυακές πωλήσεις των sex toys, γεγονός που αποδεικνύει πως πολλά ζευγάρια στράφηκαν στην αναζήτηση βοηθημάτων ώστε να ανανεώσουν τη σεξουαλική τους ζωή. Στο ίδιο κλίμα, και με τα φαρμακεία ανοιχτά, οι αγορές χαπιών τύπου Viagra αυξήθηκαν κατά πολύ, φανερώνοντας την ανάγκη των ανδρών να είναι μονίμως σε ετοιμότητα.

ΟΙ ΘΕΩΡΙΕΣ ΣΥΝΩΜΟΣΙΑΣ

Μπορεί το «ρεύμα» των συνωμοσιολόγων να γιγαντώθηκε κατά πολύ στο 2ο lockdown λόγω των εμβολιασμών, ωστόσο και στο 1ο οι… ειδικοί του Διαδικτύου έβγαλαν «λαβράκια». Ένα από αυτά ήταν πως στις μάσκες προστασίας υπήρχαν… τσιπάκια, ανακάλυψη που σατιρίστηκε όσο λίγες στο Facebook και στο Youtube μέσα από σχετικά βίντεο.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=0zCbVP2cuvY}

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΜΑ ΣΤΑ ΜΠΑΛΚΟΝΙΑ

Ο λόγος ίσως που φόβισε περισσότερο τους Έλληνες και τους έκανε να είναι προσεκτικοί, ήταν οι τραγικές εικόνες που έρχονταν από τη Βόρεια Ιταλία. Και μιας και όταν το σπίτι του γείτονα «καίγεται» σημαίνει συναγερμός και στο διπλανό, τα σκηνικά από το Μπέργκαμο ήταν αυτά που κλόνισαν τον κόσμο, αντιγράφοντας μάλιστα και σκηνικά που εκτυλίχτηκαν εκεί, όπως το χειροκρότημα στα μπαλκόνια για τους γιατρούς, παρότι εκείνη τη μέρα (15/3) στην Καλαμάτα δεν είχε εμφανιστεί κάποιο κρούσμα.

Δείτε το βίντεο του Βασίλη Μιχαλακέα:

«ΠΥΡΕΤΟΣ» ΣΤΙΣ COURIER

Με το λιανεμπόριο κλειστό και τα παρεμφερή είδη τους με κόκκινες κορδέλες στα σούπερ μάρκετ προς αποφυγή αθέμιτου ανταγωνισμού, η πλειονότητα των Καλαματιανών μπήκε στον πειρασμό παραπάνω από μία φορά να κάνει μια διαδικτυακή αγορά, είτε αυτή αφορούσε ρούχα και παπούτσια είτε συσκευές. Ωστόσο η απίστευτα αυξημένη ζήτηση δημιούργησε μεγάλες καθυστερήσεις στις παραδόσεις των courier, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις το πραγματικό προϊόν που διέφερε από το πώς παρουσιαζόταν στην οθόνη, έκανε πολλούς καταναλωτές να σταματήσουν αυτό τον τρόπο αγορών περιμένοντας το άνοιγμα των φυσικών καταστημάτων.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Πριν ξεκινήσει ο καταιγισμός από προβλέψεις και αναλύσεις πολλών λοιμωξιολόγων και ανθρώπων που συνδέονται με την Ιατρική σχετικά με την πανδημία στα τηλεοπτικά κανάλια, στις αρχές της πανδημίας η πλειονότητα των Καλαματιανών ενημερωνόταν καθημερινά από τον Σωτήρη Τσιόδρα. Και η αλήθεια είναι πως εκείνη την περίοδο οι όποιες οδηγίες εφαρμόζονταν με μεγαλύτερη ευλάβεια, βγαίνοντας από το στόμα ενός ειδικού, παρά δεκάδων όπως είδαμε στην πορεία. Από πλευράς τηλεοπτικών σποτ για να προωθηθεί η καμπάνια «Μένουμε σπίτι», ο Σπύρος Παπαδόπουλος κυριάρχησε σε όλα τα κανάλια, περνώντας μεταξύ άλλων το μήνυμα της υγιεινής των χεριών, η οποία πράγματι τηρήθηκε εκείνο το διάστημα σε μεγάλο βαθμό.

{yendifplayer type=video youtube=https://www.youtube.com/watch?v=ydproO3cTlc}

ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΣΤΟ ΧΕΡΙ

Η σωματική άσκηση κατά τα πρωτοκόλλα του ΕΟΔΥ ή αλλιώς βόλτα για να ξεπιαστούμε από τον καναπέ, δεν θα μπορούσε να μην συνδυάζεται με πλαστικό καφέ στο χέρι, ελέω κλειστής εστίασης, εκτός από τα take away. Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως κάθε βράδυ σε σημεία που επιλέγονταν για περπάτημα τα καλαθάκια ξεχείλιζαν από πλαστικά ποτηράκια, ενώ παρότι οι καφετέριες ήταν κλειστές, δεν ήταν λίγοι αυτοί που επέλεγαν να κάτσουν σε κάποιες από αυτές που δεν είχαν τις καρέκλες τους μαζεμένες απολαμβάνοντας τον καφέ τους, κάτι που έγινε μόδα στο δεύτερο παρατεταμένο lockdown, το οποίο ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2020, μη θυμίζοντας όμως σε τίποτα τις προαναφερόμενες καταστάσεις, μιας και ο κόσμος βρήκε περισσότερες εναλλακτικές για την καθημερινότητά του, παρακάμπτοντας σε πολλές περιπτώσεις αρκετούς περιορισμούς.

-Οι νυχτερινές λήψεις είναι του Γιώργου Πετρόπουλου.