Δευτέρα, 23 Μαϊος 2022 18:24

Η Καλαμάτα τίμησε την ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ποντίων

 

Η ημέρα μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου τιμήθηκε την Κυριακή στην Καλαμάτα.

Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στο μητροπολιτικό ναό της Υπαπαντής του Χριστού και ακολούθησε ομιλία από τον Ιωάννη Σταματόπουλο, εκπρόσωπο της Ένωσης Ποντίων Μεσσηνίας “Η Ρωμανία”.

Στη συνέχεια, εκπρόσωποι αρχών κατέθεσαν στεφάνια στο ηρώον της πλατείας 23ης Μαρτίου, ενώ τιμές απέδωσαν άγημα της 120 ΠΕΑ και η Δημοτική Φιλαρμονική Καλαμάτας.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο γ.γ. Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών Λεωνίδας Χριστόπουλος και τη Βουλή ο βουλευτής Μεσσηνίας Μίλτος Χρυσομάλλης.

Σε δήλωσή του ο δήμαρχος Θανάσης Βασιλόπουλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι “103 χρόνια συμπληρώνονται  φέτος από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Σήμερα δεν έχουμε απλώς χρέος να διαφυλάξουμε την ιστορική μνήμη, αλλά να την παραδώσουμε στις επόμενες γενιές, καθώς η ιστορία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της διαδρομής των Ελλήνων. Περισσότεροι από 350.000 Έλληνες του Πόντου, έπεσαν θύματα της τουρκικής θηριωδίας, σφαγιάστηκαν και εκδιώχθηκαν. Η Γενοκτονία των Ποντίων αποτελεί μία μελανή σελίδα στην ιστορία της ανθρωπότητας και η 19η Μαΐου έχει χαραχθεί στο μυαλό όλων μας, ως ημέρα μνήμης”.